*Nettavisen* Nyheter.

Dører til byens hjerte

Fredag åpnet fotoutstillingen "Dører i Oslo" i Rådhusgalleriet. Her viser Ole Tolstad 80 vakre dørmotiver fra absolutt hele byen, også fra vår bydel.

Oslo: Jeg er opptatt av dører og deres mange betydninger. Jeg har sett på dem som husets munn, signatur og velkomsthilsen, sier Ole Tolstad som er fra Oslo, men som bor og arbeider i Trondheim til daglig. I flere år har han konsentrert seg om dørmotiver fra de største byene i Norge. Han har fotografert hundrevis av dører i Oslo, nå viser han et spenstig utvalg som skal speile både geografisk og tematisk spenn i hovedstaden.

Symboler


Dørene tar oss med inn i en spennende og mangfoldig symbolverden. I ren glede eller til skrekk og advarsel fotograferer jeg inngangspartier på min vei, nettopp for å bekrefte min egen oppmerksomhet, skriver Tolstad i utstillingsprogrammet. Han forteller at arbeidet med prosjektet som nå vises i Rådhuset frem til 28. november har gått over lang tid.
Det er i utgangspunktet ikke vanlig å dra rundt og fotografere ytterdører, men jeg har syklet veldig mange mil, og blitt kjent med byen min på nytt gjennom arbeidet, sier Ole Tolstad. Han synes utvelgelsen av inngangspartier har vært vanskeligst. Det er her han har følt risikoen størst for å "få døren i ansiktet", eller "snuble i dørstokken".

Hyggelig mottatt


Ole Tolstad forteller at han er blitt positivt tatt imot rundt omkring i hele byen. Når han har dukket opp som en rar og fremmed dørjeger har folk tatt vel i mot og hjulpet ham mot målet. En del dører er forbundet med sikkerhetsspørsmål og rutiner. Også her har han møtt lutter velvilje. Tolstad har mange å takke for at prosjektet er blitt en realitet, i aller første rekke byantikvar Nils Anker som bokstavlig talt har vært en døråpner. Nils Anker bidrar også med en introduksjon til utstillingen i Rådhuset.

Ingen Oslo-dør


Anker sier det ikke er lett å definere en bestemt Oslo-dør, til det er mangfoldet for stort. De gamle originale bygningsdelene har gjerne et smekrere og mer detaljrikt uttrykk enn hva dagens kopier kan tilby. Han er begeistret for utstillingen som viser en mangfoldighet av arkitektoniske smykker, enten de er vanskjøttet eller velholdte, enten de er flere hundre år gamle eller bare preget av noen skarve tiår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.