*Nettavisen* Nyheter.

Digitalradio i Oslo

Rett før jul ble det lansert flere nye kanaler i det digitale DAB-nettet i hovedstaden. Oslo har en DAB-dekning som gjør det mulig å ta inn flere kanaler fra NRK og P4 som ikke er tilgjengelig på FM. Likevel selges det fortsatt radioapparater som kun har FM. Det betyr at forbrukerne kjøper et produkt som er på vei ut og som ikke kan ta inn det som tilbys av radiokanaler i Norge. Det er som å kjøpe ny bil og si nei takk til ekstrautstyret som følger med.

Kulturminister Trond Giske ga i november klarsignal for den videre DAB-utbyggingen i Norge ved å utvide radiokanalenes digitale konsesjoner til 2020. Det betyr at utbyggingen fortsetter i 2007 og at i overkant 80 % av Norges befolkning etter hvert kan ta inn minst 15 riksdekkende radiokanaler, mot dagens 5 riksdekkende kanaler på FM.

I NRK har vi flere digitale kanaler som ikke er tilgjengelig på FM og vi er spesielt glade for at vi nå kan tilby kanalene NRK Barn og NRK Gull. Vi har åpnet opp arkivet og hentet frem det vi har digitalisert av barnestoff og andre godbiter fra NRKs historie. Av dette har vi laget to radiokanaler som det ikke er mulig å ta inn via en FM-radio. Å anbefale en ren FM-radio til kunder som bor i de områder hvor vi sender DAB, er derfor å lure kunden. Konsekvensen er at forbrukerne sitter med nye radioer som ikke kan ta inn kanaler som P4Bandit, Moox, NRK Gull og NRK Barn.

Myndighetene har bestemt at innføringen av digitalradio i Norge skal være aktørstyrt. Det betyr at tempoet i overgangen fra FM til DAB styres av hvor mange DAB-radioer som selges. Både i England og Norge har flere kjedebutikker sluttet å selge radioapparater som kun har FM og anbefaler i stedet apparater med både FM og DAB. Ved kjøp av større musikkanlegg som ikke har DAB innebygget, finnes det små enkle DAB-adaptere som kan koples til.
Radiolyttere som skal anskaffe ny radio bør bruke sin forbrukermakt og kreve et tilbud av kombinerte FM/DAB-mottakere til salgs i butikkene. Ta gjerne å klipp ut dette innlegget og ta det med til butikken. Om det er DAB-dekning der du bor finner du enkelt ut på nettstedet dabdigitalradio.no. Å kjøpe en ny radio i dag uten DAB, er å si nei takk til flere nye kanaler som kun sendes digitalt.

Øyvind Vasaasen
Radiosjef NRK

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag