*Nettavisen* Nyheter.

Dette er Oslos nye havnepromenade

Fra Sydhavna til Frognerkilen går det nå en ni kilometer lang havnepromenade, langs vannkanten i Oslo sentrum. Takket være utbyggingen av Fjordbyen, med blant annet Bjørvika og Sørenga, har Oslos befolkning fått kanskje den fineste gaven på mange år. Se stor bildeserie nederst i saken. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

- Det er stort for byen vår!

12.06.15 15:39

HAVNEPROMENADEN: «Fjordbyen er et prosjekt som skal frigjøre dagens arealer ut mot sjøen og benytte disse til fremtidsrettet byutvikling med bolig, rekreasjon og næring på en slik måte at byen åpnes mot fjorden.

En stor del av arealene som i dag benyttes til havnevirksomhet vil bli utviklet til andre formål. På denne måten skal Fjorden skal bringes inn som en del av byen og åpnes til glede for Oslos befolkning».

Dette er formålet med den så kalte Fjordbyen, som ble vedtatt av Oslo bystyre i 2008. Sju år senere, på søndag førstkommende, åpnes Havnepromenaden, som er et av de viktigste grepene for å bringe fjorden til folket.

Arrangementet på søndag er enormt, og involverer alt fra kommunale etater via private ildsjeler til store næringslivsaktører. Det blir aktiviteter for alle aldre og interesser, mat, drikke, foredrag og ikke minst kan du møte Oslos byplanleggere hos Plan- og bygningsetatens infopaviljong på Sukkerbiten, der du kan spørre om alt du lurer på med utviklingen av Oslo.

Her får du oversikt over alle aktivitetene på søndag (ekstern link).

SE STOR BILDESERIE FRA HAVNEPROMENADEN NEDERST I SAKEN!

Les også: Sjekk hva som åpner i Bjørvika i 2015: - Dette er symbolet på det moderne Norge

Bringer fjorden til folket
Men la oss ta et skritt tilbake. For Havnepromenaden har liksom vokst seg fram i det stille. Har du gått havnelangs i Oslo de siste åra har du kanskje lagt merke til at det har dukket opp nye benker, noen nye brygger og ganske så fine turveier?

Det er dette som er Havnepromenaden - en spesielt tilrettelagt turvei fra Sydhavna i øst til Frognerkilen i vest. Via Bjørvika, Vippetangen, Rådhuskaia, Aker Brygge, Tjuvholmen og Filipstad, og ut til Frognerkilen. For å nevne noe.

- Fjordbyen er det overordnede prosjektet, mens Havnepromenaden er en tilgjengeliggjøring av havneområdet for myke trafikanter, forklarer senior kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten, Rolf Rolid.

Dette er noe av det du kan oppleve underveis på feiringen av Oslos nye Havnepromenade søndag førstkommende.


Les også: Her kommer Norges største flytende park

Positive overraskelser underveis
Han forklarer at på tross av prosjektets størrelse - promenaden er tross alt ni kilometer lang, og har krevd både omreguleringer og omfattende samarbeid mellom kommunale etater og private aktører - har det så og si bare vært positive overraskelser underveis.

Som da kommunen tenkte at kanskje noen av byens borgere hadde lyst på en liten tomt til å bedrive noe kreativt på langs promenaden.

- Interessen for disse tomtene ble mye større enn vi hadde trodd. For eksempel i og rundt rundt Skur 13 (se bilde lenger ned i saken, journ. anm.), der det nå blir aktivitetspark. I samme område har vi også sagt ja til at en gruppe studenter fikk fylle en container full med blomster, som reflekteres ved hjelp av speil, sier Rolid entusiastisk.

Les også: Oslo-gutter med bloggsuksess om New York

Høydepark, Pushwagner og skatepark
For det er dette Havnepromenaden handler om. Små overraskelser underveis i den fantastiske løypa langs Oslos havn. Her finner du blant annet Sørenga bro, som er Oslos første høydepark - en liten og lokal variant av New Yorks Highline - eller Pushwagner-kunst på et havneskur, benker, skateparker, bryggekanter, grønt gress, beplantning og en fiskesløyebenk. Ja, du leste riktig.

- Det er veldig mange som står og fisker rundt Vippetangen, så da tenkte vi at det kunne være fint å få opp en sløyebenk. Nå må de jo gjøre dette på bakken, men på sløyebenken får de fjernet innvoller og hode, og de får skylt fisken, sier Rolid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er oversikten over hvor Havnepromenaden går, fra Sydenga i øst til Frognerkilen i vest. Foto: Plan- og bygningsetaten


Les også: Oslos «hippeste gate» får en solid ansiktsløftning

SE STOR BILDESERIE FRA HAVNEPROMENADEN NEDERST I SAKEN!

Undervurderte folks behov
Og selv om den offisielle åpningen er på søndag, er det slettes ingen sluttstrek som settes.

- Vi har sett at folk har ønsket seg slike små ting, og det er nok et behov vi har undervurdert. Det blir en viktig oppgave for oss framover, å jobbe med å finne områder for flere slike prosjekter, sier han.

Målet er at folk vil velge å legge søndagsturen til Havnepromenaden, og ikke bare til Marka.

- Og på samme måte som man sier at man hele tiden kan oppdage nye stier i Marka, ønsker vi at folk skal oppdage nye ting når de går på Havnepromenaden, sier Rolid, og fortsetter:

- Vi må passe på at vi aktiviserer folk, og at de har lyst til å komme tilbake og oppleve nye ting.

Les også: Sjakk og solsikker skal gjøre Oslos farligste område tryggere

Oransje fyrtårn
Underveis kan du også lære mer om Oslo. Langs promenaden er det

Havnepromenaden

plassert ut store oransje containere. På den ene siden har disse fått en tegning, laget av serieskaperne Krüger og Krogh. På den andre siden kan du lese om stedet du står på, i fortid, nåtid og fremtid.

- Vi måtte skape en form for gjenkjennelse og identitet, slik at folk skjønner at de er på en promenade. Noe av ideen er at hele tiden mens du beveger deg rundt, så skal du vite at du er på Havnepromenaden. Derfor vil du kunne se disse oransje containerne som en form for fyrtårn, som du også ser på lang avstand. I tillegg har vi laget noen oransje merker på bakken, sier Rolid.

- Containerne synes godt, og de fungerer nesten som en anakronisme til den mer glansede delen av Fjordbyen, som Bjørvika og Tjuvholmen, som jo er ganske polert, sier Rolid.

Les også: New York Times hyller Akerselva

For «hyggesyklisten»
Enda er det noen av områdene som ikke er endelig utformet ennå. Blant annet rundt Grønlia og på Filipstad skal større utbyggingsprosjekter i gang, noe som kan gjøre at disse delene av Havnepromenaden vil bli seende annerledes ut enn de gjør i dag.

Kun én ting er sikkert - dette er et sted for rekreasjon og nytelse, og det skal være et sted der de myke trafikantene er prioritert.

- Det er en gruppe som hele tiden har vært litt på oss, og det er syklistene. Vårt svar er at vi tilrettelegger for myke trafikanter, og da også syklistene. Samtidig er nok dette et område for den «vanlige syklisten», som tar det som en rolig tur, sier Rolid.

I tillegg er Havnepromenaden universelt utformet, slik at den skal være tilgjengelig for alle.

- Det er vanskelig å være mot Havnepromenaden, ler Rolid, og avslutter:

- Det er stort for byen vår!

Les også: Et lite stykke New York i Oslo

dittOslo.no har selvsagt testet løypa for deg, og under kan du se en stor bildeserie av hva du kan forvente deg på den fantastiske Havnepromenaden, som endelig sørger for å gi fjordbyen Oslo en skikkelig portal mot Oslofjorden.

Hvorfor ikke starte vandringen langs Havnepromenaden i Middelalderparken? Går du inn på Gamlebyen-siden, kan du følge turstien rundt Vannspeilet og videre mot Sørenga eller inn mot Barcode-rekka.


Klikk på bildet for å forstørre.

Sørenga bro kalles «Oslos Highline», etter det ikoniske bruprosjektet i New York. Til søndag blir det sesongåpning av brua, som er Oslos eneste høydepark. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

Hvor mange byer kan skilte med en flytende badstue? Vi tipper ikke så mange, men så er det ikke mange som er like fine som Oslo heller. Her på brygga på Sørenga med badstue i forgrunnen og Barcode bak. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Klikk på bildet for å forstørre.

Sørenga er blitt et av Oslos mest attraktive boligstrøk - om du har cash på konto, så klart. Dog har området riktig så fine fellesområder, som her på brygga, med den vesle flytende badstua nede til venstre og utsikt mot Bjørvika og Barcode-rekka i bakgrunnen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

Fra Sørenga tar man seg enkelt over til Sukkerbiten og Operaen på den flytende brua. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

Barcode-rekka har blitt ikonisk for Oslo. Fra Sørenga kan man enten gå inn til Dronning Eufemias gate (foran Barcode) eller ta snarveien over til Operaen (som her). Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Sukkerbiten er en favoritt blant byens urbane borgere. Her er det uteservering helt ut i vannkanten, i tillegg til at det holdes diverse konserter her.


Klikk på bildet for å forstørre.

Selv på en «vanlig» arbeidsdag finner folk veien opp på Operataket. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

Havnelageret i bakgrunnen med det nye parkanlegget og Havnepromenaden foran.

Havnepromenaden strekker seg langs hele Havnelageret, som er Oslos største bygg. Området, som heter Langkaia, har de siste årene fått en betydelig oppgradering med blant annet park, skaterampe og flere benker.


Klikk på bildet for å forstørre.

Ytterst på Langkaia har man utsikt mot Operaen. Her er det også anlagt en ny, bred brygge. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Langkaia har blitt en perle, med stor brygge, der man enten kan spasere eller ta seg en liten pust i bakken. Ikke så ille å nyte utsikten av Operabygget og Bjørvika, heller.

Fargerik kunst, bryggekant, benker og isbar - hvem trenger mer? Her fra Langkaia.

Ikke rent sjelden besøker cruiseturister Oslo, og da legger de til midt i Havnepromenaden - nærmere bestemt ved cruiseterminalen på Akershuskaia.


Underveis langs Havnepromenaden er det satt opp oransje containere, med tegninger av serieskaperne Krüger og Krogh. Disse inneholder også informasjon om området de står i.


Klikk på bildet for å forstørre.

Over Havnepromenaden troner Akershus festning. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

Pappabuene er en svært populær liten oase i sommerhalvåret - og et fint pausested midt i Havnepromenaden. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Rådhusbrygga er en turistfavoritt om sommeren - vi skjønner hvorfor!


Rådhusbryggene huser blant annet Nesoddbåtene, øyfergene og en rekke seilbåter, lystbåter og småbåter. Hvem trenger å dra til Sørlandet?


Klikk på bildet for å forstørre.

På vei mellom Rådhusbrygga og Aker Brygge anbefaler vi en liten avstikker bort til Rådhusplassen for å se på den nye statuen av Kong Olav, som ble avduket 7. juni. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

Aker Brygge har fått mange nye, store uteområder etter oppussing av senteret og etablering av Havnepromenaden. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

Havnepromenaden er ni kilometer lang totalt, og skal man spasere hele veien, kan det kanskje være greit med en liten hvil på en av de mange benkene? Her fra Aker Brygge. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen.


Havnepromenaden snirkler seg rundt Astrup Fearnley-museet, med bryggekant og parkanlegg - en sommerperle.


Bystranda på Tjuvholmen er populær på varme sommerdager.


På utsiden av Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen har Oslo fått sin helt egne bystrand.


Klikk på bildet for å forstørre.

Med utbygging av Havnepromenaden har Oslo også fått en rekke fantastiske badebrygger, som denne ytterst på Tjuvholmen. Også et fantastisk sted å nyte solnedgangen - året rundt! Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

Tjuvholmen i forgrunnen, med Filipstad bak utgjør en av Oslos nyeste bydeler. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


På Filipstad er det fortsatt havnevirksomhet, men området skal bygges ut.


Klikk på bildet for å forstørre.

Havnepromenaden strekker seg rundt hele Tjuvholmen, som har blitt et av Oslos mest eksklusive boligområder. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

På Tjuvholmen har man utsikt mot Filipstad, som nå er under utbygging. Her skur 13, som er dekorert med kunst signert Pushwagner. Her kommer også en egen aktivitetspark.


Klikk på bildet for å forstørre.

Langs hele Havnepromenaden kan du ta små avstikkere og få med deg artige detaljer, som her på Aker Brygge. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

Langs Frognerkilen er det tofelts sykkelvei, i tillegg til gangstien. Denne delen av Havnepromenaden er også en del av den så kalte «tour de finance» - et lett humoristisk vri på Tour de France, der finanseliten tempo-sykler fra vestkanten og inn til Oslo sentrum om morgenen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Klikk på bildet for å forstørre.

Frognerkilen, mellom Frogner og Bygdøy er en populær båthavn, med en like populær gang- og sykkelsti. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Frognerstranda er en av de eldste delene av Havnepromenaden, og en favoritt blant både syklister og fotgjengere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.