Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dommen faller 8. februar

Fakkeltog ved Kongsgården ridesenter før jul, i regi av miljøet rundt ridesenteret.FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN
Fakkeltog ved Kongsgården ridesenter før jul, i regi av miljøet rundt ridesenteret.FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN
Styret i Folkemuseet avgjør om Kongsgården rideskole består, på sitt styremøte 8. februar.

BYGDØY: I utgangspunktet skulle driften av ridesenteret vedtas avviklet før jul, men på siste styremøte i 2009, ble saken utsatt til nytt møte i februar 2010.

Bakgrunnen for utsettelsen var en massiv fakkeldemonstrasjon iverksatt av miljøet rundt Kongsgården rideskole.

Kreftene rundt riderskolen er sjokkert over at man vil legge ned en rideskole som aktvit brukes av svært mange barn og unge.

Ikke bekjempe

Kulturlandskapet Bygdøy har en lang historie knyttet til ridning. Dette bør Folkemuseet utnytte, ikke bekjempe, mener Stein Lauritzsen, formann i Oslo Ryttersportklubb (ORSK)

Bakgrunnen for uttalelsen er hestesportmiljøet i Oslo sin frykt for at Folkemuseet, som også forvalter Kongsgården og derunder Kongsgården rideskole, på sitt styremøte 8. februar, skal beslutte å legge ned ridesenteret på Bygdøy.

– Det er ikke vanskelig å forstå at ut fra tradisjonell museumstenkning ligger rideskoledrift på siden av hva et museum skal drive. Men Norsk Folkemuseum er ikke et vanlig museum. Det har et nasjonalt kulturansvar og samtidig et implisitt lokalt ansvar for å tilrettelegge eiendommene til beste for allmennhetens rekreasjonsmuligheter. Ridning er rekreasjon, men også terapi og helse. På Bygdø finnes det lange historiske tradisjoner for ridning, sier Lauritzsen til Lokalavisen Frogner.

Han var selv med på fakkeltoget 15. desember, og er aktiv i hestesportmiljøet i Oslo.

– Historieløst

Museet overtok driften for rideskolen da det fikk overdratt Kongsgården i 2004. Til Kongsgården hørte en nyoppført stall og et ridesenter.

Lauritzsen mener Folkemuseet bør utvide sin forståelse av hva det vil si å forvalte kulturlandskapet på Bygdøy:

– Fra julens TV-serie om dronning Maud og Kong Haakon, vet vi at dronningen var en aktiv rytter. Kongen fikk anlagt ridestier fra byen og ut til Bygdø. Denne formen for ridning var selvsagt ikke for allmennheten. Men den er like fullt en viktig del av det kulturlandskapet som Folkemuseet i dag har et ansvar for. Derfor virker det som en defensiv og lite kreativ museumsforvaltning, når denne historien ikke legges inn i planleggingen av videreutvikling av Kongsgården. I stedet for å bygge videre på den rideskolen som i dag finnes, bygge den ut til å favne flere grupper og slik skape forbindelse mellom fortid og nåtid, vil man i stedet legge den ned og erstatte den med en besøksgård, sier en oppgitt Lauritzsen.

Han mener en besøksgård ikke skaper den kontinuitet med den ridetradisjon som har hørt Bygdøy til.

– Til tross for Kongsgårdens aristokratiske røtter, er rideskolen der i dag den kanskje mest allment tilgjengelige av alle rideskoler i Oslo og Akershus. En ting er at den ligger i Oslo sentrum. En annen ting er at de hester som er oppstallet der, tilhører skolen og er dermed for alle som rir. Dette må da være et fantastisk utgangspunkt for Folkemuseet å bygge videre ut når man skal oppfylle sine forpliktelser overfor allmennheten, i stedet for å rasere det, understreker Lauritzsen.Lokalavisen Frogner kommer tilbake med mer om denne saken.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!