RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et klart flertall av Oslos befolkning har sagt ja til OL, og nylig ble også OL-regnskapet godkjent av staten. Det gir stor tro på at Oslo skal få OL i 2022.
Et klart flertall av Oslos befolkning har sagt ja til OL, og nylig ble også OL-regnskapet godkjent av staten. Det gir stor tro på at Oslo skal få OL i 2022. Foto: Illustrasjon: Oslo kommune

Disse byene vil også ha OL i 2022

Fredag ble det kjent at Oslo må utkonkurrere fem andre byer for å få OL i 2022. En av dem er våre naboer i øst, Stockholm.

OSLO: IOC offentliggjorde i dag tidlig hvilke byer som har meldt sin interesse for OL 2022 innen fristen. Totalt er det seks byer, to i Asia og fire i Europa, som ønsker å arrangere vinterlekene om ni år, melder Oslo kommune på sine nettsider.

– Det er et interessant felt av søkerbyer, alle med forskjellige kvaliteter, og vi forventer en tøff konkurranse, sier OL-direktør Eli Grimsby.

Følgende byer har meldt seg på i konkurransen om å få OL i 2022:

  • Oslo, Norge
  • Stockholm, Sverige
  • Krakow, Polen
  • Lviv, Ukraina
  • Almaty, Kasakhstan
  • Beijing, Kina

Det melder IOC pa sine nettsider.

OL-direktør Eli Grimsby mener Oslos forslag bør stå sterkt i konkurransen med de andre byene.

– Oslo og Norges søknad representerer et fornuftig OL-konsept, et sosialt ansvarlig og miljomessig gjennomtenkt arrangement, sier hun.

LES OGSÅ: – OL kommer til å bli som et kretsrenn i en liten bygd i forhold

Spent på to land

Stockholms OL-påmelding kom tidligere denne uka som en overraskelse på flere. Sverige har søkt om vinter-OL seks ganger tidligere, men aldri fått det.

– Sverige er en betydelig vinteridrettsnasjon, men har aldri arrangert vinter-OL tidligere. De ser ut til å være i en tidlig fase av planleggingsarbeidet, men det blir spennende å folge med videre, sier Grimsby.

LES OGSÅ: München-nei kan bety Oslo-OL i 2022

Lviv i Ukraina kan skilte med en arena hvor det ble spilt kamper under fotball-EM i 2012. OL-landsbyen og isarenaer skal bygges i og rundt byen.

Krakow i Polen vil avholde seremoniene og isidrettene i byen. Polen er en nasjon med hopptradisjoner, og nordiske grener og skiskyting skal etter planen avvikles i byen Zakopane.

– Både Polen og Slovakia har søkt om vinter-OL tidligere. Det blir spennende a se hvordan IOC vurderer et konsept der to land deler lekene, sier Grimsby.

FLERE NYHETER FRA OSLO:

John fant båten sin full av avføring, spy og tyvgods

Satt ansikt til ansikt med massemorderen

Ingen fra Stortinget vil gå i fakkeltog for Joshua French

Neppe Asias tur

Almaty i Kasakhstan søkte om vinter-OL også i 2010. I 2011 arrangerte byen Asian Winter Games, og i 2017 blir Vinteruniversiaden (for universitetsstudenter) arrangert her.

Beijing arrangerte sommer-OL i 2008, og ønsker nå å arrangere vinter-OL.Byen planlegger å bygge om enkelte av anleggene fra sommerlekene, samt bygge noe nytt.

– Mange mener at etter Pyeongchangs vinter-OL i 2018, og Tokyos sommer-OL i 2020, er det neppe Asias tur i 2022. Men vi avskriver verken Bejing eller Almaty, sier Grimsby.

Oslo stiller sterkt

OL-direktøren mener at Oslo vil sta sterkt i den internasjonale konkurransen, men er klar på at hun tar alle konkurrentene på alvor.

– IOC er opptatt av etterbruk, barekraftige arrangementer og folkelig engasjement. Dette er aspekter hvor jeg opplever at var søknad vil stille sterkt. Gjennom konseptet «Games in the City» har vi klart a tydeliggjore hvilke muligheter OL gir for byen og landet også etter 2022.

Den endelige soknaden sendes til IOC i januar 2015, dersom politikerne bestemmer seg for å gi en statsgaranti.

LES OGSÅ: JA, vi vil ha OL til Oslo!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere