Gå til sidens hovedinnhold

Dette vil ordføreren at du skal kjøpe

Det er snart ikke måte på hva du kan få kjøpt av fairtrade-varer. Og Oslos politikere leder an - byen vår er blitt fairtrade-hovedstad.

OSLO: Ordfører Fabian Stang og finansbyråd Kristin Vinje handler både roser, bananer, kaffe og te med Fairtrade-merke. De to ønsker at flest mulig av byens innbyggere gjør det samme.

Del på Facebook

Ordningen fungerer slik at hver gang du kjøper et produkt med fairtrade-merket på, bidrar du til bedre leve- og arbeidsforhold for bønder og plantasjearbeidere i Afrika, Asia, Latin- og Sør-Amerika.

Og i april i år ble Oslo kommune en så kalt fairtrade-kommune.

LES OGSÅ: Å handle rettferdige produkter skal ikke være noe man gjør kun i sympati

FInansbyråden vil styrke handelen med fattige land

Med et voksende vareutvalg, er det stadig lettere å slå et slag for rettferdig handel når du handler. Nå kan du til og med få kjøpt fairtrade-vin på Vinmonopolet.

– Oslo har vært fairtrade-kommune siden april. Vi har et stort samfunnsansvar som innkjøper og tilrettelegger, og fairtrade er en fin måte å styrke handelen med fattige land, forteller finansbyråd Kristin Vinje.

Vinje understreker at dette er en ordning som kommer både forbrukere og produsenter til gode. Bøndene og arbeiderne i utviklingsland får bedre betalt og forbrukerne i Norge er med på å hjelpe fattige gjennom handel.

– Det er en utstrakt hånd

Prosjektansvarlig for kommunesatsingen i Fairtrade Norge, Anders Feen Sørensen, er glad for at Oslo har valgt å fokusere på etisk handel.

– Det er en utstrakt hånd. Nå er det totalt 30 norske kommuner som har fulgt i sporene til Sauda, som var først ute i 2006. På verdensbasis er det i dag 1.000 Fairtrade-kommuner fordelt på 20 forskjellige land. Det betyr mye, forteller han.

Ordfører Fabian Stang mener at en mer rettferdig handel er rette veien å gå for å skape utvikling.

– Det handler jo om rettferdighet, og å støtte opp under et fungerende næringsliv gjennom handel kan ofte være bedre enn å sende mange bistandsmillioner.

LES OGSÅ: Truser mot fattigdom

Oppfordrer deg til rettferdig handel

Oslo kommune slår an tonen og har gjennom sitt sentrale innkjøpsdirektiv bestemt at næringslivet skal påvirkes til å velge løsninger med vekt på samfunnsansvar.

– I tillegg til at vi legger til rette for økt kjøp av fairtrade-produkter i kommunens egne etater, ønsker vi at næringslivet og forbrukerne skal bli inspirert. Dette skal gå av seg selv, slik at vi får en bærekraftig drift, forklarer Kristin Vinje.

Og at det hjelper, viser tallene. Sammenliknet med i fjor har kommunen økt kjøpet av Fairtrade-varer med 255 prosent. I tillegg har varehandlene generelt opplevd en økning på 90 prosent i omsettingen av fairtrade-varer.

– Det går mye i blomster, kaffe og bananer, forteller Anders Feen Sørensen fra Fairtrade Norge.

– Vi ønsker at flest mulig skal bli oppmerksomme på de tilbudene som finnes i dagligvarbutikkene, og det er morsomt at utvalget av fairtrade-merkede produkter er blitt så bredt. I dag er det flere 100 produkter å velge i, så her er det bare å se seg rundt. Spør gjerne etter fairtrade-produkter når du handler, for etterspørsel skaper et enda bedre tilbud, avslutter han.

SJEKK HVA OSLO-FOLK MENER OM FAIRTRADE

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk