RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er rekende lett


Nesten alle rekene vi spiser er fanget om vinteren. Nyt dem ferske nå!
Nesten alle rekene vi spiser er fanget om vinteren. Nyt dem ferske nå! Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby
Ferske, nykokte reker er aller best. Og de får du nå.

Om sommeren sitter vi på hytta og mesker oss med hvitvin, loff, majones og reker proppfulle av rogn. Rekemåltidet er nærmest synonymt med sommerferie.

Fulle av kjøtt

Det er ikke så mange som tenker på at 90 prosent av rekene vi spiser om sommeren, er fisket nå i den kalde årstiden – og dermed har vært nedfrosset i rundt et halvt år når vi tiner dem opp igjen.

Det er vel ingen hemmelighet at mat som fryses ned, sjelden har et helt optimalt kvalitetsnivå. Innfrysningsteknikkene har riktig nok gått fremover, og rekene fremstår som ok på tallerkenen. Men ferske, nykokte, norske reker er aller best!

De ferske, nykokte rekene er svært kjøttfulle og fulle av kraft nå før gytingen starter. Man kan se på rekene at de er breie over nakken og baken, og at de strutter av kraft og selvtillit. De er saftige og møre, og som mange andre skalldyr har de en smakfull, naturlig sødme. Rekene inneholder litt salt også, men det saltet du smaker, kommer fra kokingen.

Mat

FERSKE: Er følehornene er intakte, kan du regne med at rekene ikke har vært frosset ned.

God majones

Hvis noen prøver å selge deg fryste reker som ferske, kan du avsløre dem ved å sjekke følehornene. Rekenes lange følehorn knekker nemlig som regel etter et opphold i fryseren.

Kjønnslivet til rekene kan for oss fremstå som litt snodig. Rekene er den første delen av livet hanner, og når de blir litt eldre, cirka to år, går de over til å bli hunner hele gjengen. Derfor kan man se at de største rekene nesten alltid har utviklet utvendig rogn. Det er om vinteren, når vannet er kaldt, rognen forflytter seg fra hodet til å bli utvendig.

En god majones er klassisk og godt følge til reker. Hvis du synes det kan være gøy med noen nye smaker til rekene, så kan du prøve den majonesbaserte sausen i oppskriften, med gode smaker av frisk yoghurt, fersk hvitløk og sitron. Grillet brød og salat er enkelt og godt tilbehør.

Ta gjerne vare på rekeskallene, og lag en god saus på dem dagen etter.

Mat

DRESSING: Majonesdressing med yoghurt er friskt tilbehør.

Slik gjør du det

Rekene serverer du som de er. De fleste har vel kontroll på hvordan en reke demonteres, men husk skylleskål til fingrene. I den skal det være lunkent vann og noen skiver sitron.

Sausen lages lett ved å blande majones, presset hvitløk, yoghurt naturell, olivenolje, sitronsaft, salt og pepper med en visp. Lag den gjerne først, slik at den får trukket litt smak. Kvern gjerne litt ekstra pepper på toppen av dressingen når den ligger i skålen.

Mat

FERSKE OG FINE: Vinterrekene er aller best.

Pepper er godt til reker. Brødet har også godt av å bli varmet, ristet, grillet eller toastet i ovn. Da får man den gode kombinasjonen av brent mel, hvitløk, syre, fett og salte reker. Det eneste som mangler da er noen fine glass, en velvalgt hvitvin og en passende anledning. God vinter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere