*Nettavisen* Nyheter.

Dette ølet er ikke for pyser!

SPENNENDE ØL: Med mye snål øl hilser Vinmonopolet det nye året velkommen.

Barskest er Rogue Shakespeare Oatmeal Stout, legendarisk håndlaget stout fra Oregon i USA. Mørkt som natta, dufter brent malt, kaffe, krydder og mye annet. Ikke for pyser!

Klikk på bildet for å forstørre.

SMAKSOPPLEVELSER: Øl er mye mer enn pils. Vinanmelder Ivar Ketilsson smaker seg fram i en jungel av malt, humle, krydder og frukt.

Klikk på bildet for å forstørre.

STERKE SAKER: Matilda fra Goose Island Brewery i Chicago har 7 % alkohol og lang ettersmak, for den som vil ha mye øl for pengene.

Klikk på bildet for å forstørre.

NØGNE Ø: Tiger Tripel er en flott sjømatøl fra Grimstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

HARD CORE: Rogue Shakespeare Oatmeal Stout, legendarisk håndlaget stout fra Oregon i USA

Vinmonopolet har fokus på øl i januarslippet, og her snakker vi ikke om den vanlige fredagspilsen. Øl på polet har mer enn 4, 7 % alkohol, og har i lang tid fristet en noe skjermet tilværelse – selv om entusiastene har kjent sin besøkelsestid.

For mens vi får stadig mer standardisert øl av pilstypen i butikken, finnes det et vell av små mikrobryggerier ute i verden som håndlager rariteter. Her hjemme er bryggeriene «Nøgne Ø» i Grimstad og «HaandBryggeriet» i Drammen de mest kjente.

Dessuten har flere land sine egne øltyper. Belgia leder an i sære smaker, men også De britiske øyer byr norske turister på utfordrende smaksopplevelser.

Ølutvalget på Vinmonopolet inkluderer nå det originale tsjekkiske Budweiser og det japanske Kirin Ichiban. Begge ølene er lyse, behagelige og kjent for mange.

Når vi nærmer oss India Pale Ale og belgisk Blonde, henger nok noen fortsatt med, men med skotsk Stout og belgisk Geuze kreves det en viss fartstid for å føle seg bekvem.

Alle nyhetene i Vinmonopolets januarslipp – 24 ølslag – er prøvesmakt. Her presenterer vi de beste kjøpene.

Gode ølkjøp

5 stjerner
***** Silly Saison, Brasserie de Silly, Belgia. Nr. 80393. Kr 35,80
Gyllent rødlig belgisk ale, med duft av malt, krydder og tørket frukt. Kraftig smak, men likevel behagelig, med en viss sødme og tydelig bitterhet. Kan drikkes til kraftig mat eller lagres.

***** Leireken Boekweit Blond BIO, Guldenboot, Belgia. Nr. 80459. Kr 42,00
Lyst økologisk belgisk «Blond» med 6 % alkohol brygget på bokhvete. Behagelig øl med hint av frukt og sitrus over maltsmaken. Langt kraftigere enn pilsner, med bitterhet og fylde.

***** Matilda Ale 2009. Goose Island Brewery, USA. Nr. 80462. Kr 58,00
Amerikansk øl fra et mikrobryggeri i Chicago som nå lager mange ulike typer øl. Denne karakteriserer de selv som «belgisk ale» med 7 % alkohol. Mørkt gyllent øl med behagelig duft av malt, sitrus og krydder. Kraftig smak med klar bitterhet og lang ettersmak.

***** Nøgne Ø Tiger Tripel, Nøgne Ø i Grimstad. Nr. 80464. Kr 69,90
Dette ølet karakteriserer de selv som «belgisk lys ale med lett, elegant, fruktig preg og en del sødme. Brygget med noe røykmalt, som kan anes i både smak og aroma. Ypperlig til sjømat, asparges og ost». Dette slutter vi oss til, så gå hen og prøv!

***** Cantillon Gueuze Lambic BIO. Brasserie Chantillon, Belgia. Nr. 80396. Kr 89,90
Dette er for spesielt interesserte. Lyst, uklart øl med voldsom syrlighet og aroma av blomst, kvae, eddik, sitrus og mye annet rart. Laget ved å blande ulike typer villgjæret øl.

***** Rogue Shakespeare Stout, Rogue Brewing Company, USA. Nr. 80397. Kr 95,80
Legendarisk håndlaget stout fra Oregon i USA. Har vunnet massevis av priser. Dette er mørkt som natta, dufter brent malt, kaffe, krydder og mye annet, og smaker stramt og bittert med anelse sødme og fruktighet. Ikke for pyser!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.