RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dilemma på trikken

I forrige uke fant en passasjer på Ekebergbanen en konvolutt inneholdende 24.000 euro i cash. Vedkommende levertee pengene til trikkeføreren som igjen leverte dem inn til politiet på Manglerud. Denne saken vakte stor oppmerksomhet da vi la den ut på vår nettavis noblad.no på tirsdag. Plutselig var Nordstrands Blad sitert i VG, Aftenposten, Dagbladet, Østlandsendingen og på Sol.no. Det mest interessante var hvilke debatter saken førte til på en rekke av nettavisene, ikke minst på vår egen side. Her barket leserne sammen i spørsmålet om hva de ville gjort om de fant 24.000 euro. Svært mange slo bombastisk fast at de ville tatt pengene med seg hjem og aldri fortalt noen offentlig instans at de plutselig var i besittelse av sedler verd rundt 200.000 norske kroner.

– Hvis det var jeg som fant så mange penger hadde jeg aldri levert dem inn. De stammer sikkert fra noe kriminelt uansett, så da ville jeg ikke hatt dårlig samvittighet, skriver en. – Tror ikke jeg ville levert til trikkeføreren i hvert fall. Jeg ville ventet og sett om noen etterlyste pengene eller avertert. Hvis ingen da meldte seg,er det trolig kriminelle penger, og da kunne jeg ha brukt dem istedet for f.eks. en narkohai e.l, skriver en annen.

– Jeg hadde ikke turt å ta pengene. Hadde nok vært fristet, men tenk om det var kameraer som så at jeg tok dem. Hadde nok brukt de med en viss bismak også, skriver en tredje.

Noen lesere prøver å gjøre tendensentil uærlighet til et georgisk fenomen. Altså at vi i Oslo er mer tilbøyelig til å stjele enn andre.

Vi tror ikke vi er mer kriminelt anlagt enn folk i Bergen eller på Toten. Men vi synes det er forstemmende at så mange har som ryggmargsrefleks at de ville beholdt noe de fant på trikken.

Det er selvfølgelig et ekstra dilemma st pengene kan stamme fra en forbrytelse av noe slag. Men det er opp til politiet å finne ut av. Vi tolker det som et trist tegn i tiden at så mange diskuterer faren for å bli tatt, fremfor å diskutere de moralske aspektene. Vi skal ikke så mange årene tilbake i tid før vi regnet det som sannsynlig at vi ville få tilbake en gjenstand vi mistet på trikk eller buss eller skole. I dag er det motsatt. Er mobilen borte, så er den borte for godt.

LEDER, TORSDAG 3. DESEMBER 2009

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere