Dette skiltet er forsøpling!

Loppegeneral Torkel Steen har i fem år vært med på å arrangere loppemarked med Smestad Skoles musikkorps. De har aldri før blitt truet med bot av bydelen.

Loppegeneral Torkel Steen har i fem år vært med på å arrangere loppemarked med Smestad Skoles musikkorps. De har aldri før blitt truet med bot av bydelen.

Smestad skoles musikkorps fikk ikke lov til å annonsere for helgens loppemarked med dette skiltet. Bydel Vestre Aker truet med bot, og kaller skiltet forsøpling.

LOVLIGE? Tvers over krysset henger diss plakatene, men de er på privat grunn, og dermed ikke Bydelens ansvar.

HUSEBYKRYSSET: Loppegeneral for Smestad skoles musikkorps loppemarked, Torkel Steen, fikk en telefon fra Smestad skole forrige torsdag.

– Jeg ble oppringt av skolens sekretær som fortalte at en mann fra bydelen hadde ringt og truet med å bøtelegge skolen hvis de ikke tok bort et ulovlig skilt i Gardeveien/Husebykrysset, sier Steen.

Han har så lenge han har vært med på å arrangere loppemarked i vel fem år, aldri vært borte i lignende. Han trodde det var en misforståelse, men fikk raskt bekreftet at skiltet var ulovlig forsøpling, og måtte snarest taes ned- hvis ikke kan loppemarkedet bøtelegges med 1500 kroner.

På pall eller hengende?

Plakaten står klistret på en pall, og er satt opp inntil et gjerde til den kommunale skolen Huseby skole. Tvers over gata henger flere plakater, men disse befatter ikke bydelen seg med, siden de henger på privat eiendom til Gardeleiren, får dittoslo opplyst.

På Persbråten skole henger også flere plakater, og det samme gjør enda en plakat rett ved siden av pallen til Smestadskoles loppemarked. Det skal visstnok være forskjeller på plakater som henger og de som står.

«Forsøpling» regnes den stående pallen som, mens plakaten som henger er akseptabel. I tillegg skal det sies at alle oppheng av plakater skal søkes tillatelse om i god tid i forveien.

LES OGSÅ: Vant 10 millioner øre!

Skjønn, sier du?

Steen er likeså fullt fortvilet og irritert over bydelens manglende vilje til å se på denne saken på nytt, med et snev av skjønn.

Hvert år bruker loppemarkedet store ressurser på å rydde inn alt, det være seg skilt og andre opphengte plakater.

– Det er en viktig del av arbeidet vårt, og vi er alltid flinke til å rydde opp etter oss siden vi ikke vil forsøple, sier Steen, som mener at det burde vært greit med et skilt stående inntil et gjerde i fire dager, uten trusler om bot fra bydelen.

Sammenligning med den kommersielle aktøren Rimi, som tok seg til rette med tilsvarende paller, forstår ikke Steen.

– Loppemarked er et ideell dugnadsprosjekt med plakater som kun står der i fire dager, sier Steen.

Han håper videre at den politiske ledelsen i bydelen vil ta opp denne problemstillingen, som han synes virker merkelig.

– Vi har alltid møtt velvilje fra skoler, offentlige etater hvert eneste år, sier Steen som mener at det kan være foruftig å velge sine kampsaker.

De henger heller ikke opp plakater på trær eller ved t-banen.

–Jeg synes det hadde vært lurt å sett litt gjennom fingrene på dette, sier Steen.

LES OGSÅ: Endelig parkering forbudt-skilt

LES OGSÅ: På tide med slike skilt i Oslomarka også?

Likt for alle

– Vi i bydelsutvalget kan ikke og skal ikke gripe inn i slike saker. Vi må i likhet med dem som er satt til å forvalte vedtatte forskrifter forholde oss til dem, sier Lars Asbjørn Hanssen (H), fungerende leder i Vestre Aker Bydelsutvalg.

Han forteller videre at man ikke kan gjøre som det passer seg på andres eiendom, det være seg privat eller offentlig.


– Det ville bli et noe urettferdig samfunn dersom jeg som BU- leder skulle gi tillatelse på brudd på ulike regler alt ettersom hvilken relasjon det er snakk om, sier Hanssen.

– Det er vanlig at vi sliter veldig mye med en «jungel» av informasjonsplakater. Vi følger bare opp når de står på de områdene som vi forvalter, sier bydelsdirektør Jan O. Nytveit, som ikke mener at bydelen har handlet særs strengt i denne saken.

Han forteller videre om strenge regler knyttet til forsøpling, som ivaretas av Forurensingsloven. Det handler også om fremkommelighet for bevegelseshemmede og trafikanter, der paller kan være et problem.

– Vi forvalter noen små grønne flekker, og passer på at det ser ålreit ut, sier Nytveit videre.

Han preisierer at private eiendommer ikke er bydelens ansvar.

– I utgangspunktet er det ikke lov å sette opp skilt på offentlig grunn uten å søke. Pallen sto på et fortau som er på offentlig grunn, forteller Nytveit om bydelens beslutning i saken.

Ikke forsøpling

– Man kan vel nesten ikke endre Forurensingsloven, men alle lover og regler bør praktiseres med lempe og fornuft. Det bli et veldig vanskelig for oss hvis bydelen praktiserer dette på en så firkantet måte, sier Steen

–Dette er ikke forsøpling, for vi rydder opp etter oss, sier Steen. Han er irritert over at dugnadsånd og frivillighet møter såpass mye byråkratiske utfordringer.

Rektor Yngvil Hestenes ved Smestad skole har ikke hørt annet om saken enn at skolen fikk en oppringning om et ulovlig skilt fra Bydelen, og sendte så saken videre til loppearrangørene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.