*Nettavisen* Nyheter.

Disse skal styre deg

BU-LEDER? Paal Haavaarsen (Ap) blir etter all sannsynlighet ny leder for bydelsutvalget på Grünerløkka.

Vesentlig yngre, vesentlig rødere, vesentlig flere kvinner, men kun én innvandrer. Det er oppskriften for de nye bydelsutvalgene på Sagene og Grünerløkka.

Klikk på bildet for å forstørre.

BU-LEDER? Også i Bydel Sagene blir det Ap som styrer, trolig med Per Overrein (Ap) på topp.

Klikk på bildet for å forstørre.

YNGST, MEN USIKKER: Aps Helén Ingrid Andreassen (17) er foreløpig yngste mandat, men flytter snart ut av bydelen, og blir trolig ikke å finne i BU, til tross for at hun foreløpig innehar 2. mandat på Grünerløkka.

Klikk på bildet for å forstørre.

YNGST OG SIKKER: Jørgen Foss (Ap) er bare 18 år, men får sikker plass i BU. Etter stor egeninnsats sikret han seg det 5. mandatet til Ap på Sagene, etter å først ha stått på 13. plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

ELDST: Henny Wanda Paulsen (Ap) blir eldste medlem av BU på Sagene og Grünerløkka, med sine 66 år.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENESTE INNVANDRER: Reza Rezaee (SV) er eneste BU-medlem med fremmedkulturell bakgrunn i bydeler med omlag 25 prosent innvandrere.

OSLO INDRE ØST: Bydelene i Oslo indre øst har et vesentlig yngre gjennomsnitt i sine bydelsutvalg (BU) enn resten av byen. Med unntak av Bydel St. Hanshaugen, der snittalderen er i underkant av 35 år, kan Bydel Sagene skilte med den beskjedne snittalderen på 37.

Ungt

Likevel er det Bydel Grünerløkka som foreløpig har den aller yngste kandidaten. Arbeiderpartiets Helén Ingrid Andreassen er nemlig bare 17 år. Riktignok fyller hun 18 år like etter at de nye bydelsutvalgene konstitueres i begynnelsen av oktober, men foreløpig råder det noe usikkerhet rundt om hun faktisk skal sitte i BU.
Jeg bor hos foreldrene mine, som uheldigvis bestemte seg for å flytte ut av bydelen 1. august, så partikontoret jobber nå med å se om jeg faktisk har lov til å sitte i BU, men jeg håper å få sitte der, sier 17-åringen, som foreløpig er det aller yngste BU-medlemmet i byen.
Imidlertid kan det se mørkt ut for hennes deltakelse; da bystyret behandlet sak om valgbarhet til BU 3. mai 2006 ble resultatet at "Valgbarheten (...) til direkte valg til bydelsutvalg begrenses til kun å omfatte personer som er bosatt i vedkommende bydel".
Men også Bydel Sagene satser ungt, og etter en formidabel egeninnsats, kan 18 år gamle Jørgen Foss (Ap) se fram mot en plass i BU. Han sto i utgangspunktet på 13. plass på Aps liste, men fikk så mange personstemmer at han til slutt klarte å kapre Aps 5. og siste mandat på Sagene.
Eldste kandidat i BU ble henholdsvis 66 år gamle Henny Wanda Paulsen (Ap Grünerløkka) og 63 år gamle Per Overrein (Ap Sagene).

Lite flerkulturellt

Til tross for en innvandrerbefolkning på omlag 25 prosent i indre øst, er det kun én person med flerkulturell bakgrunn i BU. Reza Rezaee (SV) har sittet både i BU og bystyret i flere år, og kapret også denne runden et mandat i Bydel Sagene. Rezaee kom til Norge som politisk flyktning fra Iran i 1989, og blir også denne perioden det eneste flerkulturelle alibiet i Bydel Sagene. I Bydel Grünerløkka blir det ingen.
Det overrasker meg at det er så forferdelig dårlig, særlig med det fokuset det har vært på akkurat dette problemet. Noe av meningen med direktevalg har jo vært å styrke lokaldemokratiet, men hvis en så stor del av befolkningen ikke får mulighet til å delta, er det ille, sa Rezaee til Østkantavisa tidligere i høst.

Kvinnene kommer

Den gledelige nyheten for de representative utvalgs forkjempere må være at det er vesentlig flere kvinner i bydelsutvalgene på Sagene og Grünerløkka denne runden. Særlig på Sagene, der antall kvinner går fra 4 til 7. På Grünerløkka var det tidligere også 4, mens antallet fram til 2011 blir 6.
Imidlertid er det lite som tyder på at den aller øverste posisjonen vil gå til en kvinne. Trolig blir det Paal Haavaarsen (Ap) og Per Overrein (Ap) som blir BU-ledere i henholdsvis Grünerløkka og Sagene.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.