Dømt til behandling

23-åringen som drepte en kamerat og knivskadde en annen i Pilestredet 70 i 2011 vedtok dommen på tvungen psykisk helsevern.

23-åringen som drepte en kamerat og knivskadde en annen i Pilestredet 70 i 2011 vedtok dommen på tvungen psykisk helsevern. Foto: Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

23-åringen som var tiltalt for drap og drapsforsøk i den såkalte halloween-saken, er dømt til tvungent psykisk helsevern.

OSLO:Mannen vedtok dommen på stedet etter at dommen falt fredag ettermiddag. Aktor tok betenkningstid.

23-åringen var psykotisk da han natt til 30. oktober 2011 stakk i hjel Andreas Nilstad (21) og påførte Marius Løken (24) livstruende skader. Det springende punktet, og i praksis det eneste det har vært uenighet om i retten, er om psykosen var nok til å frita ham for straff.

Aktor Carl Graff Hartmann prosederte på at psykosen skyldtes rus og ba om 16 års fengsel.

– En streng påstand som gjenspeiler de skjerpende omstendighetene, oppsummerte aktor. Normalstraffen for drap i Norge er tolv års fengsel.

Selv om 23-åringen innrømmer at han hadde røykt cannabis den kvelden, og at han tidligere har hatt en psykotisk episode, mente forsvarer Harald Stabell at hans klient har en «alvorlig psykotisk grunnlidelse» og derfor ikke kunne dømmes til straff.

– Det betyr ikke at han er psykotisk hele tiden, men at det kan være perioder der han blir psykotisk. Det kan gå lang tid mellom disse episodene, og det kan ta flere år før lidelsen slår ut i psykoser, forklarte Stabell i sin prosedyre for halvannen uke siden.

Bare én av de fire rettspsykiatrisk sakkyndige, psykologspesialist Gjermund Nysveen, mente 23-åringen var tilregnelig og derfor kunne straffes. Han sa til gjengjeld at han var mer sikker da han forklarte seg i retten enn da han skrev erklæringen.

Politifolkene som kom til leiligheten i Pilestredet i Oslo for snart to år siden, kom til en leilighet med preg av kamp og med svært mye blod.

Nilstad ble drept med 18 knivstikk; det dypeste gikk 22 centimeter inn i kroppen og skadet flere indre organer.

Løken ble påført livstruende skader som førte til stort blodtap.

Drapsmannen forskanset seg i bygården før han ble pågrepet. Med sitt eget blod hadde han skrevet «Gud» i inngangspartiet. (ANB-NTB).

LES OGSÅ:

Her er den dyreste boligen i Groruddalen

SUV-eier brøt en rekke lover: «... Men, jeg skulle jo bare ...»

Barnefar forsøkte å rive ut øyet på sin gravide kone da hun ikke ville lage mat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.