Gå til sidens hovedinnhold

Dødshjelp fra statlig hold

Halve livet hans var preget av rus. Nå er Espen Andresen rusfri og bokdebutant. Rusomsorgen får gjennomgå i boken.

AMMERUD: "Jeg ser på Trond Giske som en større pusher som presser mindre pushere ut av markedet (....) mennesker med makt som de bruker på feil måte, kan gjøre stor skade for dem det rammer."

Espen Andresen fra Ammerud er ikke nådig i sin bok "Fri fra avhengighet". Han mener behandlingen av mennesker med avhengighet er feilslått her i Norge.

Ubevisst dødshjelp, beskriver han det som.

Nytt tankemønster

Andresen har levd med rusmisbruk halve livet sitt. I dag er han rusfri, utdannet addiktolog og driver Addictologiakademiet. Her hjelper han andre mennesker som er sykelig avhengig av noe. Veien dit var hard.

Jeg fikk ikke den hjelpen jeg trengte, sier Andresen.

Han forklarer dette med at det ikke hjelper å kun bli rusfri.

Avhengighet er en sykdom og det er personligheten som må forandres. Mine tankemønstre endret seg ikke ved å bare bli rusfri. På grunn av min sykdom havnet jeg tilbake i rushelvetet gang på gang, sier han.

Samtidig refser han den overstadige bruken av metadon og subutex.

Dette er kun symptombehandling. Det hjelper ikke. Man må lære misbrukere hvordan de skal leve etter at de blir rusfrie. De må få et nytt tankemønster, sier han.

Omprogrammert

Andresen mener nemlig at det er for få mennesker i Norge som har peiling på hva de snakker om på rusfeltet.

Ingen hadde kunnskap om mine tankemønstre, vaner eller avhengighet, sier han.

Det var først gjennom 12-trinnsmodellen Andresen måtte kjenne på sine egne følelser. Modellen hjalp ham, i tillegg til utdanningen i addiktologi og en indisk filosofi. Han ble nødt til å begynne å gå under over- flaten på seg selv.

Behandlingen bør gi kunnskap om hvordan man skal leve resten av livet sitt. Jeg er litt sint. Politikere som ikke har noe kunnskap om avhengighet legger føringer for hvordan misbrukere skal bli friske. Behandlere har ikke peiling på tankemønstre som en avhengig har. Mens føringer legges, dør avhengige mennesker, sier Andresen.

Han legger til at det å komme tilbake til samfunnet tar flere år.

En rusmisbruker må endre personligheten og finne kjærligheten i seg selv. Å lære å kjenne på sine faktiske følelser er viktig. En omprogrammering rett og slett.

Reklame

Rekordlav pris på Garmin-favoritt