RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er hagens lille vintertøffing


HVITE NIGERE: Julerosen heter egentlig Helleborus niger, og blomstrer utendørs vinter og tidlig vår. (Alle foto: Thor Ohlsson, Ulriksdals Trädgård på Kivik)
HVITE NIGERE: Julerosen heter egentlig Helleborus niger, og blomstrer utendørs vinter og tidlig vår. (Alle foto: Thor Ohlsson, Ulriksdals Trädgård på Kivik)
Når det ikke er for mye tele i jorda, ser hagens Helleborus sitt snitt til å blomstre midtvinters.

Helleborus lyder det hjemlige navnet julerose, og Selma Lagerlöf har diktet en fin julefortelling om planten. Men egentlig er julerose-navnet litt misvisende. Planten blomstrer vel så gjerne i perioden januar til april, og en rose er det ikke men derimot en plante i den store soleiefamilien, der vi blant annet også finner blåveis, hjelm, akeleie og ballblom.
Helleborus er en av mine favoritter, sier blomsterdekoratør Finn Schjöll.
Vakker og utrolig holdbar. Den trives godt både som potteplante i stuene, og utendørs i norske vintrer. Denne vinteren har jeg allerede sett den i full blomst i flere hager, forteller Schjöll. Ifølge Schjöll finnes det flere sorter av Hellborus enn det er dager i året og med et stort fargespekter fra hvitt og gult til rosa og rødaktige plommefarger. Til og med lyseblå og nesten svart Helleborus har foredlerne greid å få fram.

Livsviktig vann

Helleborus er veldig tøff. Blomstene står helt greit i ti kuldegrader, sier gartner Anders Nordrum ved Gjennestad gartnerskole. Sammen med gartnerelever har han testet ut blomstrende planters evne til å tåle kulde, og Helleborus ble en av vinnerne.
Hemmeligheten for å få den til å blomstre lenge, er å sørge for at den får sugd opp vann. Blir det tele i bakken, får den ikke vann, og da vil den raskt henge med hodet. Men været kan vi ikke styre, derfor må vi følge Nordrums metode for å sikre oss flere måneder med Helleborus-blomster:
Plant den i en lett kurv, gjerne med hank på. Ha den på terrassen eller utetrappen. Er det kuldegrader, kan du hive den inn om natten, slik at den tiner og får trukket vann. Så er det bare å sette den ut igjen hver morgen, selv om det er iskaldt, forklarer gartneren.

Vinterkomposisjon

Nordrum synes at både gartnere og andre folk skal droppe det ensidige fokuset på sommerblomster, og heller snakke om vinterblomster, vårblomster, sommerblomster og høstblomster, alt til sin årstid.
Du kan ha noe vakkert i krukkene hele året. Nå er det tiden for Helleborus, sier Nordrum, og foreslår at man gir den blomstrende skjønnheten selskap av noen grønne kamerater:
Kombiner en liten sypress, eføy, Helleborus og mose. Der har du en komposisjon som tåler vinterlivet.
Senere på året er det naturlig å plante Helleborus som en staude i blomsterbedet, gjerne i halvskygge og i humusrik jord.

Helleborus-arter og foredling

Ifølge botanikerne finnes det fra 15 til 20 ulike Helleborus-arter, alt etter hvordan man klassifiserer dem. Alle stammer fra Europa, bortsett fra Helleborus thibetanus som er fra Kina. Helleborus niger er den vanligste arten, og det er denne vi kaller julerose. Blomsten er rent hvit eller svakt grønnlig, høyden 20-30 cm. Fra Korsika kommer Helleborus argutifolius, som kan bli opp mot en meter høy, med blekgrønne blomster om våren. Helleborus orientalis kalles også storblomstret julerose, og finnes i mange farger og fasonger, blant annet en populær mørkerød sort. Ved foredling (krysning av arter) er det skapt en mengde sorter som varierer i form og farge. For hobbygartneren er Helleborus-foredling et ypperlig prosjekt, siden planten trives god i klimaet vårt, gir mengder av frø og generelt er enkel å behandle. Når frøene er pollinert og deretter modnet, skal de sås umiddelbart (ikke lagres).

Spenningen ved å krysse to ulike Helleborus-arter, er selvsagt å se hvordan resultetet blir: med prikker, striper eller sjatteringer, doble eller enkle kronblader, små eller store blomster, nye farger, lang holdbarhet og så videre. Men det tar tre-fire år før den selvsådde planten blomstrer, så man må være tålmodig. Er man deretter fornøyd med resultatet, er neste skritt å dele planten for å få eksakte kopier. Frøene som stammer fra krysningen, gir ingen garanti for helt like blomster her kan nemlig tidligere generasjoners gener slå igjennom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere