*Nettavisen* Nyheter.

Donald-diggerne møttes til duell

Mesteren er best! Journalist og forfatter Anders Giæver måtte bite i gresset for Kvitt eller Dobbelt-mester Audun Rugstad da Donald-redaktøren inviterte til uhøytidelig konkurranse.

Majorstuen: Herved utropes Nordre Aker til Kvitt eller Dobbelt-bydelen. Programleder Nadia Hasnaoui kommer herfra, og ikke mindre enn tre av deltakerne kom fra Nordre Aker. Imponerende når vi vet at nesten 1400 kandidater ble testet i 60 ulike emner! Og vi fikk to mestere! Vi ble med mesteren i Donald, Audun Rogstad, da han fikk møte en annen profilert Nordre Aker-beboer og Donald-venn til uhøytidelig kamp. Anders Giæver var fagdommer i Kvitt eller Dobbelt. Ikke i Donald, men i en annen tegneserie, nemlig Simpsons. Han er imidlertid vel bevandret i Disneys verden. Han har skrevet bok om Walt Disney, og forord i diverse Disney-bøker og blader. Anders lærte å lese av Donald Duck & Co, og kan sin Donald. Men tror likevel ikke på seier i en kunnskapskonkurranse mot Audun.
- Nei, dette blir tøft. Jeg så jo hvor mye han kunne da han innkasserte 48 000 kroner. Og selv om jeg har god hukommelse så stiller jeg med handicap. Jeg er vel bevandret i Donalds univers frem til 70-tallet. Men ferskt Donald-stoff er jeg ikke veldig oppdatert på. Jeg har fått litt oppdatering av sønnen min. Vi får la det stå til, sier Anders.

Usikker mester


Audun føler seg heller ikke sikker på seier. Å møte en voksen mann til dyst, som faktisk har møtt legendariske Carl Barks, historiefortelleren over alle andre, som har lest og skrevet et langt liv, det er ikke barnemat for en tiåring. Men når de møtes går praten lett. Audun er svært begeistret for Don Rosa, arvtakeren etter Barks. Og de to utveksler nerdekunnskap som om de var i samme Donald-klubb.
- Fantomet i Notre Duck er min soleklare favoritthistorie, forteller Anders. Auduns favorittfigur er Onkel Skrue, figuren som første gang dukket opp i Jul på Bjørnefjell. Donald-redaktøren Merete M. Skar sitter bare og smiler over gjestene som kan så ufattelig mye om bladet hun sender ut i 116 000 eksemplarer hver uke. Det første Donald-bladet i Norge kom i 1948. Dette er et svært emne. Men hun har forberedt åtte spørsmål til gjestene, Donald-tegner Arild Midthun har hjulpet henne. Arild var fagdommeren i Kvitt eller Dobbelt, og vet hva Audun er god for. Denne gang har han hevet nivået ytterligere, skal det vise seg.

Fortettet stemning


Redaktøren gir de to kandidatene fem minutter på å svare. Fire mer enn Audun hadde i mesterboksen da han svarte alt rett. Første spørsmål er hva den kjente hvalfangeren i Andeby heter. Her er Anders på hjemmebane. Moby Duck kommer lett. Audun er blank. Senior leder.
Andre spørsmål lyder: "Donald var ikke medlem av Hakkespettene da han var liten. Hva het "speiderne" Donald var med i?" Her våkner Audun. "Krusene" etter Robinson Crusoe, svarer han, ganske riktig. Anders forsøker seg med "Gneisene". Helt feil. Stillingen er 1-1.
Spørsmål tre: "Hva var Bråkebryteren?" Her vet Audun svaret, en Petter Smart-oppfinnelse som kan skru av Ole, Dole og Doffen. Anders svarer også riktig. 2-2!
Spørsmål fire: "Donald jobber i blant som journalist, og da sammen med en slektning. Hvem er det? Her er Anders, som selv jobber i VG, på hjemmebane. Han hevder Klodrik er en typisk representant for journaliststanden. Audun er blank! Senior leder 3-2.
Spørsmål fem: Hvem var det som ifølge Don Rosa egentlig gjorde bragdene kong Arthur er kjent for? Audun er en dyp beundrer av Don Rosa, hvis autograf har hedersplass på gutterommet. Han vet godt at det er Lille Hjelper. Anders er på tynn is og foreslår Lancelot McDuck. Feil, feil, feil. Stillingen er 3-3! Skal det bli uavgjort?

Mesteren rykker

Spørsmål seks: "Hvordan er Skrue og Jubalon i slekt med hverandre?" Riktig svar er "halvbrødre". Det vet ingen av de to som tipper tremenninger og fettere i god Andeby-tradisjon. Fortsatt uavgjort.
Spørsmål syv: "Hvem murte seg inne i en vegg i McDuck-godset ved en feiltakelse?" Her er Anders igjen blank. Farlige Fiffus og MikroMidas gjetter han vilt. To forferdelige skurker fra gamle dager som ikke Audun har hørt om engang. Mens mesteren slår fast at det selvfølgelig er Hertug Kvakkesen. Stillingen er 4-3 når det bare er ett spørsmål igjen. Det aner oss at vi må ringe Arild Midthun for å få et avgjørende mesterspørsmål.
Men på åtteren avgjøres alt. "Skrue og Donald konkurrerte en gang om salg. Donald solgte minibåndopptakere med musikk av Ellevill Presseløs. Hva solgte Skrue?" Anders roter seg inn i feil historie og foreslår "Et digert damporgel". Mens Audun helt korrekt svarer "En kjempeovn til oppvarming av flyhangarer."
Dermed er alt avgjort. Fem-tre til mesteren! Redaktør Merete og konkurrent Anders bøyer seg i støvet. Audun får en skulptur av Donald i bilen sin i premie, og Anders en bok av Don Rosa i trøstepremie. Audun forteller at han liker å konkurrere i kunnskap. han stiller gjerne i Kvitt eller Dobbelt igjen. Han stiller om det blir duell om Donald, men like gjerne i et annet tema, som bokserien Animorphs, verdensrommet eller dinosaurer. Denne karen har bredt sprekter!

Nye sjanser

Programleder Nadia er ikke overrasket over at mester Audun bekreftet sine enorme kunnskaper. Hun er imponert over hvor mange barn som kan mye og minner om at fristen for å melde seg på neste runde i Kvitt eller Dobbelt går ut nå i februar. Barn fra vår bydel har allerede bevist både kunnskap og komkurransenerver. Vi gleder oss allerede til neste runde, Nadia!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag