Gå til sidens hovedinnhold

Djevelsk god med gås

En mørk og herlig pakt

VIN: Gode kombinasjoner av mat og drikke er ofte et resultat av kontrastfylte møter.

Elementer som alene er som lite spennende, eller mindre gode, smelter sammen – og fusjonen løfter fram helt nye nyanser både i mat og drikke.

Sødmefullt og fett

Et slikt klassisk møte har vi denne uka. Vi får mektig, sødmefullt og smaksrikt kjøtt, kombinert med en god del fett. Tilbehøret til and og gås forsterker ofte den rike smaken.

Sursøte kombinasjoner, med nøtter og tørket frukt, er typisk – og ikke helt ulikt det Tom Victor disker opp med her. Det er vel ingen tvil om at vi trenger litt ekstra kraft fra vinen.

Jeg kjenner umiddelbart en dragning mot Nebbiolo.

Magisk kombo

Nebbiolo og and/gås er noe som nesten alltid treffer en nerve i meg. Noen av de aller beste mat- og vinkombinasjonene jeg har kan huske, har vært mellom fet tamfugl og Nebbiolo-viner.

Magien skyldes mye syre og tannin som tar tak i og virkelig renser munnhulen etter rike, mektige munnfuller.

Barolo og Barbaresco

Nebbiolo-druen står bak flere av Italias toppklassifiserte viner innenfor vinloven. Mest kjent er nok Barolo og Barbaresco, men også Gattinara og Ghemme burde få bjeller til å ringe hos vinkjennere.

Dette er strukturerte viner som gjerne omtales som utpregede matviner. De er svært tøffe, med en tannin- og syrestruktur som krever tilvenning.

Derfor kan de være vanskelige å like om man smaker dem på egen hånd. Men bak den harde fasaden ligger en intensiv smaksrikdom, eleganse og vinøs nerve man ikke opplever så ofte.

Wongravens egen

Dette har blitt veldig populære viner i Norge, og tilgjengeligheten er god. Nå har vi fått nok et tilskudd.

53124 Unione Nero di Wongraven Barolo 2006, Luca Roagna, Piemonte, Italia. Kr 329,90 (Bestillingsutvalg) er selektert og utvalgt av vinprodusenten Luca Roagna og Sigurd Wongraven, kjent fra black metal-bandet Satyricon.

Uansett hvor mørk denne unionen er, har det blitt en vellykket Barolo som matcher Tom Victors gås til fulle.

Etiketten er ikke så julete, men vi har sans for den også – som en markant og befriende kontrast til de sukkersøte allegoriene vi overøses av i desember.

Reklame

Husker du disse to idiotene?