RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EN OPPFYLT DRØM: - Siden første gang jeg møtte Kenan,har han alltid snakket om hvor mye han elsket Grünerløkka og hvor stort potensiale dette stedet hadde. Endelig er Grünerløkka Alternatives Kulturtunnel en realitet, sier Jelene Vukov. Her sammen med Kenan Dzanic og Sigrud Jovik Bræin (t.h.) FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
EN OPPFYLT DRØM: - Siden første gang jeg møtte Kenan,har han alltid snakket om hvor mye han elsket Grünerløkka og hvor stort potensiale dette stedet hadde. Endelig er Grünerløkka Alternatives Kulturtunnel en realitet, sier Jelene Vukov. Her sammen med Kenan Dzanic og Sigrud Jovik Bræin (t.h.) FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Dopreir ble kulturtunell

8 tonn søppel og 350 sprøyter er rydda unna. Nå skal tunnelen under Ankerbrua bli berykta for kulturen.

GRÜNERLØKKA: – Området har blitt totalt foranda. Nå kan folk trygt ferdes her uten å være redd for å tråkke på sprøyter, sier driftsansvarlig og primus motor Kenan Dzanic.

På selveste 17.mai var det offisiell åpning av Grünerløkka Alternatives Kulturtunnel (GAK-tunnelen) under Ankerbrua. Fem ildsjeler har lagt ned hundrevis av frivillighetstimer for å etablere en kulturscene for uetablerte, unge kunstere i et område som tidligere har vært berykta for dopmisbruk og dopomsetning.

Trygt for unga

– Selv elsker jeg dette området og jeg ønsket å sette stedet i et nytt lys. GAK-tunellen skal bli et kulturformidlingssenter for folk i alle aldre, sier Dzanic ivrig.

– For meg som er oppvokst i Oslo har jeg forbundet Ankerbrua med mye bråk og dop. Nå har området ved og under brua fått en helt annen dimensjon, og nærmiljøet er kjempefornøyd, skyter bookingsansvarlig Sigurd Jovik Bræin inn.

Begge har registrert stadig mindre grad av forsøpling og et økende antall mennesker som tar grøntområdene rundt tunnelen i bruk den siste tida.

– Jeg har selv barn som kan leke trygt her nå. Det er lettere å legge fra seg søppel på et sted som allerede er forsøpla. Tidligere brukte folk tunnelen som toalett, søppeldynge og som et sted å sette seg et skudd. Etter at vi har rydda bort 8 tonn søppel og 350 sprøyter, er vi endelig inne i en god sirkel. Jeg har til og med sett ender med unger her for første gang på åtte år, ler Dzanic.

Kutlurverksted for barn

Helt fram til 1. september kan unge og voksne oppleve både dans, konserter, marked, utstillinger og foredrag i tunnelen under Ankerbrua. Åpningstidene er satt fra 14 til 21 alle dager.

– Vi ønsker å ha det litt uhøytidelig og høyt under taket. Derfor satser vi ikke på store enkeltarrangementer. Vi vil heller ha åpent hele tiden, forklarer Jovik Bræin.

– I tillegg til underholdning på kveldstid, ønsker vi å ha et kunstverksted for barn på dagtid der de kan male, danse og høre på musikk. Vi har også et ablert et samarbeid med Røde Kors leksehjelp og med Frelsesarmeen, forteller Dzanic.

Ildsjelene bak kulturtunnelen har også fått drahjelp fra blant andre Bydel Grünerløka, DoGA, Kulturkirken Jacob, Blå og Rusken.

– Bydelen har bidratt med å gruslegge området, Rusken sponset oss med strøm og materialer, og alle artistene stiller opp gratis. Pengene vi får inn i døra går rett til investering av driften videre, forteller Dzanic.

Ettersom strømtilgangen er begrenset, blir konsertene også noe utenom det vanlige.

– Vi har fått masse henvendelser fra folk som ønsker å spille her, men vi har ikke utstyr til store rockekonserter. Det har resultert i at bandene må legge om utrykket litt, og kanskje heller spille akustisk. Konsertene blir på den måten ganske ulike det du ser på andre scener, og det er jo nettopp det vi ønsker å være; en alternativ kulturscene, sier Jovik Bræin.

Vil trekke turister

I tillegg til ulike arrangementer driver de frivillige også en cafe under brua.

– Vi har servering av brus, kaffe, boler og vafler. Det er ingen intensjoner om noen alkoholservering, understreker Dzanic, som håper at også utenlandske turister skal få øynene opp for den noe uvanlige scenen.

– Gjennom vårt arbeid i Grünerløkka Alternatives har vi lenge jobbet med å sende band herfra ut i Europa og omvendt. I forbindelse med Eurovision var til og med et spansk tv-team innom her, så nå er målet å sette GAK-tunnelen på Europakartet!

 

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere