Gå til sidens hovedinnhold

Drama på lærerværelset

Med stykket Lærere for livet byr Oslo Nye på noe så sjeldent som en samfunnsorientert, politisk komedie.

SENTRUM: "Lærere for livet" følger en gruppe lærere på en vanlig, norsk ungdomsskole gjennom et skoleår. Både generasjonskløfter og ulikt politisk ståsted kommer godt til syne blant skolens ansatte.

Del på Facebook

Har trålet Osloskolene

Marit Moum Aune har regien, og hun og medarbeiderne har trålet Oslos ungdomsskoler i jakten på gjenkjennelige temaer og ufrivillig situasjonskomikk.

– Her på Hovedscenen vil vi helst vise teaterstykker som er Oslo-orienterte, morsomme og mangfoldige på en gang. Lærere for livet er et slikt kinderegg, sprudler hun fra scenekanten, før pressen får noen smakebiter fra stykket.

LES OGSÅ: SATSER PÅ OSLO OG HUMOR

Ny rektor

Handlingen spinner rundt det faktum at skolens mangeårige, joviale rektor, Tove (Kari-Ann Grønsund) nå skal skiftes ut med den krigsskoleutdannede lokalpolitikeren Ole (Ola G. Furuseth): En ung mann med nye, hardtslående vyer og rutiner han ønsker å innføre.

– Lærerværelset er rammen, men stykket er like mye et speilbilde på en hvilken som helst arbeidsplass, sier skuespiller, Helle Haugen fra Ljan. Hun spiller lærerinnen Christel, og beskriver rollefiguren sin som en ulykkelig, usikker og litt dårlig lærer – som samtidig er glad i jobben sin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DISKUSJON TIL KAFFEN: I stykket diskuteres alt fra overvåkingskameraer i skolegården til prisen på kaffe under det kommende foreldremøtet. FOTO: Lars Weimoth

All tiden på jobb

Skuespillerkollegaene Birgitte Victoria Svendsen fra Ljan og Nader Khademi fra Grünerløkka, spiller henholdsvis rollene som Kjersti og Thomas. De husker egen ungdomsskoletid som en rar og usikker periode. Lite ante de hva som foregikk på lærerværelset.

– Nei, vi hadde vel mer enn nok med oss selv. Men som voksne ser vi at mange situasjoner og relasjoner på egen arbeidsplass likner på dem som utspiller seg i dette stykket. Folk er jo veldig forskjellige. Samtidig tilbringer vi mye tid sammen på jobb, sier Birgitte Victoria Svendsen.

Del på Facebook

"Lærere for livet" er skrevet av svenske Sofia Fredèn. Oslo Nye har tilpasset manus til norske forhold.

– Vi har vært i kontakt med hele skolebransjen, i tillegg har vi fått råd fra «kjendislærer» Håvard Tjora, sier regissør Moum Aune.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre