RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Djupedal på "språkreise"

Tyskelevene ved Kastellet skole fikk onsdag storfint besøk da kunnskapsminister Øystein Djupedal skulle lansere den ny strategiplanen for fremmedspråk i skolene.

Kastellet: Det er litt spesielt med ministerbesøk i klasserommet. Vi lærer språk på en morsom og spennende måte her på Kastellet og håper vi fikk vist dette fram for ministeren, sier Nina Vesseltun og Stine Simensen som begge tar tysk.

Praktisk læring

Øystein Djupedal (SV) startet i sin tid valgkampen på byggetomten til Kastellet skole. Onsdag i var han tilbake igjen, denne gangen sammen med Tysklands ambassadør i Norge, Roland Mauch, samt representanter fra Nasjonalt senter for fremmedspråk i opplæringen.

Da jeg gikk på skolen var tysk et teoretisk fag og vi pugget verb. Tysk og andrespråk skal gjøres til praktiske fag som skal åpne dører. Språk er nøkkelen til å lære, forstå og kommunisere, sa Djupedal til elevene i tyskklassen ved Kastellet skole.

Flere språk

På Kastellet undervises det i tysk, spansk og fransk. Elevene kan allerede fra femte klasse velge språkfag for å få en liten smakebit på hva som venter dem hvis de velger språk de siste to skoleårene.

Under besøket fikk lærerne og elevene vist delegasjonen hvordan de jobber med språk. Læringen er praktisk lagt opp, og kulturforståelse står sentralt, også i andre fag som heimkunnskap. Nettopp dette er sentrale elementer i den nye strategiplanen Djupedal kom for å presentere.

Viktig for handel

Regjeringens ny strategiplan har fått navnet "Språk åpner dører" og omhandler fremmedspråk i grunnopplæringen. Praktisk tilnærming til språk og kulturforståelse står sentral, samtidig som det satses på et utvidet tilbud på flere språk enn tysk, spansk og fransk.

Elevene i Osloskolene har til sammen 125 forskjellige språk og dette er en enorm ressurs.

Det at språkfag ikke lenger et obligatorisk og at språkfag teller ved opptak til videregående utdanning har ført til at flere elever velger språk. Det er også et utvidet tilbud om å fordype seg i engelsk og norsk, istedenfor å lære ett helt nytt språk.

Det at vi behersker flere språk er en fantastisk ressurs og en gave, sa Djupedal.

Representantene som besøkte Kastellet skole var fornøyd med hvordan undervisningen var lagt opp og den tyske ambassadøren understreket hvor viktig språk er:

Språk er grunnlaget for gode kontakter. Det er viktig for handel og industri, sa ambassadøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere