*Nettavisen* Nyheter.

Dramatisk utvikling

Store sosialhjelpsutgifter og en dramatisk utvikling innenfor barnevern gjør at Bydel Østensjø nå iverksetter tiltak for å få budsjettet i balanse.

ØSTENSJØ: Fjorårets underskudd endte på 32 millioner kroner, som skal dekkes inn med 18 millioner kroner fra årets budsjett og resten i 2011. Nå må bydelen kutte kostnader ytterligere for å unngå nytt underskudd.

– Situasjonen er svært alvorlig, innefor barnevern spesielt og sosialhjelp, sier bydelsdirektør Tove Stien til Nordstrands Blad.

Uforutsigbart

Bydelen har beregnet et gjennomsnittlig månedlig kjøp av 12 institusjonsplasser innenfor barnevern i år. Grunnet tilflytting i februar og mars som har medført omfattende saker er de nå oppe i 29 plasser.

LES OGSÅ: Ett lyspunkt

Slike uforutsigbare ting velter budsjettet, og gjør at bydelen er blitt underlagt særskilt økonomisk oppfølging hos Bydelenes Økonomistyring i Rådhuset (BØS).

– Dette er ikke noe man ønsker, for det betyr at bydelen er i en alvorlig økonomisk situasjon. Samtidig er det en støtte. Vi er nødt til å jobbe mot balanse i budsjettet, og nå får vi ytterligere krav til å dokumentere at tiltakene våre fører frem. Ellers er rapporteringen til BØS den samme vi gir på hvert eneste møte i bydelsutvalget, sier Stien.

Omprioriteringer

Mandag denne uken sa Østensjø bydelsutvalg (BU) ja til flere tiltak for å få budsjettet i balanse.

Ved å omprioritere midler skal det blant annet opprettes ett nytt årsverk innenfor barnevernstjenesten, samt to årsverk innenfor sosialtjenesten. Ved å styrke og øke kapasiteten ved disse problemområdene håper bydelen å oppnå store, varige økonomiske besparelser.

Det ble også vedtatt å innføre ansettelses- og innkjøpskontroll, med en delvis skjerming av barnehagene.

For å kompensere for mindreinntekt i barnehager som sliter med å fylle opp storebarnsplasser, skal det som i fjor høst enkelte steder tas inn flere småbarn. Her forutsetter BU at det opprettes alternative lokaler, for eksempel en lavvo man kan dra til, for å oppfylle arealnormen. På denne måten regner de med å tjene inn en halv million kroner.

Bekymret

På BU-møtet uttrykte flere lokalpolitikere bekymring for at økonomiske hensyn skal gå ut over kvaliteten på tjenestetilbudet.

– Jeg kan forsikre dere om at vi gjør det vi må gjøre innenfor barnevernet. Det er derfor vi har disse overskridelsene, men det betyr at vi må hente penger andre steder, svarte Stien.

Ingen dramatikk - ennå

Bydelsdirektøren mener at det foreløpig ikke ligger noen dramatikk i tiltakene.

– Men jeg regner med at vi må tilbake til BU med forslag til nye tiltak i løpet av kort tid, sier Stien.

Det som vil være merkbart for befolkningen i denne omgang er forhåpentligvis positivt, i form av kortere saksbehandling og riktigere ytelser.

– Vi har jo vedtatt å styrke tjenester for å gi et bedre tilbud, så jeg antar det vil merkes positivt. Forhåpentlig vil vi merke det økonomisk også, sier Stien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag