*Nettavisen* Nyheter.

Dette er trendy trim

TRUG: Før kun et praktisk hjelpemiddel. Nå også en trendy form for trim.

De brukes ikke lenger bare fra hytta til utedoen. Fortsetter utviklingen, blir truging snart den nye folkesporten.

Klikk på bildet for å forstørre.

PERFEKT TRENING: Trimekspert Kari Jaquesson tar seg gjerne en treningstur på truger. Det gjør godt for både kondis og styrke.

Klikk på bildet for å forstørre.

FIN STIL: Tross dyp snø kommer barna i Hval Gård barnehage seg lett ned skråningen. F.v.: Fredrikke Aga Lauritzen, Mai Bue Forberg (bak), Sara Blandhoel og Marte Blandhoel.

Klikk på bildet for å forstørre.

BRA FOR BALANSEN: Truging er bra for motorikk og balanse, hevder pedagog i Hval Gård barnehage, Kari Venke Sørø (t.h.). Med truger på beina får Sara Blandhoel (foran) og Wilma Christensen Widen (t.v.) utforsket ellers mer utilgjengelige områder.

Klikk på bildet for å forstørre.

GROSSISTEN: Folk lo av Hans-Ole Homelien da han startet i trugebransjen. Nå er det han som kan smile bredest.

Ute i skogen "flyter" trimekspert Kari Jaquesson oppå den dype snøen mellom trærne. Under beina har hun spent fast et par nette, lette truger med rammer av aluminium.

Kjempegod trening!

Man bruker muskler i hele kroppen samtidig som kondisjonen blir bedre. Det er jo ikke sånn lenger at truger bare hører hjemme på hytta. Og de trenger ikke se ut som store tennisracketer, à la de som brukes i Donald, sier Jaquesson.

Stadig flere nordmenn oppdager det samme.

14.000 par

En kjedelig jakthelg for ti år siden med dyp snø og baling med ski, staver og børse gjorde Hans-Ole Homelienklar for noe nytt.

På en sportsmesse i Tyskland fikk han øynene opp for moderne truger. Og importerte hundre par. Folk lo og mente at disse kom han aldri til å bli kvitt i skinasjonen Norge.

Nå er det Homelien som ler. Bare i vinter har nordmenn kjøpt 14.000 par med truger gjennom hans grossistfirma Hansi AS.

Mange kjøper truger fordi det er "kjekt å ha" på hytta. De bruker dem ikke nødvendigvis til å gå tur med ennå, sier han.

Men jegere, folk i e-verket og Forsvaret er nå overbeviste trugebrukere, hevder Homelien.

Ingen skader

Det samme er folketrimmerne Ingrid Kristiansen og Kari Jaquesson. Førstnevnte holder kurs i trugegang, mens sistnevnte gjerne bytter ski med truger for å ta med hele familien ut på tur.

Kjæresten min er fra Gambia og liker ikke ting som glir. Den eldste sønnen min satser på fotball og har ikke råd til skader. Det er en av de tingene som er så bra med truger at det er vanskelig å skade seg. Derfor er truger fint både for treningsentusiaster, og for eldre som er redde for å falle, sier Jaquesson.

Tar man en tur med mye oppoverbakker, er det skikkelig hard trening, hevder trimeksperten, som gjerne bruker staver når hun truger.

Jeg vil anbefale folk å gå både med og uten. Med staver får man brukt muskler i øvre del av kroppen, mens når man går uten og må jobbe mer med balansen, får man brukt kjernemuskulaturen.

Jacuesson spretter lett forbi de som sliter med glatte ski opp bakkene i lysløypa.

Lav terskel

Man kommer seg jo overalt. På truger er man ikke avhengig av oppkjørte løyper, selv om det også er fint å gå mellom skisporene, særlig når det er hardt føre, sier Jaquesson.

Homelien mener truger er et glimrende redskap for å lokke flere ut i naturen om vinteren. Truger egner seg ikke bare til trening og turbruk, men også i forbindelse med rehabilitering og aktiviteter i skole og barnehage.

Terskelen for å gå på truger er svært lav. Du må kunne løfte beina. Så kan du gå i trapper, kan du truge. Og med stegjern under trugene og kort tupp beveger du deg som du vil, forklarer han.

I USA og Canada har "snowshoeing" vært en populær vintersport i lange tider. Nå følger hele Europa etter.

I Frankrike startet de med truger 15 år før oss, og for to år siden eksploderte salget av truger der, fra 20.000 par året før til 120.000. I vinter har det tatt av i Italia også, forteller Homelien.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.