Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Difteri påvist i Nordre Aker

Frem til i går var barna i isolasjon på Ullevål sykehus.
Frem til i går var barna i isolasjon på Ullevål sykehus.
Dette er uhyre sjeldent! sier smittevernansvarlig i Oslo Kommune, Frans Leonard Nilsen, om difteritilfellene i Nordre Aker. De skal ha nå ha god kontroll på smitten.

NORDRE AKER: En mor og en sønn skal ha blitt smittet av difteribakteriene under en tur til Baltikum i slutten av april. Sønnen (5) ble syk 29. april, og lagt inn på Ullevål sykehus, hvor han ble isolert i ett døgn, på grunn av mistanke om difteri.

Ikke tro på diagnosen

Men sykehuset sendte gutten ut igjen etter bare ett døgn, fordi de ikke hadde noen tro på diagnosen. Fredag hadde sykehuset sett en forandring i bakteriene, og ringte for å opplyse om at det allikevel kunne være difteri. I mellomtiden hadde guttens søster rukket å bli smittet.

Dette er en uhyre sjelden sykdom i Norge. Siste tilfelle var i 1992, og før det må vi tilbake til 60-tallet for å finne difteri i Norge. De fleste er veldig godt vaksinert, sier smittevernansvarlig i Oslo Kommune, Frans Leonard Nilsen, til Nordre Aker Budstikke.

Isolasjon

Begge barna, samt moren deres, har vært i isolasjon på Ullevål frem til i går. Moren har ikke vært like syk som de to barna, men Nilsen kan bekrefte at også hun har hatt tilfeller av bakteriene. barna er nå isolert i sitt hjem.

Datteren går på skole i Nordre Aker, men Nilsen vil ikke opplyse hvilken skole det er snakk om, eller hvor i Nordre Aker familien bor.

Grundig kartlegging

Vi har gjort smitteoppsporing i nærmiljøet og familien, og de som har vært i tett kontakt med de smittede har blitt satt på medisiner. Tilbakemeldingene på testene har kommet tilbake negativt i alle tilfellene, men én person er vi enda ikke helt sikker på, sier Nilsen.

Gutten rakk lykksalig nok aldri å gå i barnehagen etter besøket i Baltikum, men søsteren var på skolen i tiden hun var smitteførende.

Vi har gjort en grundig kartlegging på skolen og skolefritidsordningen, for å finne ut om det er noen som ikke er godt vaksinert. Fem voksne personer har vært inne til prøver, men disse er nå frikjent, sier Nilsen.

Under kontroll

Det å bli smittet krever nesten slimhinnekontakt, i tillegg er det en kort inkubasjonstid. Nilsen sier folk i Nordre Aker ikke bør være bekymret.

Vi er veldig sikre på at dette er en avgrenset situasjon nå, og vi har god kontroll over smitten.

Symptomene på difteri minner om en alvorlig halsbetennelse, i tillegg til høy feber og allmenntilstand. I verste fall kan hevelsene i halsen føre til alvorlig pusteproblemer,og pasienter kan dø hvis de ikke får behandling.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!