*Nettavisen* Nyheter.

DITTOSLO MENER: «Jens bør bli sittende»

Jens Stoltenberg bør fortsette som landsets statsminister. Det mener dittOslo. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Kaos, splittelse og et svekket Arbeiderparti var det Anders Behring Breivik ønsket å oppnå med de grusomme handlingene 22. juli i fjor. Kan vi nå si at han har lykkes?Mandag la 22. juli-kommisjonen fram sin rapport. Omtrent umiddelbart oppsto det kaotiske tilstander. Politimestre gråt, regjeringen ble slaktet, politiet likeså. Arbeiderpartiet – som i kraft av å inneha statsministerposten, og dermed øverste ansvar for rikets sikkerhet, er naturlig nok kraftig svekket. Spliden hersker. Skal vi kreve Jens Stoltenbergs avgang? Hva med toppsjefene i politiet?

LES OGSÅ: Tips om Anders Behring Breivik ble liggende

Kaos, splittelse og et svekket Arbeiderparti er et faktum. Argumentet kan virke banalt, og å trekke fram terroristens meninger er ikke nødvendigvis den beste rettesnor å styre etter i dette henseende. Men det er ikke irrelevant.

Å kreve noens avgang er ikke det entydige svaret på den massive kritikken i rapporten fra kommisjonen, selv ikke statsministerens.

Jan Ketil Arnulf, førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI sier følgende til nettsiden forskning.no:

– Det er ganske enkelt slik at om man forsøker å kvitte seg med folk som begår feil, så kvitter man også med muligheten til å lære.

Det er hevet over enhver tvil at mange må gå i seg selv etter 22. juli, rapporten bekrefter bare det vi allerede visste. Mye sviktet da terroren rammet. Men det er kun én mann som har ansvaret for de grusomme handlingene. Han sitter fengslet, og får sin dom om en uke.

Å kaste en leder løser på ingen måte de utfordringene man nå står ovenfor i norsk sikkerhetspolitikk. Mange har feilet, men det er ikke sikkert at vi ved å kaste Jens Stoltenberg får en ny retning. Det er fortsatt Arbeiderpartiet som vil sitte med makta i Norge, og en annen Ap-politiker i statsministerstolen vil trolig følge samme linje som dagens regjering.

Avskjed i dette tilfellet vil være symbolpolitikk, og ikke tjene annet enn å øke tillitten til et svekket Ap. God ledelse handler om å ta ansvar, og de beste lederne er de som innrømmer feil. Og som tar ansvar for å rette opp i dem. Det er det de øverste ledere i Norge nå bør lære av.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.