Dette er godt til alt

Spicy, syrlig, salt og søtt på en gang - kan man ønske seg mer?

Spicy, syrlig, salt og søtt på en gang - kan man ønske seg mer? Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby

Teriyaki er den nye ketsjupen.

Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere».

I likhet med alle skjerf, sko, vesker og bluser en del damer kjøper non stop, passer også teriyakisaus til «alt i skapet» – det vil si i kjøleskapet.

Svart smaksbombe

Sauser som går til «alt», er vi godt kjent med. Ta bare ketsjupen, en slager i mange tiår. På 80-tallet var den rosa Thousand Island-dressingen stor, og på 90-tallet kom den grønne basilikumpestoen for alvor på norske restauranter og forpestet alt fra fårikål til pinnekjøtt. En god pesto til pastaen er for øvrig ikke å forakte, pestomisbruket til tross.

Nå, endelig, er teriyakisausen – den fyldige, svarte smaksbomben – ankommet landet, direkte fra det japanske kjøkkenet.

Hjemmelaget teriyakisaus er smaksrik på alle måter: spicy (takket være chili), søt (brunt sukker), salt (soyasaus) og syrlig (limesaft). Aromaen i sausen er fra fersk ingefær, hvitløk, sitrongress (hvis du finner) og limesaft.

Mat

TERIYAKI: Lag din egen teriyakisaus og oppbevar den i månedsvis i kjøleskapet!

En festlig rett

Med andre ord en komplett saus til lyst kjøtt, ribberester, rå og stekt fisk, stekte grønnsaker og risretter. Ja, også til grillet/stekt skalldyr. Er du vegetarianer, må dette være det fremste virkemidlet for å gjøre grønnsaksrettene smaksrike.

Lag denne sausen og hell den – mens den ennå er varm – på for eksempel en tom liten ketsjupflaske. Den oppbevares med kork på i kjøleskapet, og er holdbar omtrent like lenge som ketsjup.

Med teriyakisaus, salmalaks og et kamskjell til hver, sammen med avokado, koriander og cashewnøtter, lager du en festlig rett med det beste fra to nasjoner på null komma svisj. Nyt denne enkle og smaksrike maten nå, før vi går inn i en høytid med mye tradisjonsrik, tung mat.

Mat

SILES: Teriyaki-sauen kan siles rett over på flaske eller via en bolle/gryte.

Slik gjør du det

Teriyakisaus: Bruk en stålkjele med litt bred bunn (ikke aluminium). Da damper det fortere, og det tar mye kortere tid å lage sausen. Kok soya, limesaft og det brune sukkeret i 2– 3 minutter. Tilsett de hakkede ingrediensene – sitrongress, ingefær, hvitløk og chili. La dette putre i 5 minutter til, til det begynner å bli blankt og sausen starter å tykne. Kjør alt godt sammen til en fin masse med stavmikser eller i en blender. Sil sausen over på en tom flaske mens den fortsatt er varm. Sausen er nærmest steril på grunn av varme, salt og sukker, og holder seg utmerket flere måneder i kjøleskap.

Avokadokrem: Mos en avokado sammen med de andre ingrediensene med en stavmikser til en fin krem.

Garnityr: Snitt vårløk og reddiker i tynne skiver, og plukk fine blader av korianderen. Cashewnøttene kan du prøve å la være å spise opp før du legger opp. Ellers trenger du ikke gjøre så mye mer med dem!

Laks og kamskjell: Bruk den aller skarpeste kniven du har, og skjær rå laks og rå kamskjell opp i 5 mm tykke skiver som legges lagvis.

Mat

GARNITYR: Tynne reddikskiver er en del av det lekre garnityret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.