*Nettavisen* Nyheter.

Dramatisk tid for pus

Mange gleder seg over at ferietiden er over oss. Men for en del katter og andre kjæledyr kan dette være en dramatisk tid.

Sentrum vest: Ferietid er høysesong for dumping av kjæledyr, forteller Karin Berdalen, daglig leder i dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus.

Katter lider mest

Spesielt stort er problemet når det gjelder katter, men også kaniner og andre dyr dumpes, forteller hun. Årsaken til at de små dumpes i ferien, er i følge Berdalen enkel:
Det er billig å skaffe seg katt, men det koster å ha pus i hus. Fôr og veterinærutgifter koster ofte mer enn man skulle tro, og når ferien nærmer seg er det lange ventelister på dyrepensjonatene, og i tillegg er pensjonatene dyre.
Resultatet blir at mange katter dumpes. Mange av dyrene dør, men noen klarer seg. Resultatet blir ofte villkattflokker, forteller Berdalen.

Det finnes blant annet en kattekoloni ved Alexander Kiellands plass, forteller hun. Vi prøver å lokke dem frem med mat, men det er ikke så lett, ville katter er sky dyr.
Det finnes også en kattekoloni i Oscars gate, legger hun til.

Katteskjebner

Er det noen spesielle katter som du husker ekstra godt?

Ja, jeg husker godt en kattemor fra i fjor. Vi fant henne i en hage ved Frognerparken. Kattemor var helt nydelig, hun var så god og vennlig. Det var tydelig at hun var forlatt. Vi satte ut mat, og etter hvert begynte hun å stole så mye på oss at vi fikk se kattungene, og etter hvert fanget dem inn. Kattungene var blitt ganske store, og siden de aldri hadde vært i kontakt med mennesker, var de ville. Det gikk ikke å temme dem, og de måtte dessverre avlives. Kattemor ble omplassert til en familie, men to måneder senere døde hun på grunn av en uoppdaget sykdom. Det var leit at vi ikke oppdaget at hun var syk. Vi gjør så godt vi kan, men siden vi er en frivillig organisasjon, har vi begrenset med ressurser, sier Berdalen.
I kjelleren befinner deg seg en kattemor med to små unger. Kattemor har fått navnet Fru Hoff, og ble funnet i Skøyen-området. Vi kaller henne bare Furien, hun har skikkelig temperament, forteller Berdalen.
Vi tror det er fordi noen har vært slemme mot henne, og hun ønsker å beskytte kattungene sine. Vi håper at vi kan finne gode hjem til alle sammen, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.