*Nettavisen* Nyheter.

Dette er pinlig

Det er få deler av Oslo der andel av folk med annen etnisk opprinnelse enn norsk er høyere enn i Groruddalen. De aller fleste har vært innom politiets utlendingsseksjon i Storgata 33.

Sentrum: Klokken er 13.30 på fredag ettermiddag. Lokalene i politiets Utlendingsseksjon er full av folk som venter på tur for å levere søknad eller få oppholdstillatelsen stemplet i pass. Mange har ventet helt siden tidlig på morningen. Fire av skrankene er åpne og ekspederer de som venter.
- Dette er pinlig. Og det er slik hver dag. Jeg reiser forbi her på jobb hver dag. Dere bør komme hit klokken seks på morningen og ta bilde av de som står i kø, sier Randi Målen.
Målen er her sammen med sin kjæreste som er utenlandsk. De skal levere søknad om oppholdstillatelse.
- Vi har ventet siden klokken ni. Jeg måtte ta fri fra jobben for å komme hit og nå har jeg snart vært her hele dagen. Tror de som jobber her at folk ikke har annet å ta seg av?
Målen har kølapp med nummer 153 på. Det er nummer 103 som blir ekspedert. Like ved siden av henne sitter Ali al Barkat. Han er her sammen med hele familien.
- Jeg har bodd i Norge i 16 år og er norsk statsborger, men min kone skal levere søknad om norsk statsborgerskap. Det er synd at folk må ta fri en hel dag fra jobben for å levere søknader, sier han.

Enorm pågang

Leder Espen Aas av Utlendingsseksjonen forklarer den lange ventetiden med en enorm pågang i år.
- I løpet av de siste fem månedene har vi hatt i snitt 6 000 saker. De siste tre månedene skjedde det en økning, slik at gjennomsnittet er nå på 7 500, sier han.
Noen av årsakene er blant annet en feil i Utlendingsdirektoratet (UDI), der noen glemte å bestille utlendingspass, muligheten for irakere å søke opphold og skolestart. Det er også stadig økende antall utenlandske studenter som også må søke om oppholdstillatelse.
- Vi sørger for å ekspedere alle som trekker kølapp, selv om det betyr at vi må jobbe overtid. Det er uheldig både for de som må vente så lenge og for våre ansatte som må jobbe lange dager, sier Aas.
Han hadde ingen forklaring på hvorfor er det kun fire skranker som var åpne denne fredagen.
- Det må ha vært lunsj. Vi pleier å ha flere åpne skranker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag