RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fordelen med terrassegulv i trekompositt er at det ikke fliser opp.
Fordelen med terrassegulv i trekompositt er at det ikke fliser opp. Foto: Alle foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix

Dette er godt å gå på

På terrassegulv i trekompositt kan du gå barføtt uten å få fliser.

– Salget av våre amerikanske terrassebord i trekompositt øker for hvert år. Vi startet med null i 2008. Året etter omsatte vi for én million kroner, og deretter har det doblet seg for hvert år. I år kommer vi til å ha en omsetning på disse vedlikeholdsfrie produktene på rundt ti millioner kroner. Akkurat nå er etterspørselen så stor at vi bare så vidt klarer å levere, forteller Tor Ivar Frey, leder for import- og leverandørfirmaet Interplywood.

Enkelt og bra

I dag bruker de aller fleste trykkimpregnert treverk som dekke på terrasser og verandaer. Det koster ned mot 100 kroner per kvadratmeter. Frey har kastet seg inn i terrassekonkurransen med et produkt som koster 500– 600 kroner kvadratmeteren.

Han har likevel stor tro på trekompositten, som består av 50 prosent resirkulert plast og 50 prosent resirkulert treverk – hardt sammenpresset til det som ser ut som massive og velmalte treplanker.

– Vi hadde nettopp en kunde som bestilte 170 kvadratmeter med terrassebord. Det viser nordmenns interesse for uteområdet og ønsket om at det skal være enkelt og bra – og så lite vedlikehold som mulig, konkluderer han.

Komfortabelt for føttene

Tømrer og ingeniør Lars Christian Fredenlund er blant dem som har latt seg overbevise om at plast og tre kan bli et godt sammenspleiset par. Han byttet ut impregnert med trekompositt da han rev den gamle terrassen og bygde ny.

– Med min tømrerbakgrunn er det klart at levende treverk som oftest har vært det foretrukne valget. Men dette er noe helt annet. Det er rett og slett overraskende bra. Jeg er veldig fornøyd, sier han mens han trasker rundt på den 35 kvadratmeter store terrassen.

Han er glad for at han slipper å vaske og skrubbe terrassebordene én gang i året – og olje dem annethvert år.

– Men det er først og fremst følelsen. Fargen er fin. Det er behagelig å se på. Det holder seg rent. Det er et tilnærmet dødt produkt som ikke vrir seg, utvider seg eller tørker ut. Det suger ikke til seg fuktighet, og overflaten blir fort tørr etter regnvær. Det råtner heller ikke. Og det er godt å gå på med bare føtter, uten frykt for å få flis i føttene. Bordene er dessuten gjennomfarget, og det er garanti for at fargen holder seg i minst 20 år. Det tror jeg på, erklærer bygningsingeniøren.

Vasker med høytrykk

Terrassebordene kostet Fredenlund cirka 20.000 kroner. Med trykkimpregnert treverk hadde prisen blitt rundt en femdel, om lag 4000 kroner.

– Med tanke på alt jeg slipper av vedlikehold, er det definitivt verdt det. Når det kommer litt skitt på gulvet, er det bare å spyle det vekk med høytrykksspyler. Bruker du høytrykksspyler på trykkimpregnert, flises det opp, og eventuell olje eller beis forsvinner, poengterer han.

Han legger til at det var veldig lett å legge terrassebordene av trekompositt. Bordene skrus til bjelkeunderlaget med et skjult feste, som samtidig sørger for lik avstand mellom bordene overalt.

– Det eneste du må tenke på, er at disse bordene kommer i prefabrikkerte lengder på 3,6 meter. Det bør man ta høyde for når man tenker på hvordan man skal legge terrassegulvet. En annen ting man bør passe på er fett, for eksempel fra grillen. Fett nytter det ikke å vaske bort bare med vann, man må også bruke et eller annet løsemiddel, understreker Fredenlund.

Bra og dårlig kompositt

Ettersom trekompositt er et relativt nytt produkt i Norge, finnes det foreløpig lite norsk dokumentasjon på de egenskapene og den varigheten importørene reklamerer med. Det opplyser Audun Øvrum, avdelingsleder i Norsk Treteknisk Institutt.

– Det vi vet, er at det er stor forskjell på kvaliteten på komposittmaterialene som brukes til å lage terrassebord. Noen av produktene er veldig bra, mens andre er dårlige. De bra terrassebordene i kompositt beveger seg veldig lite, og sprekker derfor ikke. Dermed flises de heller ikke opp. Fargen på de gjennomfargede bordene vil nok blasse litt med årene, men holde seg bedre enn de andre materialene på markedet, tror Øvrum.

Ifølge ham gråner alle terrassegulv bygget i treverk etter tre– fire år dersom de ikke behandles, uansett hva de er impregnert med. Fordelen med impregnering er at det ikke råtner, i hvert fall ikke før det har gått mange år – og dersom man unngår at de impregnerte trebordene kommer i kontakt med jord.

– Trekompositt råtner heller ikke, og varigheten er trolig god. Problemet er at det er mange ulike komposittmaterialer på markedet. For oss er det vanskelig å si noe kategorisk om det ene eller andre produktet, understreker Øvrum.

Tor Ivar Frey i Interplywood påpeker at terrassebordene i trekompositt som han importerer til Norge, er produsert i USA hvor de har mer enn 30 års erfaring med bygningsmaterialer i kompositt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere