RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Denne rotta lå på fortauet i Åkebergveien denne uka.
Denne rotta lå på fortauet i Åkebergveien denne uka. Foto: Maria Schiller Tønnessen

Dette må du forvente mer av nå

De siste dagene har dittOslo.no fått flere tips om døde rotter i byen. Og mer kan det bli, spesielt på Grünerløkka.

OSLO: - Jeg snakket med en av teknikerne våre nå, og han kunne faktisk bekrefte at han har merket vesentlig mer rotter i sitt område, som er i Oslo 5, altså rundt Grünerløkka, sier skadesjef og biolog i Anticimex, Stein Norstein til dittOslo.no. 

Pass på bikkja!

Og skulle du ferdes i dette området og observere en død rotte eller to, så bør du kanskje passe litt ekstra på bikkja. 

- Om man ser døde eller halvdøde rotter rundt om i byen, så er det mest sannsynlig rotter som har spist rottegift. Da vaser de litt rundt før de faller døde om, forklarer Norstein.

- Hva skjer med de døde rottene?

- De blir som regel spist av andre dyr. Bikkjer spiser gjerne døde rotter. 

- Er det farlig?

- Nei, sannsynligvis så tåler bikkjene det, selv om det er en rotte som har spist gift. Mengden gift som hunden da får i seg, er så liten at det ikke er farlig med et engangsinntak av en død rotte, sier Norstein.

Denne døde rotta ble observert av en leser, på perrongen på Stortinget t-banestasjon denne uka.


Les også: Her lever barn og knalltøft rusmiljø side om side

Mat = rotter

Han legger til at rotter er kannibaler, slik at det hender at de spiser døde artsfrender. Ellers er det i hovedsak grevling eller rev, som innimellom tar seg en bytur, som forsyner seg av de døde rottene.

Imidlertid er det ikke snakk om noe «rotteår», slik som man snakker om for mus og andre smågnagere. Rottene er enkle sjeler, som rett og slett er glad i mat.

Det betyr at dersom de har jevn tilgang på mat, ja, da yngler de og koser seg. Lokale er de også, så de holder seg stort sett rundt området de får mat. Om dette er i kloakken, ja, da sprer de seg der. Er det ved et gatekjøkken på Løkka, ja, så øker populasjonen i området rundt. 

Parkgrilling frikjennes

- Betyr det at en bra sommer med mye grilling i parkene kan ha gjort at man nå har mye rotter på Grünerløkka?

- Det blir automatisk mer rotter av mer mat. Men da snakker vi om at det må være fast tilgjengelig mat over en periode. Det er ikke sånn at litt mer mat i en uke eller to vil øke bestanden, for rottene skal jo fødes og vokse opp. Man får rett og slett ikke produsert opp rotter over så kort tid, sier Norstein.

Grillende parkgjester er frikjent med andre ord, men det betyr ikke, at ikke folk må ta ansvar, slik at rottebestanden holdes nede.

- Det vi ser er at i områder der det jevnlig kastes mye mat, som gatekjøkken og avfallsplasser med et mønster over mange måneder, der blir det mer rotter, sier Norstein, og fortsetter:

- Folk må ikke kaste fra seg mat!

Les også: - Vi er aldri på Grønland, vi trenger ikke å dra dit

Rotter i toalettet

Men rotter på gateplan kan kanskje håndteres. Verre blir det når de kommer inn i huset ditt.

- Da har du to problemer, for det første så må du få ut den rotta som er der, men for det andre så må du finne ut hvordan den kom inn, og tette igjen, slik at det ikke skjer igjen, forklarer Norstein.

- Vi hører jo innimellom om skrekkhistorier om rotter som kommer opp i toalettet. Er dette noe å frykte?

- Det er rotter i kloakken i Oslo, og det skjer et par ganger i året at de kan komme opp i toalettet, men da skal du huske på at den rotta er mye mer redd enn det du er. Det man eventuelt kan merke er at man ser spor eller gnagemerker på såpe og andre ting man har på badet. Men dette er ikke noe å engste seg for, da må man jo gå rundt å være redd for alt mulig rart, sier Norstein. 

Flere døde rotter har de siste dagene blitt observert i Åkebergveien. Mest sannsynlig har disse dødd av forgiftning, men de er ikke farlig for mennesker.

Ikke noe hyggelig syn, kanskje, men en slik blir neppe liggende lenge, og er heller ikke farlig - verken for dyr som spiser dem, eller for deg og meg.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere