*Nettavisen* Nyheter.

Døden nær, reddet av blodgivere

BLODIG SAMARBEID: Senterdirektør Unni Aasgaard ved Storo Storsenter og fagleder Vibeke Svenningsen i Blodbanken har inngått et viktig samarbeid.

Anne Grethe ble skutt med hagle av eksmannen. Turid ble knivstukket på trikken. Torsdag møttes de for første gang.

Klikk på bildet for å forstørre.

GIVENDE: Peter Schneider ved G-Sport Storo er førstemann ut i blodstafetten for kjøpesenterets ansatte. Han mener all som kan bør gi blod. Han vet at det trengs.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLODBUSS: Omtrent en dag hver 5. uke vil blodbussen være stasjonert på Storo på dagtid, for nye og gamle blodgivere.

STORO: Begge hadde store skader. De forblødde meget raskt. Rask reaksjon og livgivende kriseblod fra ambulansetjenesten var avgjørende for at de to sterke damene lever. Det er de evig takknemlige for.Torsdag ettermiddag var de på Storo Storsenter, som nå introduserer fast stand for Blodbanken, som det første kjøpesenteret i Norge. Både Turid og Anne Grethe har valgt åpenhet om sine historier og aktiv støtte til Blodbanken for å bidra til at flere liv kan reddes.

I videoen over forteller de to om de forferdelige opplevelsene.

– Det er av enormt stor viktighet at mange gir blod. Det er jeg et levende bevis for, sier Turid Thoresen (45) fra Ullevål Hageby.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blodbanken

I LIVE: Anne Grethe Solberg og Turid Thoresen opplevde et helvete, men overlevde. Skadene var så store at alt blodet deres rant ut av kroppen på minutter. Takket vært kyndig bistand fra helsepersonell og livgivende blodoverføring, reddet de livet.

Fikk store knivskader

For snart åtte år siden opplevde hun sitt største mareritt. En psykisk ustabil person knivstakk henne og fem andre på 17-trikken ved Bislet med en stor kniv. En person døde. Kniven stakk hull på Turids hjerte og en lunge. Nerver og sener ble brutalt kuttet over. Blodet rant hurtig ut av kroppen. Takket være snarrådige ambulansefolk fikk hun tilført kriseblod og var på operasjonsbordet på Ullevål kort tid etter at hun ble påført de dødelige skadene.

Bakgrunn: Knivstikking på trikk (Ekstern lenke)


– Jeg hadde mistet absolutt alt blodet i kroppen. Legene, og jeg selv, var redd for hjerneskade. Jeg lå i respirator i tre døgn. Men jeg overlevde, sier Turid.

I dag jobber hun i 60 prosent stilling som leder på Grünerløkka daghjem. Hendelsene på 17-trikken følger henne fortsatt hver dag. Hun tar aldri trikken mer. Arrene på overkroppen er store, og hun sliter med nervesmerter. Hun må også bale med NAV, leger og byråkratiet rundt voldsoffererstatning, og opplever systemet som tungt.

– Men det viktigste er at jeg vil oppfordre alle til å gi blod og støtte Blodbankens arbeid. Uten blodoverføring hadde jeg vært død. Jeg er veldig takknemlig for all den dyktige hjelpen jeg fikk.

Fokusert, men utmattet

Anne Grethe Solberg (54) ble skutt i hoften og i armen med hagle av sin eksmann, på Bestum i 2006. Hun mistet fire liter blod. Fra politiet og ambulanse var på plass, ble det et kappløp med døden. Anne Grethe fikk kriseblod, og i ambulansen jobbet en med den istykkerskutte hoften og en annen med armen hennes. Selv hadde hun fått et råd fra en politimann: «Hold deg fokusert. Si navnet ditt og alderen din til deg selv».

Bakgrunn: Kvinne (49) skutt med hagle. Mann funnet død (Ekstern lenke)


– Det rådet fulgte jeg. Om og om igjen sa jeg navnet mitt, alderen min og hvor jeg bodde. Jeg var i min egen verden, men registrerte det som skjedde rundt meg. Jeg kjente meg fort veldig sliten og utmattet.

– På sykehuset spurte en sykepleier om jeg kunne bevege på fingrene. Det gjorde jeg. Trodde jeg. Men jeg hørte sykepleieren sa til kollegene: «Ingen reaksjon der».

– Jo, tenkte jeg. Jeg beveger da virkelig på dem, beskriver Anne Grethe fra minnene. Armen måtte amputeres.

– Selv i dag kan jeg bevege på fingrene, selv om armen er borte, legger hun til.

Anne Grethe ble operert 12 ganger. De første dagene hver natt.

Blodbuss på plass

På Storo har senterdirektør Unni Aasgaard tatt initiativ til samarbeid med Blodbanken og fagleder Vibeke Svenningsen. Unni har selv vært blodgiver i 12 år. De sterke historiene til Anne Grethe og Turid har grepet henne.

– Blod redder liv. Og Blodbanken trenger flere innskudd. Tenk, i Turids tilfelle ble blod fra over 20 givere benyttet, sier senterdirektøren.

Bioingeniør Vibeke Svenningsen kan fortelle at vi har omtrent 17.000 blodgivere i Oslo. Gjennomsnittsalderen er litt høy.

– Vi trenger flere. Særlig unge menn. Det er enkelt å bli blodgiver og en trenger ikke gi blod mer enn to ganger i året, maksimalt fire. Se på Blodbanken som din viktigste bankforbindelse, med frie uttak når du trenger det, smiler Svenningsen.

Blodig alvor

På Storo vil blodbussen være stasjonert på dagtid omtrent en gang i måneden. De neste datoene er 13. november og 11. desember. Torsdag var Peter Schneider hos G-Sport Storo første medarbeider ut i blodstafetten.

– Det å gi blod er en fin måte å vise at man bryr seg. Jeg vet av egen erfaring at det trengs, sier Peter som blir tappet for 450 milliliter av blodbuss-medarbeider Gunnar Grue. Han serverer brus underveis.

– Her er det lov med drikkepress, ler Grue. Litt humor hører med selv om jobben er blodig alvor.

LES OGSÅ: Nå kan DU gi blod på Storo Storsenter

Felles skjebne

Oppfordringen fra Anne Grethe Solberg og Turid Thoresen er sterk og klar.

– Ikke nøl med å bli blodgiver. Det er så viktig. Vi lever på grunn av det, sier de to, som møttes for første gang torsdag. Felles skjebne, felles budskap.

Anne Grethe driver i dag egen konsulentvirksomhet, Gender Consulting, og bor på Skøyen. Hun er erklært 70 prosent invalid, men jobber for fullt. Å gå er bare greit, å løpe viste seg faktisk å være lettere. Nylig løp hun maraton i Berlin. I 2010 løp hun New York Marathon. Turid er utdannet helsefagarbeider og trives i jobben med de eldre på daghjemmet.

De to flotte damene har opplevd et helvete, men de lever.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.