RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DIN PANT: Frivillige i Medarbeiderne i arbeid. Fra venstre: Chris Klemmetvold, Ragnhild Mjønner, Stina Låstad og Jørgen Veiby tømmer 300 kilo glass og metallemballasje. Klemmetvold håper å kunne ansette to personer med rusfortid når de passerer 200 abonnenter.
DIN PANT: Frivillige i Medarbeiderne i arbeid. Fra venstre: Chris Klemmetvold, Ragnhild Mjønner, Stina Låstad og Jørgen Veiby tømmer 300 kilo glass og metallemballasje. Klemmetvold håper å kunne ansette to personer med rusfortid når de passerer 200 abonnenter. Foto: Alle foto: Alex Asensi

Ditt avfall blir nye arbeidsplasser

Sosialentreprenøren Medarbeiderne på Nordstrand henter pant, glass og metall. Målet er å hjelpe tidligere rusavhengige ut i arbeidslivet.

NORDSTRAND: I mars i år ble selskapet Medarbeiderne etablert i Oslo. Konseptet er hentet fra Trondheim, der Panterne har hatt stor suksess.

Konseptet er enkelt: Medarbeiderne selger en tjeneste som innebærer at de henter pant, glass og metallemballasje hos sine abonnenter. Målet er å gi arbeid til tidligere rusavhengige.

Til nå har de 50 faste abonnenter på Nordstrand.

– Vi valgte å begynne med Nordstrand bydel etter en responsundersøkelse, men vi har absolutt som mål å utvide til hele byen, sier Chris Klemmetvold som startet Panterne i Trondheim.

Klemmetvold forteller at det var givende å oppleve at ansatte som hadde hatt rusproblemer raskt kom seg ut i arbeidslivet.

– Grunntanken og formålet med Medarbeiderne er å hjelpe folk til å mestre livet som rusfri, sier Klemmetvold.

– Medarbeiderne kan være et springbrett videre ut i arbeidslivet, eller kanskje er det noen som ønsker å fortsette å jobbe her, det er også helt greit, sier han til Nordstrands Blad.

LES OGSÅ: Ber eldre være på vakt

Ideelt og kommersielt

Medarbeiderne er et ideelt selskap som drives av seks frivillige.

Medarbeiderne har løpende kontakt med rusbehandlingsinstitusjonen Tyrili Kampen, som en av flere aktuelle rekrutteringsarenaer.

Selskapet samarbeider også med Franzefoss Gjenvinning der avfallet leveres.

– Dette er et ideelt selskap i en kommersiell innpakning, sier Klemmetvold og forklarer:

– Det skal være lønnsomt slik at vi kan lønne de vi etter hvert ansetter. De som kommer hit, som har hatt rusproblemer, skal få lønn, sier han.

LES FLERE SAKER FRA NORDSTRAND HER

Alle like mye verdt

Foreløpig er det kun de frivillige som henter pant, glass og metall hos abonnentene. De jobber uten lønn for å bygge opp kapital i selskapet slik at de kan ansette og lønne personer med rusbakgrunn.

– Vi har tenkt til å starte et samarbeid med lokale idrettslag om salget etter hvert, forteller Klemmetvold.

– Det er mange som har ønsket å bidra. Vi har fått utstyr, bil, vi har avtale med Franzefoss om levering. Per i dag bruker vi nesten ikke penger, vi sparer så mye vi kan, sier Klemmetvold og legger til at når de runder 200 abonnenter, ønsker de å ansette to personer.

Han legger til at de er klar over at det er en risiko.

– Noen av dem som har vært i rusbehandling kommer til å sprekke. Sånn er det. Vår jobb er å minimere den risikoen, sier Klemmetvold og legger til:

– Medarbeiderne skal være et fellesskap, der ingen er mer verdt enn andre. Rusproblemer kan forekomme i alle samfunnslag, og de som har klart å komme seg opp av den grøfta, de fortjener en sjanse.

LES OGSÅ:

Vil stoppe busskaos ved Ekeberg skole

Vil gå på epleslang i hagen din

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere