*Nettavisen* Nyheter.

Digitalt dop eller uskyldig moro?

DATASPILL: Lurer du på om barnet ditt spiller for mye dataspill, og hvilke konsekvenser det kan få? Tirsdag 15. mai kan du høre landets fremste spillforskere snakke om temaet på Lambertseter bibliotek. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

– Det er viktig at foreldre tar del i barnas digitale liv, sier spillforsker Faltin Karlsen. Tirsdag snakker han om hvordan barn og unge påvirkes av dataspill på Lambertseter bibliotek.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPILLFORSKER: Faltin Karlsen er tildelt Medietilsynets Trygg bruk-pris for sitt bidrag til å nyansere samfunnsdebatten om barn og unges bruk av dataspill. Foto: PRESSEFOTO

LAMBERTSETER: Dataspill er tema for et åpent møte på Lambertseter bibliotek tirsdag 15. mai klokken 19.

Hit kommer spillforsker Faltin Karlsen og terapeut Helene Fellmann, to av landets fremste eksperter på dataspill og barn og unges spillvaner.

De vil fortelle om dataspill generelt, spillandskapet barn og unge beveger seg i idag, og hva foreldre kan gjøre for å bli mer delaktige i barnas mediehverdag.Foredragsholderne vil snakke om både positive og negative aspekter ved spilling, og hva man kan gjøre dersom man opplever at barn og unge får problemer knyttet til spillingen.

Viktig å engasjere seg

Faltin Karlsen sier det er viktig å engasjere seg og sette seg inn i spillkulturen og det barna driver med. Selv om man ikke er så interessert i dataspill selv.

– Barn er litt mindre ute nå enn før, fordi samværet er flyttet ut i den virtuelle verden. En av farene er at foreldrene tror de har oversikt over hva barna driver med fordi de er i huset, men i realiteten har de liten oversikt over hva de gjør i spill, sier Karlsen

– Undersøkelser viser for eksempel at mange foreldre ikke er klar over aldersgrenser på spill og derfor lar barn under 12 år spille spill med 18-årsgrense. Det er ikke bra. Disse spillene kan for eksempel ha skildringer av narkotikabruk, krig og sex som er ubehagelig for en tiåring, sier han.

Tidsregler

Hvor mye et barn bør spille avhenger av modenhet og alder.

– Det er aldri sunt å holde på med bare én aktivitet, uansett aktivitet, påpeker Karlsen.

– Man bør være aktive og snakke med barna om regler. Ofte kan det være mer fruktbart å la dem spille mye noen dager og ha noen datafrie dager. Man må ha forståelse for at noen spill krever at man holder på lenge av gangen. Og man kan ikke overlate til barna å passe på dette på egenhånd. Noen klarer det, men det er lett å bli fanget hvis spillet er engasjerende nok, sier Karlsen.

Mye positivt

Han er opptatt av at dataspill også kan være positivt.

– Dataspill kan være en veldig sosial lekeaktivitet, sier Karlsen.

– De fleste vil gjerne sitte sammen og spille, eller så møtes de virtuelt. De lærer å vente på tur, og hjelper hverandre. For mange er enkle onlinespill et fint møtested for venner man ikke ser hele tiden. Spill er jo tradisjonelt noe man gjør sammen, sier han.

Han oppfordrer gjerne foreldre til å spille samme spill som barna.

– Det handler om å forstå hvorfor det er fascinerende, og mye misforståelser kan ryddes vekk hvis man vet hva man snakker om. Jeg har likevel stor forståelse for at ikke alle har tid til dette, sier han.

LES MER OM DET SOM SKJER I OSLO PÅ WWW.SKJERIOSLO.NO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.