RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Betydelig risiko: 40 prosent av alle branner stammer fra elanlegg.
Betydelig risiko: 40 prosent av alle branner stammer fra elanlegg.

Dette er en potensiell brannbombe

Mer enn 1000 branner kunne årlig vært unngått.

OSLO: – Hele det elektriske regimet er modent for en vesentlig evaluering, sier Jon Henrik Leere i Elsikkerhetsforbundet til Aftenpostens nettutgave.

Tall fra bransjen viser at det er feil ved 60 prosent av nye anlegg som ble installert i boliger i 2007. Leere mener det er for dårlig kvalitetsjekk av elektriske anlegg i norske husstander. Hvert år installeres det rundt 50 000 nye elanlegg i Norge, ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har en til tre prosent av elanleggene farlige feil.

Kunne vært unngått

Elsikkerhetsforbundet mener over 1000 branner årlig kunne vært unngått hvis det hadde vært ettersyn av det elektriske anlegget. Leere mener i følge Aftenposten at myndighetene må ta store deler av ansvaret.

– De gjør for lite. Myndighetene fokuserer på feil område. Problemet med offentlig elkontroll i dag er at det ikke fokuseres nok på de brannfarlige forholdene, men helt andre forhold, eksempelvis berøringsfare, sier Leere.

Han er spesielt kritisk til de offentlige kontrollørene som godkjennes en gang, mens aktørene i det private må sertifiseres hvert tredje år.

20 kontrolloppdrag pr dag

– Jeg mener man må kontrolleres regelmessig, og helst da sertifiseres, for eksempel hvert femte år. Det er store variasjoner i regelverk og komponenter som kommer på markedet, slik at en regelmessig oppdatering er nødvendig. Vi har allerede alt for mange eksempler på at den offentlige kontrolløren påpeker forhold på utstyr som det på ingen måte er feil ved. I slike tilfeller utsetter han da eier for unødvendig engstelse, samt mulige unødvendige kostnader, sier Leere til Aftenposten.

Elsikkerhetsforbundet har fått informasjon om at den offentlige kontrolløren har over 20 kontrolloppdrag pr dag.

– Et slik tempo som da nødvendigvis må påregnes, har ingenting med forsvarlig elsikkerhet å gjøre, og gir publikum en falsk trygghet når en offentlig tjenestemann har uttalt seg, forteller Leere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere