*Nettavisen* Nyheter.

Dette vil hagefolket ha

Mona Vestli bruker pallekarmer som opphøyede bed til å plante bær, grønnsaker og urter i. Foto: Alle foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix

Drømmen om en kjøkkenhage kan starte i en pallekarm.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pallekarmer blir rammer for pastinakk, jordskokk, squash og jordbær. Blant annet.

Klikk på bildet for å forstørre.

God jord og god drenering, samt flere lag med fiberduker som ugresshinder under pallekarmen, bidrar til god avkastning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Man klarer seg fint med små redskaper når man skal stelle i pallekarmene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mona Vestli er roseekspert.

Hageelsker Mona Vestli anla sine første grønnsaksbed i pallekarmer for seks år siden. Det begynte med tre karmer, men det blir stadig flere av dem.

Populær gjenstand

– I fjor satte jeg opp disse to. I år har jeg planer om å plassere fem til her borte. De skal stå ved siden av denne pallekarmen med jordbær. Det blir tre og tre i bredden, med en hellelagt gangvei imellom. Det blir jordbær i alle seks karmene, forteller hun mens hun viser vei i kjøkkenhagen.

Pallekarmer har på noen få år blitt en ettertraktet gjenstand blant hagefolk, rett og slett fordi de er praktiske. Karmene fungerer som et opphøyet bed, men egentlig brukes de som en ramme til å holde varer på plass oppå pallene under forsendelse. Derav navnet pallekarm.

Standardmålet er det samme som for europallen: 0,8 meter bred og 1,2 meter lang. Det utgjør nesten 1 kvadratmeter. Karmens høyde er bare 20 centimeter, men du kan enkelt stable flere pallekarmer i høyden. Det er bare å sette den ene oppå den andre.

Enkel og billig løsning

– Ja, nå ser det ikke så bra ut her, da. Jeg har ikke fått startet ordentlig med lukingen ennå, og foreløpig har det vært for kaldt til å sette ut det jeg har sådd inne. Men om noen uker nå blir det fint både i og rundt pallekarmene. Vi får bare håpe på varmere vær og at det blir slutt på nattefrosten snart, smiler Vestli, omringet av et kjølig regn og en bitende vind.

Til tross for det ustabile været, er denne delen av våren en bra tid for å sette opp pallekarmer – eller snekre sine egne. Da er karmene klare når det er på tide å så, eller å sette ut det man allerede har sådd innomhus.

Pallekarmer er enkle å sette opp, de er billige og du bringer dem flatpakket hjem. Regn med å betale mellom 50 og 70 kroner per stykk på Felleskjøpet eller byggvareforretninger.

Kurser i stell

– På enkelte byggeplasser er arbeiderne bare glade for å bli kvitt dem, og gir dem bort gratis. Noen hagesenter har også pallekarmer, men der må du nok ut med opptil 200 kroner per karm.

– Du kan male yttersiden av pallekarmene i samme farge som huset, eller i ulike farger og sette dem i en spesiell formasjon med noen høye og noen lave bed. Jeg valgte å olje disse fra i fjor. De første jeg skaffet meg, ønsket jeg skulle ha en fin gråpatina, forteller Vestli.

Hun er sekretær i Hageselskapets Akershus-avdeling. Hageselskapet.no er et landsomspennende nettverk av hageentusiaster som blant annet holder kurs i hagestell. Vestli er også redaktør for Rosebladet, medlemsbladet til Norsk Roseforening. Om noen måneder er cirka 100 rosebusker i full blomst i hagen hennes ved Fetsund på Romerike.

Lettere å luke

Pallekarmene er ikke egnet for roser, men de kan brukes til å plante blomster i. Mona Vestli benytter imidlertid karmene til typiske urte- og kjøkkenplanter, for eksempel squash, jordbær, salat, rødbete, nepe, artisjokk, pastinakk, gulrot, jordskokk og en rekke andre rotvekster.

– Hva du har av planter i pallekarmen, avgjør hvor mange du trenger i høyden. Til salat og jordbær, som ikke har noe utpreget rotsystem, trenger du bare én karm. Du bør ha to i høyden hvis du vil plante gulrøtter, rødbeter, sellerirot og annet med lange røtter. I år skal jeg plante skorsonerrot, en spansk rotvekst som kan bli en halv meter lang. Da bør jeg nok ha tre pallekarmer i høyden, meddeler 43-åringen.

Noen av fortrinnene med pallekarmer er at du holder plantene på et avgrenset område, og det blir mindre ugress fordi karmene er hevet fra bakken. På grunn av høyden blir det også lettere å luke, gjødsle, stelle og sanke uten å ødelegge ryggen. I tillegg gjør pallekarmens beskjedne omkrets at det er enkelt å komme til der du vil.

Innhøsting

– Pallekarmer er spesielt nyttige der det opprinnelige jordsmonnet er dårlig. Jeg har jo satt dem opp selv, og fylt dem med jord. Dermed har jeg kontroll med både jordegenskap og jordvolum, understreker Mona Vestli.

Fra sommeren av skal hun høste inn av godsakene som vokser opp i karmene. Eller – rettere sagt – årets innhøsting har allerede begynt.

– Jeg plantet jordskokker i denne pallekarmen, og det ble så mye at jeg ikke tok opp alt i fjor høst. Jordskokken er veldig hardfør og tåler overvintring. Jeg tror jammen disse har vokst i løpet av vinteren, bemerker hun mens hun spar opp rot etter rot.

God jord viktigst

Det aller viktigste for hageplantene er jordsmonnet, samt at jorden er godt drenert.

Det poengterer Arild Sandgren, redaktør for bladet Hagen for Alle. Han anbefaler å ha flere små og minst 40– 50 centimeter høye pallekarmer, helst med gangvei imellom. For eksempel fire opphøyede bed som hver er mellom én og to kvadratmeter store – plassert på en måte som gjør at det er lett å forflytte seg mellom dem.

– Fyll pallekarmene med god jord, og for hvert år bør man veksle på hva man dyrker i pallekarmene. Det er med på å forhindre plantesykdommer. Samtidig gir det bedre jordsmonn fordi ulike planter trekker ut ulike næringsstoffer, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.