Gå til sidens hovedinnhold

Dramatikk på festival

Norsk Dramatikkfestival åpner i morgen fredag 26. august. På programmet står 35 forestillinger fordelt på 14 premierer i løpet av ni dager.

OSLO: Festivalen åpner på Det Norske Teatret med Per Schreiners «Eit langt og lykkeleg liv» og Øystein Stenes «Du er Knut» På Black Box. Lørdag er det urpremière på familieforestillingen «Istialia» på Nationaltheatret i samarbeid med Fabula Rasa.

Fire urpremièrer

Søndag 28. august byr festivalprogrammet på fire urpremièrer på Dramatikkens Hus på Tøyen.

«Hjem TM» av Atle Sperre Hermansen og Sigurd Myhre er et science-fiction-drama blant annet bo- og nytelsessentre, lykke, massekonsum, de fremmede, dataspill, narko, døden, dumhet, interfacing og behovsvekst. Skuespillere er Ida Elise Broch, Kenneth Homstad, Herbert Nordrum, Rebekka Nystabakk, Roger Opdal Paulsen og Oddgeir Thune.

Erotisk thriller

«Vi skal ikkje gjere ting halvt lenger» av Rønnaug Kleiva er en erotisk thriller. Der møter vi en kvinne og en mann som åpent og med stor ømhet går inn i hverandres skambelagte hukommelse, på vei inn i et kjærlighetsforhold som utarter seg. På rollelisten finner vi Anna Dworak og Geir Kvarme.

Intimitet

«Rulletekst» av Rebekka Brox Liabø handler om Trond og Johanne, som deler sine døde foreldres leilighet. Intimiteten deres er total. Han sitter i rullestol og beveger seg aldri utenfor huset. Johanne har makt over Tronds kropp, men mister kontrollen fra det øyeblikket hun innleder et hemmelig forhold til en ny mann. Skuespillere er Frank Jørstad, Maja Bohne Johnsen og Bernt Bjørn.

Etter begravelsen

«Tilbakekomstene» av Fredrik Brattberg handler om en mor og far som sørger over tapet av deres eneste sønn. Begravelsen er gripende og storslått, flere hundre mennesker er møtt opp for å ta et siste farvel. Etter begravelsen anstrenger foreldrene seg for å finne tilbake til livet, til en hverdag. En dag får de besøk …

Skuespillere er Nils Johnson, Liv Bernhoft Osa og Espen Klouman Høiner.

Ny, norsk tekst

I løpet av neste uke byr festivalen på syv nye premierer basert på ny, norsk tekst.

– Åtte av disse tekstene er juryert fram gjennom dramatikkfestivalen, en er resultat av vår barnedramatikksatsning og de resterende fem kommer til som resultat av samarbeid med Black Box, Det Norske Teatret, Nationaltheatret og Dramatikkens Hus, forteller festivalledelsen i en pressemelding.

Mange bidragsytere

I tillegg til hovedpartnerne, som også byr på spillearenaer, er det en lang rekke bidragsytere under dramatikkfestivalen. Det er blant annet, som KHiO (Teaterhøgskolen) stiller med studenter, lokaler og teknisk bistand, Ferske Scener med full produksjon og Oslo Nye Teater med prøvelokaler.

– Det er med en indre jubel vi registrerer den strie strøm av ivrig talent som flokker seg rundt arbeidsoppgavene. Regissører og skuespillere fra øverste hylle byr på hele sitt levende register for å realisere dramatikernes viljer og tanker. Norsk Dramatikkfestival vil i noen uker være et intensivt drivhus for skrivende mennesker og en titt inn i de forskjellige prøverommene gjør oss trygge på at frøene spirer og gror, avslutter festivalledelsen og ønsker alle velkommen til ulik dramatikk gjennom ni dager.

Rekruttere

Norsk Dramatikk Festival eies og drives av Foreningen Norsk Samtidsdramatikk. Det Norske Teatret er festivalens vertsteater og nærmeste samarbeidspartner. Målet for virksomheten i Foreningen Norsk Samtidsdramatikk er å blant annet å arrangere festivalen annethvert år, rekruttere skrivende talent til dramatikerfaget og å arbeide for at norsk dramatikk blir oppført på teaterscener, også utenom festivalsammenheng. De ønsker også å skape en møteplass og et faglig forum der dramatikere, andre teaterkunstnere og publikum kan møtes.

Mer informasjon om alle forestillingene finner du på dramatikkfestivalen.no.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto