Dette kan bli Oslos nye studentbydel

Sognsveien før utbygging, og etter utbygging, hvis SiO får gjennomslag for sine planer.

Sognsveien før utbygging, og etter utbygging, hvis SiO får gjennomslag for sine planer. Foto: SiO

5.000 studenter kan få adresse her.

04.11.14 10:20

KRINGSJÅ: På få år skal 2.500 studentboliger bli til flere enn 4.000 på Kringsjå. Det betyr at opp mot 5.000 studenter kan få adresse i det som nærmest blir en ny bydel med studenter på Kringsjå.

For å få til dette skal boligområdet fortettes, og nå er saken ute til høring.

Blant annet skal parkeringsplasser til bli til boligtomter, underjordiske parkeringsanlegg skal erstatte eksisterende p-plasser. I tillegg legges opp til økning i service og forskjellige næringsfunksjoner. Noen av de eksisterende studentblokkene skal også påbygges én etasje.

Blokkene mot Sognsveien kan bli i 13 etasjer, i kombinasjon med lavere bygg på tre til åtte etasjer. I nord-vest planlegges blokker på fem til åtte etasjer, mens det i sør-vest, mot marka, skal bli blokker på tre til seks etasjer tilrettelagt for par og barnefamilier.

Naboer reagerer

Kringsjå kan bli en egen bydel for studenter når dagens 2.500 studentboliger skal bli til rundt 4.000 i 2020. Et solid løft, mener boligdirektør i SiO Trond Bakke (t.v.) og politisk rådgiver i SiO, Andreas Skjæret. Foto: Kristin Tufte Haga

- Her skal det bli et godt egnet sted å bo for studenter, vi skal rett slett revitalisere hele Kringsjå studentby, som blir til «Friluftsstudentbyen på Kringsjå». Mer grønt, bedre beboerstruktur og flere nærtilbud til de som skal bo her, forteller boligdirektør i Studentsamskipnaden (SiO), Trond Bakke.

I saken går det frem at naboer har reagert på blant annet høyden på blokkene nærmest Sognsveien.

- Vi skal selvsagt gå gjennom alle høringsinnspillene, og vurdere disse nøye. Når det sagt; vi forventer ikke de helt store konfliktene ved denne utbyggingen, Plan- og bygningsetaten er så langt på god linje med det vi mener er en forsvarlig utbygging på Kringsjå, legger Bakke til.

SiO håper på at de første nye leilighetene kan stå klare til innflytting allerede i 2017.

Kringsjå etter utbygging - blått er nybygg, grått er eksisterende bygg. Illustrasjonen viser også grøntdrag, eventtorg og skygger. Foto: SiO


Kritisk til å bygge høyt og tett

Forrige uke ble utbyggingsforslaget behandlet av bydelsutvalget og lokalpolitikerne i Nordre Aker.

Leder av miljø-, plan- og samferdselskomitéen i bydelen, og nestleder i bydelsutvalget (BU), Erik B. Skei (V) er kritisk til fortettingen.

- Bydelsutvalget er positive til en videre utvikling av Kringsjå studentby, og støtter hovedgrepet i planen. Men utvalget er kritisk til å bygge høyt og tett mot Sognsveien, og vi går for en forskyvning mot vest og sentrum av planområdet, refererer Skei fra BU-møtet forrige torsdag.

På denne måten ser Skei for seg at byggehøydene i øst kan reduseres, og bygningsmassen langs veien brytes opp, slik at det ikke oppleves som en mur ut mot Sognsveien.

- I tillegg ber BU om at man i samsvar med Plan- og bygningsetatens alternative forslag sikrer større uteområde i nordvest, og legger viktige servicefunksjoner ut mot Sognsveien, forteller Skei.

Venstre, SV, Ap og Høyre (med 1 representant) ga flertallsvedtak om tilbakemeldingene til Plan- og bygningsetaten.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.