RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dobbelsmak av Myrvold


PIA MYRVOLD i Oslo og Paris: Galleri Ramfjord på St. Hanshaugen viser i disse dager Myrvolds utstilling Truth on the Edge of Reality, mens franskmenn kan glede seg over hennes interaktive utstilling Art Avatar i Centre Pompidou i november. FOTO: ELLEN RØNNING
PIA MYRVOLD i Oslo og Paris: Galleri Ramfjord på St. Hanshaugen viser i disse dager Myrvolds utstilling Truth on the Edge of Reality, mens franskmenn kan glede seg over hennes interaktive utstilling Art Avatar i Centre Pompidou i november. FOTO: ELLEN RØNNING
Multikunstner Pia Myrvold har for lengst gjort pariserinne av seg, men viser mer enn gjerne frem spennende kunst i gamlelandet.

ST. HANSHAUGEN: Hun er kjent for å ta for seg av kunstneriske uttrykk, Pia Myrvold, maleri, videokunst og kleskolleksjoner er noen av dem. For øvrig begynte den talentfulle damen å designe og sy sine egne klær da hun var ni år gammel.
I høst har Myrvold to utstillinger på gang, henholdsvis i Galleri Ramfjord på St. Hanshaugen og i en sal på 300 kvadratmeter i Pompidou-senteret i Paris.

Med Pia i Paris

– Her hos Elisabeth (Ramfjord, journ.anm.) viser jeg malerier, trykk og utsnitt av kunstvideoene mine, sier Pia, som innledet utstillingen med et foredrag fredag.

Galleriinnehaver Elisabeth er strålende fornøyd med å ha Myrvold på plakaten.

– Jeg har vært fan av Pia siden tenårene. Da hun ringte og inviterte meg til Paris for et par år siden hoppet jeg på første fly. Hun har et helt fantastisk atelier i en fantastisk by.

Ramfjord smiler fra øre til øre.

– Hun er en av de mest vågale og tøffeste kvinnene jeg kjenner, og jeg har fulgt henne siden 80-tallet. Det er sånn stas at hun er hos oss med utstillingen Truth on the Edge of Reality.

Tenåringsutstilling

I Pompidou-senteret er det i første rekke ungdommen – faktisk tenåringene – Pia har i oppdrag å hanke inn i salene.

– Pompidou-senteret har innsett at kunst i dag i liten grad når frem til folk under førti. Det vil det fremtidsrettede senteret gjerne gjøre noe med, og her kommer altså jeg og mine prosjekter inn i bildet, sier Pia Myrvold, som har full forståelse for at særlig unge synes mye kunst rett og slett er kjedelig.

Engasjerende kunst

I den virtuelle utstillingen Art Avatar i Pompidou-senteret utforsker Pia Myrvold som vanlig nye kunstområder. Hun presenterer fire nye grensesnitt, som det heter, og som Pia hjelpsomt forklarer kan tenkes på som apper.

– Jeg utfordrer publikum til å være en del av denne interaktive utstillingen, så får vi håpe de unge tør, sier Pia.

Det handler mye om interaktiv, t virtuell, 2D, 3D, animerte former, grensesnitt, levende flater og slikt når Myrvolds kunst skal beskrives. Da er det fort gjort å føle seg litt dum.

– Jeg misliker sterkt holdninger som "if you don't get it you don't get it". Vi som kunstnere må aldri gi opp publikum. Når jeg holder på med så sære ting som jeg gjør er en del av jobben å formidle og forklare hva jeg forsøker å si. Målet med det vi gjør må jo være å nå frem til flest mulig, å trekke folk inn der kunst formidles, ikke skremme dem vekk.

Art Avatar

Tenåringer har et helt annet forhold til teknologi enn det vanlige, godt voksne kunstpublikummet. Det vet Pia å sette pris på.

– Jeg er veldig spent på hvordan utstillingen i Pompidou-senteret blir mottatt. Publikum inviteres til å bli en del av utstillingen, og det krever et visst mot.


Kunstneren forteller at publikum får skjerm og verktøy til å lage seg selv som animert skulptur. Når de så går inn i utstillingen blir de en del av den, som sin egen avatar. Det kan være skummelt å gjøre seg så "synlig", men teknologivante unge synes forhåpentligvis dette er spennende og gøy.

Fem "avatarer" kan bevege seg i utstillingen samtidig, og de får også hver sin lyd.


– Det blir jo som et band, det, sier Pia Myrvold og smiler.
– Ingen tvil om at dette blir teknisk utfordrende!

Utstillingen i Galleri Ramfjord varer til 2. november, mens Art Avatar på Pompidouseneteret åpner 8. november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere