Disse filmene MÅ du få med deg

 

  Foto: ALLE FOTO: FILM FRA SØR

Lasse Skagen, kunstnerisk leder i Film fra Sør har plukket ut åtte filmer du ikke kan gå glipp av under årets festival.

Verdenspremieren: Limite

Regissør:Mario Peixoto
Land: Brazil

Film fra Sør festivalen ønsker i anledning jubileet å feire sitt samarbeid med World Cinema Foundation, en non-profit organisasjon stiftet av Martin Scorsese i 2007, som samler inn penger til restaurering av forsømte filmskatter fra hele verden.

I den anledning vises det legendariske brasilianske mesterverket Limite av Mario Peixoto under en jubileumsforestilling i Operaen 10. oktober.

– Limite er en nyrestaurert stumfilm fra 1931 og blir omtalt som Brazils beste film gjennom tidene. Bugge Wesseltoft har samlet et knippe av de beste musikerne fra Brazil og Norge og fremfører sitt nykomponerte soundtrack til filmen.

LES OGSÅ: – Sensur er ikke veien å gåÅpningsfilmen: Kvinner uten Menn

Kvinner uten menn:

Regissør: Shirin Neshat og Shoja Azari
Land: Iran, Tyskland, Frankrike, Østerrike.

En film av den eksil-iranske billed- og videokunstneren Shirin Neshat. Mottok i fjor Sølvløven under Filmfestivalen i Venezia for beste regi. Shririn Neshat åpner årets Film fra Sør onsdag 6. september.

– Filmen setter fokus på 50-tallets Iran: En periode i iransk historie som fikk stor betydning for hvordan dagens Iran ser ut. Kvinner uten menn viser hvordan Iran på en systematisk måte har undertrykt kvinner. Dette er ikke minst også en utrolig vakker film, der du virkelig fortaper deg i bildene.

Tankevekkeren: Son of Babylon

Son of babylon:

Regissør. Mohamed Al-Daradji
Land: Irak, UK, Palestina, Frankrike, Nederland, Egypt, De Forente Arabiske Emirater.

En film om kuriske Ahmed som sammen med bestemoren sin reiser gjennom Irak på jakt etter sin far, tolv år etter Gulfkrigen. Med konsekvensene av Saddams diktatur og de amerikanske styrkenes invasjon som bakteppe.

– Jeg må innrømme at jeg begynte å gråte på slutten av denne filmen. Forholdet mellom Ahmed og bestemoren er skildret på en vakekr og flott måte. Filmen var en utrolig opplevelse. Den tar opp et viktig tema som hvordan barn i krig kommer seg gjennom det. en tankevekker av dimensjoner.

Dokumentaren: Afghan Star

AFGHAN STAR:

Regissør: Havana Marking
Land: UK

Vi følger fire deltakere i Afghanistans svar på Idol, Aghan Star, på vei mot finalen. En tredjedel av befolkningen følger programmet i landet som under Talibans styre har hatt forbud mot dans og musikk.

– Vanligvis tenker man bomber og Bin Laden når man hører om Afghanistan. Men Afghanistan er noe annet også. Dette er en film om befriende annerledeshet og mennsker med behov for underholdning på samme måte som alle andre. Film fra Sør jobebr for å nyensere bildet vi har av andre land. Denne filmen gjør bildet litt større.

Film fra morgendagen: Bi, don’t be afraid!

Regissør: Dang Di Phan
Land: Vietnam

I hjertet av Hanoi bor seks år gamle Bi og familien. Hans favorittsted å leke på er naboens isstasjon. Det er stekende varmt og is går som en rød tråd gjennom hele filmen. Bis syke bestefar er kommet hjem etter mange år i utlandet som diplomat, men barna hans vet ikke helt hvordan de skal takle hjemkomsten. Bi er først redd, men nysgjerrigheten vinner og de utvikler et nært forhold.

– Dette er en visuelt slående og veldig vakker film som damper av sensualitet. Nydelig beskrivelse av foholdet mellom en liten gutt og bestefaren sin.

Annerledesfilmen: Benda Bilili

Regissør: Renaud Barret og Florent de la Tullaye
Land: Congo, Frankrike

En film om en gruppe funksjonshemmede som lever på gata i Kongo til Papa Ricky, gatebarnas far, bestemmer seg for å samle et band. Benda Bilili følger gruppen på en kronglete reise, fra øvelser under åpen himmel i Kinshasa og frem mot CD-utgivelse og verdensomspennende turné.

– To regissører har fulgt dette bandet i fem år far de startet på gata til de spilte på World Music Festival på Rockefeller i fjor. andet viser et imponerende pågansmot. En slik film gjør at man skjønner man selv har lite å klage på og at man bare ved ren vilje kan få utretet utrolig mye.

Sterke inntrykk: Biutiful

Regisør: Alejandro González Iñárritu
Land: Mexico

Regissøren kjent for både Amores Perros og Babel har her skapt et underfundig drama. Javier Bardem i hovedrollen som kreftsyke Uxbal, et barnehjemsbarn som i voksen alder tjener penger på å kommunisere med døde.

– Dette var den filmen jeg selv ble sterkest påvirket av under filmfestivalen i Cannes. Javier Bardem som vandrer gatelangs i Barcelona, vel vitende om at han bare har måneder igjen å leve og to små barn, er sterkt fortalt. Den sitter på netthinna ennå.

Horrorfilmen: The Forbidden Door

Regissør: Joko Anwar
Land: Indonesia

En surrealistisk thriller. Filmens hovedperson blir plutselig involvert i et underlig mysterium når han ser ordene ”hjelp meg” overalt. Dette fører ham til en mystisk privat klubb, og til slutt en foruroligende oppdagelse.

– Film er ikke bare alvor og samfunnskritikk. Den skal underholde også, og dét gjør denne spennede sjangerfilmen i kjent David Lynch-stil. For dem som liker horror er dette en god film å gå på, men er du skjør så pass på å holde sidemannen i armen. Det er noen skikkelig ekle scener!

LES INTERVJU MED KUNSTERISK LEDER LASSE SKAGEN HER!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.