*Nettavisen* Nyheter.

Dømt for drapsforsøk

En 52 år gammel mann er dømt til tre år og ni måneders fengsel for drapsforsøk etter at han knivstakk en 53 år gammel mann fire ganger ved Haarklous plass i mars i fjor.

En bagatellmessig krangel om noen papirer endte med at en 53 år gammel mann ble knivstukket fire ganger.

TORSHOV/BJØLSEN: Knivstikkingen skjedde onsdag 12. mars 2008 like før klokka 03.40 på natta. En 52 år gammel firebarnsfar, bosatt på Bjølsen, måtte nylig møte i Oslo tingrett tiltalt for drapsforsøk etter knivstikkingen.

De to karene hadde vært venner i lengre tid, men hadde en liten krangel på grunn av noen papirer som var blitt borte. Begge to bodde i leiligheter på Haarklous plass på Torshov da drapsforsøket skjedde.

Stukket fire ganger

Den aktuelle dagen hadde de ved flere anledninger kranglet og politiet ble tilkalt. Klokka 03.40 på natta kom 52-åringen inn på en nattåpen kiosk i nærheten av Haarklous plass og fortalte at han hadde drept en person med kniv. 52-åringen hadde da en blodig brødkniv som han la fra seg på disken og bad ekspeditøren ringe politiet.

Da politiet ankom Haarklous plass ble 52-åringen pågrepet, mens en 53 år gammel mann ble funnet blødende i nærheten og kjørt til sykehus. 53-åringen var stukket fire ganger, i brystet, i siden, i låret og i hånda.

Nødverge?

I tingretten erkjente 52-åringen å ha stukket 53-åringen med kniv, men han erkjente ikke straffskyld da han mente handlingen var nødverge.

De to karene hadde på forhånd kranglet og 53-åringen skal ha slått til 52-åringen rett i forkant av knivstikkingen.

Fra uttalelser fra rettsmedisinske sakkyndige fremgår det at stikket i brystet blant annet skadet magesekken, brysthinnen og brystveggen og ville vært dødelig hvis mannen ikke hadde fått rask behandling. Den 20 centimeter lange brødkniven ble stukket inn helt til skaftet.

Retten finnet det også bevist at knivstikket i siden og baksiden av låret ble påført bakfra, noe som er lite forenlig med 52-åringens påstand om nødverge.

Særlig farlig redskap

Oslo tingrett mener knivstikking av en person som ikke er utstyrt med våpen kvalifiserer i skjerpende retning. I formildende retning la retten noe vekt på at 52-åringen tilsto de faktiske forhold, selv om han ikke erkjente straffskyld.

Oslo tingrett dømte mannen i samsvar med aktors påstand til fengsel i tre år og ni måneder for drapsforsøk.

Fornærmede hadde lagt ned påstand om erstatning på 30.000 kroner, men fikk medhold av retten i 6.305 kroner for ødelagte klær og diverse transport og medisinske utgifter i forbindelse med behandlingen av skadene. Fornærmede krevde også 150.000 kroner i oppreisning for såkalt ikke-økonomisk skade. Oslo tingrett la mannens langvarige sykehusopphold, mange operasjoner og påfølgende smerte, søvnproblemer og depresjoner til grunn for å tilkjenne fornærmede 80.000 kroner i oppreisning.

Annonsebilag