*Nettavisen* Nyheter.

Dette «koster» det å dumpe søppel i Marka

DUMPER: Noen synes det er helt ok å dumpe gamle møbler og annen søppel rett i Maridalen og marka, her fra helgens miljøkriminalitet ved Låkeberget p-plass. Foto: Privat

Der andre må søke «heti og preti» for kanskje å bygge en liten bod i vernede Maridalen, eller kanskje søke Fylkesmannen for å arrangere O-løp i Marka, så er straffegebyret for å dumpe søppel samme steder 500 kroner.

MARIDALEN: Igjen har noen i nattens mulm og mørke dumpet gamle møbler og annet skrot i Maridalen, ved Låkeberget utfartsparkering.

Ruskengeneral Jan Hauger forteller at kommunen årlig bruker hundrevis av millioner på å rydde opp søppel etter folk i hovedstaden og i de omkringliggende områdene. Men derimot, blir man tatt på fersken idet man eventuelt tømmer søppel «i det fri», så kan man ifølge Hauger få et gebyr på 500 kroner, eller kanskje noe høyere - maks 1000 kroner.

Til sammenligning koster det følgende, for næringsdrivende, å levere på gjenbruksstasjonene: 400 kroner per leveranse for inntil 3 kubikk avfall. 600 kroner per leveranse for inntil 5 kubikk avfall.

Les også: Sterkt press på å være «vellykket» i Nordre Aker - barn sliter psykisk

10.000-kronersklassen

– Vi mener at straffegebyret er altfor lavt. I byrådsmeldingen «Sammen om en ren by», så foreslår vi at det bør vurderes å øke dette gebyret betraktelig. Etter min mening burde gebyret for slik søppeltømming vært i 10.000-kronersklassen, sier Hauger.

Nevnte byrådsmeldingen skal behandles av bystyret til våren.

Henger ikke på greip

– Det henger jo rett og slett ikke på greip å kunne dumpe et helt lass med søppel i Marka, som vi alle ønsker skal være ren og trivelig og ønsker å verne, og så kanskje få et straffegebyr på noen hundrelapper!.

Hauger forteller videre at det er vanskelig å få tatt slike forsøplere, da de som nevnt ofte opererer natterstid på steder hvor det bor og ferdes lite folk. Men han tror likevel et mye høyere beløp i straffegebyr vil kunne virke avskrekkende på i hvertfall noen av miljøsynderne.

– Vi leter alltid etter eventelle spor i søpla, som eventuelt kan identifisere hvem det er som har dumpet lassene. Finner vi noe blir det politianmeldt og saken forfulgt. Men det er ikke så ofte det ligger igjen spor etter miljøsynderne. Dessverre, sier Hauger.

– Meld ifra

Ruskengeneralen oppfordrer Oslos innbyggere til å melde i fra til Ruskenpatruljen på 924 60 800 dersom de ser noen utføre slik miljøkriminalitet.

Han forteller videre at type søppel fra oppussing og lignende er et økende problem.

Svart arbeid

– Folk som pusser opp hjemme, og kanskje leier inn håndverkere som betales svart, tenker kanskje ikke over om søpla og gamle møbler blir levert videre der det skal. Selv om det er gratis å levere inn noen kubikk med søppel på gjennvinningsstasjonene, så må næringsdrivende betale for søppel som følge av håndverksdrift og lignende. Og det er det ikke alltid enkelte håndverkere vil betale for, er vår erfaring. Det er kanskje noe folk som pusser opp bør begynne å tenke litt over, oppfordrer Hauger.

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 blir Nordre Aker Budstikke ny, som ren nettavis på nab.no. Les mer om det her!

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å sende en mail, eller fyll ut skjemaet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag