Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dramatisk vending i saken om Samfunnshus Vest

Jarle Johansen informerte på folkemøte før jul om det felles reguleringsforslaget som ble lagt frem av Samfunnshus Vest og Røa Centrum. Like etter leverte styreleder i Samfunnshus Vest en kritisk høringsuttalelse til reguleringsforslaget, uten å ta det opp med styret.
Jarle Johansen informerte på folkemøte før jul om det felles reguleringsforslaget som ble lagt frem av Samfunnshus Vest og Røa Centrum. Like etter leverte styreleder i Samfunnshus Vest en kritisk høringsuttalelse til reguleringsforslaget, uten å ta det opp med styret.
Styreleder i Samfunnshus Vests behandling av reguleringssaken for Røa sentrum har ført til sterke reaksjoner.

RØA: DittOslo har tidligere skrevet om styreleder i Samfunnshus Vest, Randulf Riderbos høringsuttalelse som er gått til Plan- og bygningsetaten. Her fremfører Riderbo kritikk av forslag til reguleringsplan, som er utarbeidet i et samarbeid mellom Samfunnshus Vest og Røa Centrum AS.

Denne uttalelsen har vakt betydelig oppmerksomhet og styremedlemmene i Samfunnshus Vest har siden bedt Riderbo om å gå av som styreleder. Det vil ikke Riderbo, som overlater til ekstraordinært årsmøte å ta stilling til mistillitsforslaget. Andelseier Jarle Aabø, leder av bydelsutvalget Elin Horn Galtung (H) og leder av Røa vel, Anders Moland, har alle reagert på Riderbos utspill. Deres reaksjoner står på Akersposten og DittOslo nettsider. Her svarer også Riderbo på kritikken.

Les også: Storm rundt Samfunnshus Vest

Oppfatter som angrep

Nå har også Røa Centrum reagert på Riderbos høringsuttalelse, som kan synes å være en uttalelse fra styret i Samfunnshus Vest. Det er ikke tilfelle og styret har da også besluttet at høringsuttalelsen skal trekkes.

– Vi reagerte da vi så Randulf Riderbos uttalelse på saksinnsynet til Plan- og bygningsetaten. Vi oppfattet dette som et angrep og motarbeidelse av reguleringsplanen og dermed et brudd på samarbeidsavtalen med Samfunnshus Vest, sier styremedlem i Røa Centrum, Jarle Johansen.

Advokatfirmaet Brækhus Dege har på vegne av Røa Centrum sendt et brev til Samfunnshus Vest. Brevet omhandler varsel om kontraktsbrudd, hvor selskapet oppfatter Randulf Riderbos høringsuttalelse som et forsettlig kontraktsbrudd i forhold til den samarbeidsavtale som er utarbeidet mellom partene. Det varsles også om det i særdeleshet vil kunne bli aktuelt å kreve erstatning for den negative kontraktinteressen, det vil si de kostnader Røa Centrum har pådratt seg siden avtaleinngåelsen ved å stole på avtalen med Samfunnshus Vest.

Håper på ro

– Nå har styret i Samfunnshuset trukket denne høringsuttalelsen. Dette er også registrert i Plan- og bygningsetaten. Nå håper vi det blir samkjøring og ro i styret til Samfunnshus vest, slik at det blir et enhetlig styre å forholde seg til. Det er viktig for at vi i fellesskap kan få aksept for det omforente reguleringsforslaget, sier Johansen.

Han vil ikke spekulere i hvilken grad Riderbos utspill kan ha påvirket reguleringsprosessen Varslingsbrevet ble sendt med tanke på at det som har skjedd kan komme til å påvirke saken negativt.

– Nå er jeg opptatt av at det skapes ro rundt dette og at styrets flertallssyn blir respektert, sier Johansen.

– Står fritt

Randulf Riderbo står fast ved at uttalelsen til Plan- og bygningsetaten ble sendt i siste liten og at det var liten tid til å varsle resten av styret på grunn av fristen for høringsuttalelsen. Han er ikke bekymret for varsel om kontraktsbrudd fra advokatkontoret.

– I samarbeidsavtalen er det et punkt hvor det står: Hver av partene kan fremme alternative, subsidiære reguleringsløsninger for Oslo kommune som ikke forutsetter slik samordning av prosjektene som fremgår av vedlagte skisseprosjekt. Dette har jeg informert Brækhus Dege om. Vi står altså fritt til å komme med uttalelser som angår Samfunnshus Vest, uten å måtte varsle vår samarbeidspartner, sier han.

Les også: Blir nektet innsyn i driften

Riderbo fastholder at det var viktig å få frem at det ikke foreligger konkrete planer om å bygge i syv etasjer, selv om dette ikke har noe med selve reguleringsplanen å gjøre.

– Jeg har heller ikke fått sett hele reguleringsforslaget som gjelder både Samfunnshus Vest og Røa Centrum, sier Riderbo.

– Beklager situasjonen

Nestleder i Samfunnshus Vest, Olav Ljones, er bekymret for varselet.

– Det er klart at dette viser at brevet fra Riderbo blir sett på som en alvorlig sak i Røa Centrum. Vi har informert Røa Centrum om at brevet til Plan- og bygningsetaten blir trukket og at Randulf Riderbo har sendt uttalelsen uten å ha informert eller fått behandlet denne i styret. Vi beklager situasjonen som er oppstått og det er viktig å få bilagt en eventuell konflikt med Røa Centrum. Sluttbehandlingen av det felles reguleringsforslaget vil jeg tro blir forstyrret hvis vi ikke i kommer til enighet og får fullført den felles reguleringen som vi har jobbet med i lang tid. Brevet til Riderbo dreier seg om arealet nord for Samfunnshuset mot T – banen og antall etasjer. Jeg kan ikke se at det er grunnlag for påstanden om kontraktsbrudd, men jeg vil likevel gjerne beklage overfor Røa Centrum hvis brevet fra Riderbo virker forstyrrende, sier Ljones.

Riderbo til stede

Han tilbakeviser på det sterkeste påstander som Riderbo har fremsatt om at han ikke er blitt informert om alle enkeltheter i reguleringsforslaget.

– Han er informert og andre kan ikke ta ansvar for om Riderbo selv setter seg inn i dokumenter som oversendes. Dette reguleringsforslaget er i drøftet grundig i styret. Styret protokollførte så i juni med Randulf Riderbo til stede at hele reguleringsforslaget skulle oversendes Plan- og bygningsetaten.

Lones understreker at den tidsnød Riderbo viser til som begrunnelse for ikke å forelegge høringsuttalelsen for styret på ingen måte er riktig.

– Og det kan dokumenteres, sier Ljones.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!