RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er krateret etter bomben 22. juli


NEDENFRA: Slik ser krateret ut fra garasjen to etasjer under gateplan.
NEDENFRA: Slik ser krateret ut fra garasjen to etasjer under gateplan. Foto: Foto: Magne Mellem Enoksen
For første gang har pressen fått anledning til å se krateret etter bomben som gikk av i Regjeringskvartalet 22. juli. Her er våre bilder.

SENTRUM: Statsbygg starter nå opp arbeidet med å utbedre kraterskadene etter bomben i Regjeringskvartalet. Det et er et gapende hull på rundt seks ganger fem meter som nå preger plassen utenfor høyblokka.

– Vi skjønner når vi ser på krateret at det har vært enorme krefter i sving, og det har man for så vidt sett mange andre steder også, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Weiby i Statsbygg.

Byggeleder Frode Steinsvik ved høyblokka bekrefter dette.

– Skadene er store, det må stor kraft til for å slå gjennom to betongdekker. Det ser vi også på skadene utenfor, at det har vært voldsomt, sier han.

SE BILDESERIE: Krateret etter bomben i Regjeringskvartalet 22. juli

Tetter hullet nå

Steinsvik forteller videre at det ikke er gjort noe særlig arbeid på krateret ennå, men nå står det for tur.

– Hittil har vi stort sett jobbet inne i høyblokka. Nå har vi kommet til et stadium der det er hensiktsmessig å begynne å tette igjen krateret, så man kan ta i bruk plassen utenfor her, sier han.

Dette arbeidet gjøres uavhengig av om høyblokka skal rives eller bevares. Det er i alle tilfelle upraktisk med et stort krater midt på en byggeplass.

 

Se 360 graders panoramabilde:
Klikk i bildet og dra sidelengs for å rotere.

Anders Wethal, Statsbyggs prosjektsjef for arbeidene, orienterer det store pressekorpset:

– Bomben har gått gjennom to etasjer garasje, samt knekket noen søyler. Vi må uansett reparere hullet, samme hva som skjer med blokka. Det er upraktisk å ha et slikt åpent hull her, sier han.

SE VÅR TEMASIDE OM 22. JULI-TERROREN HER

Tettingen av krateret vil være ferdig i juni. Det er omtrent samtidig som mesteparten av rydding i høyblokka skal være ferdig.

Dette er også siste del av arbeidet i Regjeringskvartalet etter 22. juli. Tidligere er det ryddet utendørs, og området er sikret for arbeiderne. Verdier ble så tatt hånd om, før Statsbygg begynte arbeidet med å kartlegge hvordan bygningene kan brukes videre.

Samtidig pågår nå arbeidet med opprydding inne i bygningene.

– Flere etasjer for eksempel inne i R4 er helt rensket og klar til å tas i bruk slik man måtte ønske, sier Pål Weiby i Statsbygg.

 

SE BILDESERIE: Krateret etter bomben i Regjeringskvartalet 22. juli
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere