*Nettavisen* Nyheter.

Dødsdom over Røabanen

FLEKSIBEL 16-METER: Denne kunstgressbanen er erklært død av Fotballforbundet. Nå ber daglig leder i Røa idrettslag, Roger Bjørn Haugen, om at politikerne redder banen. Foto: Vidar Bakken

Norges Fotballforbund har gitt beskjed om at Røabanen skal stenges for toppfotball på grunn av dårlig og farlig kunstgress. Byrådet har ikke rehabilitering av banen med i sitt forslag til budsjett.

Klikk på bildet for å forstørre.

GODT PLANTET: Her får keeper problemer med å rekke opp med bena godt plantet i kunstgresset. Foto: Vidar Bakken

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE UFARLIG: En avklaring kan bli vanskelig med stamfoten tredd inn i det gamle kunstgresset. Foto: Vidar Bakken

RØA: – Det betyr at Norges beste damelag de siste ti årene mister hjemmebanen sin. Da vet vi ikke hvor vi skal spille hjemmekampene våre neste år. Dette blir veldig vanskelig, sier daglig leder i Røa idrettslag, Roger Bjørn Haugen.

Dødsdommen

Den 18. juni i år var en delegasjon på Røabanen for å foreta en vurdering av kunstgresset. Konklusjonen er krystallklar: «Denne banen er ikke norsk toppfotball/toppserien verdig og burde absolutt få sin snarlige dødsdom.»

Anleggssjef i Norges Fotballforbund (NFF), Ole Myhrvold, har etter rapporten selv vært på befaring og beskriver en bane langt utenfor klubblisensens krav, med blant annet mange og løse skjøter og felt over hele banen.

Han skriver: Eksisterende kunstgress kan lett føre til skade på spillerne og påvirke spillernes prestasjoner negativt ved å gjøre ballbanen uforutsigbar og tilfeldig.

Les også: Røa Dynamite Girls fikk kulturpris

Rene fangstgroper

Vi blir med Haugen ut på banen, som viser at dessverre har NFF rett. Store og små felt er rene fangstgroper for spillerne.

– Vi har gjennom årene forsøkt å flikke på banen der det trengs, men etter ti år med kontinuerlig trening og spill er banen nå fullstendig nedslitt. Vi har heller ikke kunnet spille Europacup på denne banen etter at FIFA-lisensen gikk ut i 2011. Siden har vi spilt hjemmekamper i Europacupen i Mjøndalen, sier Haugen.

NFF er helt klar på at Røa-jentene må spille sine hjemmekamper på en annen bane om ikke banen blir satt i stand i henhold til de krav som legges til grunn for å spille toppseriefotball.

Les også: Røa videre i Champions League

– Ikke fortjent

– Dette har virkelig ikke Røa-jentene fortjent og dette er jo også banen hvor Røas herrelag i 3. divisjon spiller sine hjemmekamper. Nå er vårt håp at politikerne forstår alvoret i dette. Røabanen er dessuten et anlegg som står på den prioriterte listen fra Oslo Fotballkrets, som er basert på identiske forslag fra Oslo idrettskrets og idrettsavdelingen i Bymiljøetaten, sier Haugen.

På denne listen står Røa kunstgress oppført på 5. plass av ni prioriterte anlegg. I byrådets budsjettinnstilling er det bare de fire første på listen som blir tilgodesett midler.

– Vi faller akkurat utenfor. Med tanke på at det er cirka 80 kunstgressanlegg i Oslo, hvor beregnet levetid er cirka ti år, vil kommunen få et veldig stort etterslep om man ikke følger opp de kunstgressbanene som allerede er nedslitte. Jeg har troen på at våre politikere blant annet ser at en toppserieklubb som Røa Dynamite Girls må få beholde hjemmebanen sin.

Les også: Røa feiret gullet med stil

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag