Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for eldreran på Bøler

Eldreranerne fikk ti måneder fengsel, det er for mildt mener politiet som vil anke dommen.

BØLER/DRAMMEN: En 82 år gammel mann er inne på apoteket på Bøler senter. Han merker at lommeboken blir tatt ut av baklommen hans, og han skriker ut «Stopp tyven».

To polske søstre i 30-årene blir anholdt av betjeningen i de andre butikkene på senteret. En halv time tidligere ble vesken til en 85 år gammel kvinne stjålet inne på matbutikken på senteret. Overvåkningsbilder viser at de to polske søstrene avleder den eldre kvinnen og så stjeler vesken hennes.

Tømte konto

Søstrene er sammen med en 28 år gammel mann dømt til ti måneder fengsel for grovt tyveri.

Del på Facebook

Overvåkningsbilder fra en rekke butikker i drammensområdet og Stor-Oslo knytter de tre til ti eldreran.

Mens én avledet oppmerksomheten og én skjermet for innsyn, stjal den tredje vesker og lommebøker. Slik rappet de verdisaker fra ti eldre mennesker i løpet av åtte virkedager i april og mai i år. Utbytte var på 13.300 kroner.

Stort sett var det småbeløp de kom over. Fra en kvinne på Åssiden fikk de tak i både bankkortet og kode og tok ut 9.200 kroner fra kvinnens bankkonto.

Planla å stjele penger

Den 28 år gamle mannen har nektet straffskyld. Han sier han har vært i butikkene, men at han var der for å hjelpe jentene med å handle. Retten tror ikke på mannen. Flere av de fornærmede fortalte i retten at det var en mannsperson som tok kontakt for å avlede dem.

På overvåkingsbildene virker det som mannen forsøker å dekke for innsyn fra andre kunder i butikken. De to kvinne har innrømmet å stå bak flere av tyveriene.

De har forklart at de sammen planla å stjele penger for å få penger til å reise tilbake til Polen. Alle tre har forklart at grunnen til at de kom til Norge var for å skaffe seg arbeid. Den ene kvinnen forsørger to barn, mens den andre forsørger sju barn.

Ikke fornøyd aktor

Retten skriver i dommen at dette virker som å være godt organisert vinningskriminalitet av samfunnsskadelig karakter. Retten mener formålet med å reise til Norge var å begå vinningskriminalitet.

– Jeg er ikke fornøyd med dommen. Jeg mener det er for mildt med ti måneders fengsel for ti grove tyveri mot ti eldre mennesker, sier politiadvokat Ole Jacob Garder. Han mener politiet bør anke dommen.

De tre er også dømt til å betale 14.170 kroner i erstatning til de fornærmede.

Kvinnene har også anket dommen på grunn av straffeutmålingen.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet