RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er sake(r)

Øl, vin, champagne eller sake til sushi? Alt går, men en god sake er min favoritt.

Øl er nok vanligste drikke til sushi, i hvert fall her til lands. De fleste restauranter tilbyr også oppvarmet sake, men dessverre er kvaliteten på saken gjerne av helt ordinær, kommersiell kvalitet. Paradoksalt nok er storselgeren et amerikansk produkt.

Den virkelig gode saken har ikke vært så lett å få tak i her til lands. Men endelig kan det se ut som om dette er på vei til å snu, og i mai vil det bli listeført noen godbiter på Vinmonopolet.

Saker av ris

Sake lages av ris, og omtales ofte som risvin, men fermenteringsprosessen er mer lik den for fremstilling av øl. Risgrynene poleres, og poleringsgraden vises i prosent – jo høyere tallverdi, desto mer av grynet er polert bort. Kvaliteten øker med poleringsgraden.

Som i øl er syre er nærmest ikke-eksisterende i de fleste saker, med noen unntak. Sødmen er derimot langt mer fremtredende, og ofte fremstår sakene som halvtørre.

Saken er et skalasystem 

Men forskjellene her er store, det er derfor laget et skalasystem som skal indikere stilarten. Skalaen går fra +10 (veldig tørr) til –10 (veldig søt). Mellomtingen er ikke 0, som man skulle tro, men 2.

Les også: Sett på maki

En sake som er +2, regnes som nøytral, og skal framstå som tørr, men fruktig. Skalaen kan utvides i begge retninger. Jeg har for eksempel i Japan kjøpt en sake som er +20, altså ekstremt tørr. Det finnes også dessertsake på –45.

En dyr sak

Her har jeg funnet fram en sake som foreløpig er sporadisk i salg på enkelte polutsalg, men som trolig blir listeført i mai. Navnet, «Junmai Daiginjo», forteller kjøperen at saken er brygget på ris med høy poleringsgrad, og at den ikke er tilsatt ekstra alkohol.

Dermed blir saken dyrere å framstille, og får høyere pris. «Kioke Shikomi» står det også på flasken. Det betyr at saken er brygget/lagret i fat, fremfor stål eller andre nøytrale beholdere. Fatet kan være med på tilføre større aromakompleksitet.

Markedet for sake vil nok alltid være relativt lite i Norge, men god informasjon fra importøren kan øke etterspørselen. Produktet er i utgangspunktet fremmed for oss, men jo mer vi lærer, desto morsommere blir det.

Mens vi venter på saken

Mens vi venter på saken, er mye annet å forlyste seg med. De to japanske ølene Kirin og Asahi er gode til sushi. Norsk pils fungerer også fint. Dessuten kan champagne og mange viner gå utmerket.

Av de stille alternativene synes jeg Riesling er uovertruffen. Hvor tørr eller sødmefull den skal være, avgjør du selv. Her spiller selvfølgelig mengden wasabi og ingefær en stor rolle for hva som fungerer best.

En grei allrounder som ikke koster for mye, er 80387 Riesling Trocken 2008, Hexamer, Nahe, Tyskland. Kr 129.60 (Fullsortiment).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere