Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Oslos nye havnepromenade

- Det er stort for byen vår!

HAVNEPROMENADEN: «Fjordbyen er et prosjekt som skal frigjøre dagens arealer ut mot sjøen og benytte disse til fremtidsrettet byutvikling med bolig, rekreasjon og næring på en slik måte at byen åpnes mot fjorden.

En stor del av arealene som i dag benyttes til havnevirksomhet vil bli utviklet til andre formål. På denne måten skal Fjorden skal bringes inn som en del av byen og åpnes til glede for Oslos befolkning».

Dette er formålet med den så kalte Fjordbyen, som ble vedtatt av Oslo bystyre i 2008. Sju år senere, på søndag førstkommende, åpnes Havnepromenaden, som er et av de viktigste grepene for å bringe fjorden til folket.

Arrangementet på søndag er enormt, og involverer alt fra kommunale etater via private ildsjeler til store næringslivsaktører. Det blir aktiviteter for alle aldre og interesser, mat, drikke, foredrag og ikke minst kan du møte Oslos byplanleggere hos Plan- og bygningsetatens infopaviljong på Sukkerbiten, der du kan spørre om alt du lurer på med utviklingen av Oslo.

Her får du oversikt over alle aktivitetene på søndag (ekstern link).

SE STOR BILDESERIE FRA HAVNEPROMENADEN NEDERST I SAKEN!

Les også: Sjekk hva som åpner i Bjørvika i 2015: - Dette er symbolet på det moderne Norge

Bringer fjorden til folket
Men la oss ta et skritt tilbake. For Havnepromenaden har liksom vokst seg fram i det stille. Har du gått havnelangs i Oslo de siste åra har du kanskje lagt merke til at det har dukket opp nye benker, noen nye brygger og ganske så fine turveier?

Det er dette som er Havnepromenaden - en spesielt tilrettelagt turvei fra Sydhavna i øst til Frognerkilen i vest. Via Bjørvika, Vippetangen, Rådhuskaia, Aker Brygge, Tjuvholmen og Filipstad, og ut til Frognerkilen. For å nevne noe.

- Fjordbyen er det overordnede prosjektet, mens Havnepromenaden er en tilgjengeliggjøring av havneområdet for myke trafikanter, forklarer senior kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten, Rolf Rolid.


Les også: Her kommer Norges største flytende park

Positive overraskelser underveis
Han forklarer at på tross av prosjektets størrelse - promenaden er tross alt ni kilometer lang, og har krevd både omreguleringer og omfattende samarbeid mellom kommunale etater og private aktører - har det så og si bare vært positive overraskelser underveis.

Som da kommunen tenkte at kanskje noen av byens borgere hadde lyst på en liten tomt til å bedrive noe kreativt på langs promenaden.

- Interessen for disse tomtene ble mye større enn vi hadde trodd. For eksempel i og rundt rundt Skur 13 (se bilde lenger ned i saken, journ. anm.), der det nå blir aktivitetspark. I samme område har vi også sagt ja til at en gruppe studenter fikk fylle en container full med blomster, som reflekteres ved hjelp av speil, sier Rolid entusiastisk.

Les også: Oslo-gutter med bloggsuksess om New York

Høydepark, Pushwagner og skatepark
For det er dette Havnepromenaden handler om. Små overraskelser underveis i den fantastiske løypa langs Oslos havn. Her finner du blant annet Sørenga bro, som er Oslos første høydepark - en liten og lokal variant av New Yorks Highline - eller Pushwagner-kunst på et havneskur, benker, skateparker, bryggekanter, grønt gress, beplantning og en fiskesløyebenk. Ja, du leste riktig.

- Det er veldig mange som står og fisker rundt Vippetangen, så da tenkte vi at det kunne være fint å få opp en sløyebenk. Nå må de jo gjøre dette på bakken, men på sløyebenken får de fjernet innvoller og hode, og de får skylt fisken, sier Rolid.


Les også: Oslos «hippeste gate» får en solid ansiktsløftning

SE STOR BILDESERIE FRA HAVNEPROMENADEN NEDERST I SAKEN!

Undervurderte folks behov
Og selv om den offisielle åpningen er på søndag, er det slettes ingen sluttstrek som settes.

- Vi har sett at folk har ønsket seg slike små ting, og det er nok et behov vi har undervurdert. Det blir en viktig oppgave for oss framover, å jobbe med å finne områder for flere slike prosjekter, sier han.

Målet er at folk vil velge å legge søndagsturen til Havnepromenaden, og ikke bare til Marka.

- Og på samme måte som man sier at man hele tiden kan oppdage nye stier i Marka, ønsker vi at folk skal oppdage nye ting når de går på Havnepromenaden, sier Rolid, og fortsetter:

- Vi må passe på at vi aktiviserer folk, og at de har lyst til å komme tilbake og oppleve nye ting.

Les også: Sjakk og solsikker skal gjøre Oslos farligste område tryggere

Oransje fyrtårn
Underveis kan du også lære mer om Oslo. Langs promenaden er det

plassert ut store oransje containere. På den ene siden har disse fått en tegning, laget av serieskaperne Krüger og Krogh. På den andre siden kan du lese om stedet du står på, i fortid, nåtid og fremtid.

- Vi måtte skape en form for gjenkjennelse og identitet, slik at folk skjønner at de er på en promenade. Noe av ideen er at hele tiden mens du beveger deg rundt, så skal du vite at du er på Havnepromenaden. Derfor vil du kunne se disse oransje containerne som en form for fyrtårn, som du også ser på lang avstand. I tillegg har vi laget noen oransje merker på bakken, sier Rolid.

- Containerne synes godt, og de fungerer nesten som en anakronisme til den mer glansede delen av Fjordbyen, som Bjørvika og Tjuvholmen, som jo er ganske polert, sier Rolid.

Les også: New York Times hyller Akerselva

For «hyggesyklisten»
Enda er det noen av områdene som ikke er endelig utformet ennå. Blant annet rundt Grønlia og på Filipstad skal større utbyggingsprosjekter i gang, noe som kan gjøre at disse delene av Havnepromenaden vil bli seende annerledes ut enn de gjør i dag.

Kun én ting er sikkert - dette er et sted for rekreasjon og nytelse, og det skal være et sted der de myke trafikantene er prioritert.

- Det er en gruppe som hele tiden har vært litt på oss, og det er syklistene. Vårt svar er at vi tilrettelegger for myke trafikanter, og da også syklistene. Samtidig er nok dette et område for den «vanlige syklisten», som tar det som en rolig tur, sier Rolid.

I tillegg er Havnepromenaden universelt utformet, slik at den skal være tilgjengelig for alle.

- Det er vanskelig å være mot Havnepromenaden, ler Rolid, og avslutter:

- Det er stort for byen vår!

Les også: Et lite stykke New York i Oslo

dittOslo.no har selvsagt testet løypa for deg, og under kan du se en stor bildeserie av hva du kan forvente deg på den fantastiske Havnepromenaden, som endelig sørger for å gi fjordbyen Oslo en skikkelig portal mot Oslofjorden.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken