*Nettavisen* Nyheter.

Dette husker vi fra 2008

Inger Seim ble Årets Navn i Groruddalen i 2008.

2008 har vært et begivenhetsrikt år for alle oss i Groruddalen. Her er en oversikt fra året, slik vi i Lokalavisens redaksjon har opplevd det.

Januar

Første utgave av Lokalavisen Groruddalen var preget av Årets Navn-konkurransen. Valget sto mellom Rune Madsen i GranittRock, Tshawe Baqwa i gruppen Madcon, Norvald Mo i Rommen idrettslag og Inger Seim på Tveten gård. Det var sistnevnte som dro i land prisen.

Statens vegvesen sitt forslag til Oslopakke 3 skapte sterke reaksjoner politisk. Fravær av lokk over E6 og rushtidsavgift ble heftig debattert. Brobekkanlegget ble satt under politietterforskning og Veitvet skole kom i søkelyset grunnet dårlige matteresultater.

Historien om "Laten", en bortkommen fugl, ble en morsom føljetong som engasjerte våre lesere. Borettslagene på Haugenstua gikk over til miljøvennlig fjernvarme. Stovner senter gikk til kamp mot folk som tyvlåner parkeringsplasser for handikappede.

Februar

I februar kunne du lese at Kjell Sande fra Ammerud ble kastet ut av Fremskrittspartiet. Debatten om 7,5 minutters avganger på Grorudbanen gikk høyt. Groruddalssatsningen rullet videre og Stian Bakken vant Norgescupen i judo.

Lutvannskollen ble nok en gang hjemsøkt av pøbler, og foreldrene fortvilte. Møteplassen i Ellingsrud kirke sto i fare for å bli nedlagt og Ap forlagte at byrådet skulle sette igang med doble ruter. Salget av Tveten gård gikk i boks. Optimus Prime fra Skjønnhaug skole vant årets "Stjerner i sikte".

Mars

Mer t-bane på linje 5 fra juni? Det var det store debattspørsmålet i våre spalter i mars måned. Venstresiden i bystyret presser byrådet på å igangsette dette kollektivtiltaket så raskt som mulig, men det skyldes på vogn- og pengemangel.

De ansatte ved Aker Universitetssykehus går i protesttog mot det de mener er en sniknedleggelse av lokalsykehuset. Beboere på Romsås raser mot telefonselskapet Get som har store problemer med telefonsystemet. På Stovner er tilsynsrapporter fra sykehjemmet på avveie, og Frp raser.

Det jubles over Oslopakke 3-vedtak i Stortinget, som sikrer fremdrift på Ring 3 Ulven-Sinsen. På Alnabru er luften littegrann bedre enn før. På Bjerke jobbes det for filmfestival.

April

Groruddalssatsningen ruller videre. Politikerne krangler om belønningsmidler. Lammingen er igang på Nordre Lindeberg gård. Beboerne i Vestlisvingen 196 raser over kaotiske parkeringsforhold.

Politiet melder om nedgang i antall butikkran. Thorvald Stoltenberg samlet fullt hus på Bjerke bibliotek. Stor mangel på faglært personell i barnehagene. På Stovner t-banestasjon barker et femtitalls ungdommer sammen i slagsmål.

Sveiva innebandy tok NM-gull, mot alle odds. Leder av Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, går til angrep på forslaget om å endret sykehusstruktur i Oslo. Han vil heller bygge opp Aker enn å bygge ned.

Mai

Helsebyråd Sylvi Listhaug går i strupen på Jan Bøhlers kritikk av Helse Sør-øst. Hun mener Bøhler bare prater, og ikke gjør noe. Et splittet Frp og Ap sier ja til muslimsk forsamlingshus på Vestli. Det er bråk rundt ulike nasjoners flagg i 17. mai toget. Drilljentene i Tonsen blir østlandsmestere.

Korpsene nekter å dø i Groruddalen, selv om rekrutteringen er sviktende. Busskjøring går på helsa løs gjennom Alnabruterminalen, hvor veien er som en sveitserost. Vegvesenet blånekter å skjerme Alfaset gravlund for støy, noe SV raser over.

Vi fortsetter vår artikkelserie om rutebussene i Groruddalen fra gamle dager. Det meldes om grovere ran blant barn og unge. På Teisen brenner taufabrikken ned, noe som går hardt utover flere leiligheter.

Juni og juli

Bydel Stovner inviterer til kulturfest i starten av juni. En stolt kultursjef Bjørn Holm forteller at sektoren blomster som aldri før.

En ikke fullt så hyggelig nyhet er det at mobbingen blant unge er i økning i Groruddalen, samtidig sto flere barn uten barnehageplass.

Terminalansatte på Alnabru går ut og krever mer gods på bane, og er dermed villige til å ofre Alna elvepark. Noe som selvsagt vekker kraftig debatt. Staten og kommunen er på full kollisjonskurs om disponering av arealer i dalbunnen.

Sommermånedenes største, og kanskje hyggeligste diskusjon dreide seg om EM stadion. For at Oslo skal kunne arrangere EM i 2016 må fotballarenaer bygges ut og en gigantstadion må etableres. Og i Groruddalen er det både plass og mulighet.

August

I august skrev vi om at T-banelinje 5 endelig fikk flere avganger. Det var en glad Peter N. Myhre som møtte media for en runde med banen. T-banen har nå fått avganger hvert 7,5 minutt og avgangene er finansiert av Oslopakke 3.

Grorud skole fikk fint besøk på første skoledag. Selveste statsminister Jens Stoltenberg hadde dukket opp for å hilse på barna. Og barna, de synes statsministeren var kul og grei.

Frykten for egne bedrifter herjet på Stubberudfeltet. Bedriftseiere var redde for at kommunene skulle rive byggene på Stubberudfeltet når det ble snakk om utvikling. Spesielt redde var bedriftseierne for at en fotballstadion skulle bli etablert på stedet. Kommunen kunne fortelle at de ønsket samarbeid med grunneieren. En reguleringsplan er ventet i 2011.

September

I slutten av september satt jubelen løst hos Lokalavisen Groruddalens selgere, journalister og ledere. Tall fra TNS Gallupp viste at Lokalavisen Groruddalen er den avisen som har hatt størst økning i hele Norge! Totalt leser 53.000 personer vår avis hver eneste uke. Det er en vekst på 11.000 lesere. Vi takker igjen våre lesere for tilliten.

Oslo T-banedrift jublet nok også denne måneden. Linje 5 hadde en økning i antall passasjerer. 49 prosent flere benyttet seg av T-banen i Groruddalen etter rutedoblingen kom. En som ikke jublet var rullestolbruker Per-Kristian Kristiansen. Han har store problemer med å komme seg inn på de nye T-banevognene med sin elektriske rullestol. Oslo T-banedrift satte i gang kartlegging av stasjonene som ikke egnet seg rullestolbrukere. Stasjonene skal oppgraderes.Granittrock gikk av stabelen og skiltet med Erik og Kriss, Gatas Parlament og Åge Aleksandersen.

Oktober

Rita Reistad fikk god respons for boka "DRAP, løgn og fortielse". Reistad er mor til drepte Trond Martin. Hun tok pennen og motet fatt for å fortelle sin historie om hvordan myndighetene behandlet henne. Her refses helsevesen, politi og domstol.

Jonny Ødegaard var på skogtur med de to hundene sine da tre hoggormer falt ned fra et tre. Jonny ble bitt, men klarte kun å tenke på å redde hundene. Hoggormangrepet førte til kvalme og hodepine, men Jonny var mest glad for at hans to hunder slapp unna.

Politiet skiltet med en nedgang i kriminaliteten på Furuset. Likevel vil Jan Bøhler (Ap) og Akhtar Chaudhry (Sv) ha en politipost på Furuset. Politiet går imot. Parallelt med dette jobber unge forebyggende og imot kriminalitet.

November

Lokalavisen Groruddalen fikk Finansdepartementet til å love en endring på asylsøkerbevisene. Avisen omtalte asylsøkere fra Sri Lanka som er i fast arbeid, men ble nektet av bankene å åpne lønnskonto. Dette fordi asylsøkerbevisene som er deres ID mangler nasjonalitet, signatur og bilde. BU- medlem Athithan Kumarasamy (Ap) sto i spissen for asylsøkerne. Så fort endringene i kortene blir gjort får asylsøkerne åpnet bankkonto. Saken ble også omtalt på TV Norge.

Rommen skoles rektor Jon Langmoen ble glad da bystyret spyttet inn fem millioner ekstra til skolen på Oslo-budsjettet. Pengene skal brukes til utstyr til elevene og brukerne av Nye Rommen Skole.

I november omtalte vi også kravet til staten om oppreisning og erstatning Bjørn Sagvolden fremmet. Etter en dykkerulykke mener han at det er blitt drevet urett mot han i 25 år, i form av lekkasje av personlige opplysninger. Både i arbeidsliv og bosituasjon.

Desember

Måneden startet med rotteplager på Haugerud. Det viste seg at enkelte mater duene, noe som trekker til seg uønskede gjester i borettslagene. Flere ringte oss og fortalte om "duedamen". Mange ergret seg over damens flittige innsats innen duemating, der hun drasset med seg brødposer på t-banen.

Rafal Krzyzyk fikk kanskje den beste julegaven i 2008. Han vant et flaxlodd i julekalenderen på jobben. Jommen klarte han ikke å skrape fram en million. 23- åringen kom til Norge for å jobbe og tjene opp penger til en fin leilighet hjemme i Polen. Nå kunne han og kjæresten sette seg på flyet hjem før jul og glede Krzyzyks mor, i tillegg til at boligdrømmen kunne bli oppfylt. Mange lesere engasjerte seg på våre nettsider og saken ga nye rekorder i lesertall på nett.

En annen fin julegave gikk til Nattravnene på Vestli. Oslo T-banedrift ga Bydel Stovner fem års gratis leie av billettluka på Vestli t-banestasjon. Nattravnene fikk seg en etterlengtet base.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag