Dette kan bli «nye Majorstuen»

Slik kan det bli seende ut i den nye Hovinbyen, som vil få opptil 30.000 nye boliger. Med det følger også skoler, handel, kulturtilbud og omfattende ny, infrastruktur. Hovinbyen vil domineres av boliger, ikke kontorer. Det vil skape levende byrom og folkeliv, mener byutviklingsbyråden.

Slik kan det bli seende ut i den nye Hovinbyen, som vil få opptil 30.000 nye boliger. Med det følger også skoler, handel, kulturtilbud og omfattende ny, infrastruktur. Hovinbyen vil domineres av boliger, ikke kontorer. Det vil skape levende byrom og folkeliv, mener byutviklingsbyråden. Foto: Illustrasjon: Ferd Eiendom

– Utbyggingen av Hovinbyen er det største arealgrepet i Oslo, større en fjordbyen, sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H).

GÅRDSROM: Mange av fremtidens osloborgere vil bo i blokker som disse, i Hovinbyen. Foto: Illustrasjon: Ferd Eiendom

OMFANGSRIKT: Hovinbyen omfatter både Ensjø, Løren og Økern, og strekker seg fra Bjerke til Etterstad. Foto: Illustrasjon: Oslo kommune

HOVIN: Den såkalte Hovinbyen strekker seg fra Bjerke i nord til Etterstad i sør og skal i følge årets kommuneplan bygges ut i stor skala. Målet med utbyggingen er å dekke deler av Oslos enorme boligbehov.

– Mellom 27.000 og 30.000 boliger er anslaget for mulig boligbygging, sier byutviklingsbyråden, og legger til at ingen eksisterende boliger skal rives i området i forbindelse med utbyggingen.

LES OGSÅ: Fredriksen: – Nettopp derfor kan vi bygge 27.000 nye boliger i Hovinbyen

Ny infrastruktur

Store forbedringer skal gjøres i infrastrukturen i Hovinområdet, i følge Fredriksen.

– Hovedsakelig bygges det nå en ny t-­bane fra Økern via ny stasjon på Løren. Ideen med Hovinbyen er samtidig å binde områder som Ensjø, Løren, Økern, Ulven og Vollebekk sammen med resten av byen, fortsetter han.

SE VIDEO: Slik er nye Ensjø t-banestasjon

Dette skal gjøres ved å bygge ut kommunale veier, fortau, sykkelstier og grøntkorridorer.

Kan bli et nytt Majorstuen

Et av områdene som blir mest forandret i forbindelse med utbyggingen av Hovinbyen er Økern. Der det nå ligger motorvei og bilforhandlere er det planlagt kino og badeland.

– Økern blir et sentrum med et bredt spekter av tilbud, som kino, restauranter, hoteller, badeland, kultur og boliger. I tillegg kommer kontorer og handel.

LES OGSÅ: Vil åpne nytt Vinmonopol på Ensjø

Fredriksen konstaterer at forvandlingen av Økern-­området vil føre til at den tette byen kommer til å vokse inn i Groruddalen, som vil gi beboerne mange nye tilbud og kvaliteter.

– Jeg tror at Økern vil bli et nytt Majorstuen, legger han til.

Ensjøbyen

Ensjø, som før var kjent som «bilbyen i Oslo» har blitt forvandlet til et attraktivt boligområde sør i Hovinbyen.

Ferd Eiendom er blant de mange eiendomsutviklerne som bygger ut Ensjø-området, og markedssjef Silje Strøm forteller at de har et stort fokus på å samarbeide med kommunen for å sikre fungerende infrastruktur og gode grøntarealer mellom de ulike prosjektene.

LES OGSÅ: Frykter at barne blir skviset ut av skolen til fordel for «caffe latte og kjøpesenter»

– Det har vært viktig for utviklingen i Ensjø-området å skape gode utearealer, og å sikre at man har tilrettelagt for gangstier, parker og forbindelser mellom det nye og omkringliggende områder.

Fredriksen hevder at attraktive boliger og skoler, samt byrom av høy kvalitet er viktig for vellykket byutvikling.

– Vi har allerede realisert mye av dette på Ensjø, som vil bidra til å gjøre området mer attraktivt.

LES OGSÅ: 840 barn får ny skole på Ensjø

Hovinbyen – et område som skiller seg ut

Utviklingen i Hovinbyen skiller seg ut fra mye av den resterende utviklingen som skjer i Oslo. I følge Silje Strøm har blant annet kommunen spilt en større rolle i utviklingen sammenliknet med andre utbyggingsprosjekter.

Byutviklingsbyråden presiserer at det er betydelig større andel boliger i Hovinbyen enn i andre prosjekter som for eksempel i Nydalen.

LES OGSÅ: Slik kan det bli i Nydalen

– Det vi bli en mye større andel boliger og lavere andel arbeidsplasser i Hovinbyen enn i Nydalen. Dermed er det behov for flere skoler og mer handel. Da ligger forholdene til rette for mer folkeliv og det blir lettere å skape en egen stedsidentitet.

Til tross for at store deler av konstruksjonen er igangsatt, blir det lenge før utviklingen av Hovinbyen er ferdig.

– Det kommer til å ta lang tid. Vi har prosjekter som ikke kommer til å bli ferdigstilt før i 2025, avslutter Silje Strøm.

LES OGSÅ:

Områdeløft Lindeberg er i gang

Flere områdeløft i Groruddalen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.