*Nettavisen* Nyheter.

Docking i Liverpool

25. mai spiller Liverpool FC Champions League-finale mot AC Milan. Selv ikke et tap kan ødelegge følelsen av at byen har noe stort på gang.

Jeg elsker Liverpool. Jeg er født og oppvokst her, og drar aldri noe annet sted. Aldri, sier taxisjåfør Alison.
Vi er på vei fra utkanten av Liverpool til sjøsiden. Anleggsvirksomheten gjør at trafikken snegler seg forbi Britannia Adelphi Hotel.
Alison forteller lettere irritert at Liverpool alltid blir omtalt negativt andre steder i UK, men at det har gitt byen et spesielt samhold.
Oss mot røkla, get it, spør hun og kikker smilende på oss i speilet.
Vi nikker bekreftende. Vi get it. "Scousers" (som innbyggerne i Liverpool kalles) lar seg ikke pelle på nesa, til tross for et frynsete rykte.

Kulturhovedstad

Helt siden Liverpool mistet posisjonen som en viktig havneby, har byen slitt med ryktet som "the rough end" - en forslummet by med store sosiale problemer knyttet til arbeidsledighet, fattigdom og mislykkede boligprosjekter. Men nå er det ny giv i den stolte byen ved River Mersey.
Byen skal være Europas kulturhovedstad i 2008. Fotballbyen Liverpool er tilbake i Europa-toppen. De røde er klare for Champions League-finale og det andre Merseyside-laget, Everton, har kvalifisert seg til neste års Champions League - paradoksalt nok nærmest på beskostning av LFC.
En viktig anerkjennelse av Liverpool kom da byens berømte sjøside i fjor fikk status som World Heritage Site av UNESCO. Langs Liverpools waterfront troner den mektige Royal Liver Building med de to liver-fuglene som vokter over byen. Ved siden av ligger de nesten like imponerende bygningene Cunard og Port of Liverpool. Litt tilbaketrukket, men likevel godt synlig, troner karakteristiske Albion House, hvor "Titanic"- selskapet White Star Line holdt kontor.
Men det er først og fremst noen enorme lagerbygninger i rød tegl som er blitt symbolet på Liverpools renessanse: Albert Dock.

Kveldskos for "scousers"

Det er mye bedre stemningen i Liverpool enn på lenge, og vi er alle veldig stolte av Albert Dock, sier Mark Cowell som kveldsprominerer blant de rehabilliterte lagerbygnigene sammen med kjæresten Lisa Chidlow.
Som så mange andre "scousers", kommer de til Albert Dock på kveldstid for å hygge seg.
Vi har fått barnevakt og skal ha en kveld for oss selv. Når vi gutta skal gjøre litt ekstra stas på damene, tar vi dem med på Albert Dock. Restaurantene og barene her er litt mer "classy" enn ellers i Liverpool, forteller Mark.
Det er ikke mer enn litt over 20 år siden Albert Dock var alt annen enn "classy".
Da den transatlantiske passasjertrafikken til Amerika tok slutt og andre havner ble viktigere for varetransport, ble Liverpool docklands redusert til wastelands. Skipene forsvant fra havnen som var kjent som "Port of a thousand ships". På 60-tallet var Albert Dock nær ved å bli revet, men noen kloke hoder i Merseyside County Council fant ut at de majestetiske lagerbygningene burde få nytt liv. I 1983 startet konverteringen til gallerier, museer, restauranter, forretninger og eksklusive boliger. Da siste fase av "nye" Albert Dock ble avsluttet i 2002, hadde man brukt over en milliard norske kroner siden rehabiliteringen startet.

Heidi fra Sugababes

Onde tunger vil ha det til at blanke grilldresser og joggesko er det mest populære antrekket i Liverpool, men slik er det ikke på Albert Dock.
- Blank treningsdrakt! Er du gal? Vi ville ikke blitt sett verken levende eller død i noe sånt, hyler jentegjengen som gjør seg klar for en lang kveld på trendstedet Baby Blue med å tømme minibanken.
Skyhøye stiletthæler, korte skjørt og dype utringninger er antrekket for kvelden. Jentegjengen bryr seg ikke om at temperaturen har sunket til under ti grader. Stemningen står i sterk kontrast til det blikkstille vannet i havnebassenget. Noen av replikkene er så saftige at de sannsynligvis hadde hatt problemer med å passere terskelen på humor-Rorbua til han Tore Skoglund.
Et av de mest populære stedene på the Dock, er Pan American Club. Her pleide visstnok Heidi fra Sugababes å jobbe som bartender, før hun ble "caught up in the middle, jumping through the riddle".
Turistene kommer til Albert Dock for å gå på museum. Vi kommer til Albert Dock for å feste, sier Claire Myle og skåler i Chablis sammen med vennene på Pan American Club.
På kveldstid kan man få inntrykk av at Albert Dock er en tumleplass for de unge og nyrike, som skal ha seg en fancy "bevvy" (drink). Bilparken og de mange limousinene som triller inn på området med feststemte mennesker, forsterker inntrykket.

Tate Liverpool

Når store industriområder blir rehabillitert og fylt opp med trendy interiørbutikker, hippe restauranter og souvenirbutikker, kan de få et litt konstruert og "tomt" preg. Men noen tunge institusjoner sørger for å gi liv til Albert Dock også på dagtid. Her ligger The Beatles Story-museet, Tate Liverpool, som er det største galleriet for samtidskunst utenfor London, og Merseyside Maritime Museum.
Sjøfartsmuseet er meget bra, mener eks-Liverpool-proff Vegard Heggem som bodde på Albert Dock da han var i klubbens spillerstall.
På Maritime Museum kan man lese om da "Titanic"s forlis ble annonsert for første gang av eieren i Albion House, om søsterskipet "Lusitania" som ble senket av tyskerne i 1915, og om da skipstrafikken på Mersey var tett og dokkene var fulle.
Skipene dokker ikke lenger i Liverpool docklands, men det gjør menneskene. Etter mange år som ruin har Albert Dock reist seg fra asken som fugl føniks.
Liverpool er mye bedre enn sitt rykte, mye takket være rehabiliteringen av Albert Dock, mener Vegard Heggem.
Det er på høy tid å også rehabilitere omtalen av byen.

.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag