*Nettavisen* Nyheter.

Ditt liv som singel

Er du singel og føler at deler av den tilværelsen er trøblete? Fortvil ikke. Det fins samtalegrupper for de av oss som reiser alene.

Solli plass: Har livet påført deg litt slagside, er det godt mulig instituttet i Bygdøy alle kan være til hjelp. Det er i hvert fall det umiddelbare inntrykket Lokalavisen får, da professor Braaten tar i mot oss i sine lokaler.

Noen mennesker har den egenskapen at de får andre til å føle seg vel i deres selskap. Den egenskapen har Braaten. Smakfullt interiør underbygger følelsen. Fra våre dype skinnstoler lar vi øynene hvile på vegger dekorert av kunst, diplomer og utmerkelser.

Sex og nærhet

Braaten begynner uoppfordret og med stort engasjement og fortelle om sitt institutt. Her kan han tilby en rekke tjenester. Samlivsterapi for par, internutvikling med teambygging, diverse former for coaching, og sist, men ikke minst, samtalegrupper for single personer.

Behovet for dette tilbudet ville ikke vært så stort, hadde vi vært flinkere til å holde kjærligheten levende i våre samliv.

Det er min store overbevisning at det store grosset av oss ikke tar intimsfæren i våre forhold alvorlig nok. Sex, erotikk og nærhet er selve limet i et forhold. Vi må se, høre, bekrefte og til og med celebrere partneren vår. Få vedkommende til å blomstre, sier Braaten.

Men å få dette til er en vitenskap og en kunst. I en travel hverdag blir disse tingene ofte en salderingspost. Avstanden til partneren øker, problemene hoper seg opp, og før du vet ordet av det, kan du være singel. Da er det godt at professor Braaten finnes.

Samtalegrupper hjelper

Det er i dag 740.000 single mennesker i Norge. Mange kan oppleve sorg, fortvilelse og håpløshet etter for eksempel et samlivsbrudd.

Å være lykkelig som singel er en kunst. Å komme seg ut av singeltilværelsen er også en kunst.

Braaten ønsker gjennom sine samtalegrupper å hjelpe til med begge deler.

Fire onsdager

Programmet har eksistert i fire år og er et tilbud til single personer som har behov for profesjonell hjelp til å takle visse sider ved singellivet bedre.

Her er begge kjønn velkomne, men Braaten kan fortelle om en liten overvekt av kvinner. Hver gruppe møtes tre timer, fire onsdager på rad. Men ikke rent sjelden har kjemien vært så god at gruppene fortsetter å møtes privat, selv etter kursets slutt.

De enkelte deltakerne kommer til kurset med hver sin unike agenda. Samtidig er det noen fellesnevnere; ønske om å finne en ny og bedre partner, eller bli fortrolig med sin rolle som singel.

Uansett agenda er det viktig at den single skaper seg en identitet. Ikke se på seg selv som mislykket, men fokusere på hvor spennende og frigjørende det er å være singel, sier Braaten.

Selvutslettende

Spesielt er dette et poeng for single, litt voksne kvinner. Mange av de kan være overavhengig av å være i en relasjon. Kvinner vil ofte være hjelperen. Ofre seg på grensen til det selvutslettende ovenfor mannen. Ved et brudd vil hun da kunne oppleve å sitte der nærmest uten egen personlighet.

Men jeg appellerer til single av begge kjønn om å ta seg tid til å bygge opp sin egen identitet. Finne tilbake til tidligere interesser og dyrke dem. Planlegg noen grep ved å ta seg selv alvorlig. Det er viktig å komme på offensiven igjen. Intimitet forutsetter identitet, avslutter Braaten.

På dette og mange andre områder er det stor sjanse samtalegruppene vil kunne hjelpe. For det er håp, det er muligheter og den store kjærligheten er der ute.

Kommer du til samtalegruppen vil en optimistisk Braaten trolig fortelle deg at den faktisk finnes i flere unike utgaver.
Det er strengt tatt bare å ta for seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.