Dette er julens beste nettbrett

Mye er likt, mendu kan fortsatt velge mellom mange prisklasser, typer og størrelser.

Mye er likt, mendu kan fortsatt velge mellom mange prisklasser, typer og størrelser. Foto: Foto: Mobilen.no

Fjølene dominerer på markedet og kan fort bli en vinner under juletreet.

Nettbrett stjeler stadig mer oppmerksomhet fra de små bærbare PC-ene til mellom to og fire tusen kroner. Sammenliknet med i fjor er det i år mange flere modeller å velge mellom på markedet.

Årets endringer

Nettbrettene med Googles menysystem Android har tatt sjumilssteg når det kommer til brukervennlighet. I tillegg har utvalget apper som er tilgjengelig for de store Android-skjermene blitt bedre. Selv om mye er likt, kan du fortsatt velge mellom mange prisklasser, typer og størrelser.

Det nettbrettene er best på er naturlig nok surfing på internett. Men også spill, apper og e-post er oppgaver som løses godt og enkelt på nettbrett. De store, høyoppløste skjermene gjør også at nettbrettene egner seg utmerket til filmtitting.

I det hele tatt er det forbruk av underholdning og informasjon som er styrken ved disse produktene. De er stort sett mindre gode når du skal lage innhold. Her kommer de til kort sammenliknet med en PC. Vi anbefaler fem ulike nettbrett basert på behovene dine.

Det enkle valget

Apple iPad 2

Dette er sannsynligvis folkenettbrettet over alle. Det er svært enkelt å bruke og har en fantastisk batteritid. Best av alt er det suverene utvalget av apper du får via App Store – iPad 2 er uslåelig på dette punktet.

De fleste apper for Googles Android-system finnes også for iOS, men det går ikke nødvendigvis andre veien.

Selv om det dukker opp stadig mer tilbehør for Android-nettbrettene, fins det fortsatt mest tilbehør å velge i for Apples iOS-enheter. Utvalget er enormt og spenner fra enkle vesker og høyttalere til krybber med mange ulike funksjoner.

Du kan velge iPad 2 med ulike mengder lagringsplass og med eller uten støtte for mobilt bredbånd. Den billigste modellen har 16 GB lagringsplass og kan kun kobles til internett gjennom Wi-Fi. Bærer du med deg nettbrettet, mye bør du vurdere mer lagringsplass og versjonen som har plass for SIM-kort og kan bruke mobilnettet til å surfe. Vær obs på at det kun er sistnevnte modell som også har innebygget GPS.

Forbruker

Les testen av iPad 2

For teknofantasten

Samsung Galaxy Tab 10.1

Dette er det beste Android-nettbrettet til nå. Galaxy Tab 10.1 har lang batteritid og er enkelt å bruke. Som for andre Android-enheter kan du enkelt tilpasse hjemmeskjermene på Galaxy Tab 10.1 til ditt behov.

Dette er det største av Samsungs nettbrett, og som navnet antyder er skjermen 10.1 tommer stor. Brettet er likevel relativt kompakt og svært tynt. Galaxy Tab 10.1 er dessuten det Android-baserte nettbrettet det fins mest tilbehør til.

Den største ulempen ved Galaxy Tab 10.1 er at det ikke når opp til Apples iPad 2 utvalg av apper. Samsung lager Galaxy Tab i flere størrelser. De fleste er forholdsvis like bruksmessig, så det er først og fremst hvilken størrelse du har plass til som burde avgjøre hva du velger.

Forbruker

Les testen av Samsung Galaxy Tab 10.1

For proffbrukeren

Asus Transformer

I likhet med Samsungs modeller er Transformer basert på Googles Android-menyer. Transformer har imidlertid støtte for minnekort, og kjøper du modellen som kommer med fysisk tastatur, kan du bruke nettbrettet nesten som en PC.

Tastaturet kan du feste til nettbrettet ved behov. Inni tastaturet finnes det USB-tilkoblinger for vanlig tilbehør som mus og digitalkamera. Tastaturet har dessuten et innebygget batteri som gir Transformer hele 16 timer brukstid på én opplading.

Ulempen med Transformer er at det fysiske tastaturet er forholdsvis tungt. For mange kan en kompakt PC eller MacBook Air være gode alternativer. Grunnen til det er at de kan utføre mer avanserte oppgaver selv om de er kompakte.

Forbruker

Les testen av Asus Transformer

For den prisbevisste

Acer Iconia A500

Et godt valg om du skal ha et billig og godt nettbrett. Den billigste modellen starter på 2800 kroner, og den gir deg mye av det samme som du får fra Asus og Samsung. Iconia er enkel å bruke og har relativt god batteritid.

Det er formfaktoren som er den største ulempen med Acer Iconia A500. Acers nettbrett har like stor skjerm som mange av konkurrentene, men det er noe større og tyngre enn de andre. Det betyr at det kan bli noe mer slitsomt å holde Iconia A500 over lengre perioder.

Acer Iconia fins i flere forskjellige størrelser, og skal du ha støtte for mobilt bredbånd, har modellen et litt annet navn - Acer Iconia A501.

Forbruker

Les testen av Acer Iconia A500

Nettbrettet i lomma

Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note er et helt nytt produkt, og førsteinntrykket er svært godt. Det er vanskelig å vite hvilken bås Note passer i. Med en skjerm på 5,4 tommer er den betydelig større enn vanlige mobiltelefoner – men den er samtidig langt mindre enn de fleste nettbrett.

Dessuten fungerer den som en vanlig mobiltelefon i bruk. Du kan holde den til øret og ringe med den. Galaxy Note er altså mellomtingen for deg som bare vil ha én enhet som passer til alt. Ulempen med en slik mellomting er at det ikke er like lett å betjene hele skjermen når du bruker den med én hånd. Den er også ganske stor å ha i lommen, selv om den vil passe.

Denne hybriden kjører Android, men siden den kjører Android 2.3 Gingerbread, har menyene mer til felles med mobiltelefoner enn med de andre Android-nettbrettene. En fiffig funksjon som Galaxy Note har er den digitale pennen som følger med.

Forbruker

Les sniktitten på Galaxy Note

Les hele denne saken på Mobilen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.